Πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οι πινακίδες κυκλοφορίας στο όχημά μας είναι για όλους κάτι δεδομένο. Είτε οδηγούμε κάποιο μοτοποδήλατο, κάποιο μοτοσυκλέτα, αυτοκίνητο ή βαρύ όχημα, βρίσκονται πάντα εκεί. Υπάρχει περίπτωση αν κάνουμε κάποια παράβαση, να μας τις πάρει η τροχαία και να περιμένουμε να λήξει η αντίστοιχη χρονική διάρκεια για να πάμε να πληρώσουμε το πρόστιμό μας και να τις πάρουμε πίσω.

Τι ακριβώς είναι όμως οι πινακίδες αυτοκινήτων; Τι ρόλο παίζουν και ποια πράγματα γίνονται άμεσα γνωστά από τη μορφή, το χρώμα, τα γράμματα και τους αριθμούς που φέρουν; Τι σημαίνουν τα γράμματα στις πινακίδες των αυτοκίνητων; Ας τα δούμε όλα λίγο πιο αναλυτικά.

Οι πινακίδες αυτοκινήτων στην Ελλάδα, αλλά και όλων των υπόλοιπων μηχανοκίνητων οχημάτων, είναι αναγκαστικό να υπάρχουν με βάση των Κ.Ο.Κ. και τον Νόμο 2696/1999 και πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση αντανακλαστικές, δηλαδή όταν πέφτει φως επάνω τους, να λάμπουν. Αντίστοιχοι νόμοι υπάρχουν για κάθε χώρα του κόσμου και για το λόγο αυτό, γίνεται χρήση αποκλειστικά των γραμμάτων του Ελληνικού αλφαβήτου που αντιστοιχούν με αυτά του Λατινικού. Έτσι, η τροχαία κάθε χώρας μπορεί να διαβάσει τις πινακίδες του οχήματός μας.

Οι πινακίδες ουσιαστικά αναφέρουν τη σειρά με την οποία ταξινομήθηκε στη χώρα. Τη σειρά με την οποία δηλαδή το όχημα απέκτησε άδεια κυκλοφορίας.

Στη χώρα μας, η χρήση των πινακίδων κυκλοφορίας ξεκίνησε το 1911 και φυσικά, συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας. Η αρχική αυτή προσπάθεια ταξινόμησης, η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το 1954, όριζε απλώς ο ιδιοκτήτης του οχήματος να φτιάξει ένα ταμπελάκι λευκού χρώματος με μαύρα γράμματα που ανέγραφε τον αύξοντα αριθμό της άδειας κυκλοφορίας. Υπήρχαν φυσικά και κάποιες οδηγίες για το μέγεθος της πινακίδας και των αριθμών, αλλά και πάλι τα πάντα ήταν σχετικά.

Το 1954, ξεκίνησε η προσπάθεια της δημιουργίας μιας πιο χαρακτηριστικής και ενημερωτικής πινακίδας κυκλοφορίας. Οι πινακίδες απέκτησαν ένα γράμμα στην αρχή και δυο, τρεις ή τέσσερεις αριθμούς στη συνέχεια. Το γράμμα δήλωνε την πόλη στην οποία είχε βγει η άδεια του οχήματος, Α για την Αθήνα και Π για την Πάτρα, για παράδειγμα. Άλλαξε επίσης και το χρώμα του φόντου που από λευκό έγινε κίτρινο, ενώ τα γράμματα και οι αριθμοί παρέμειναν μαύρα. Ακόμη, οι πινακίδες εκείνης της εποχής διέθεταν μια  άσπρη λωρίδα στην κορυφή τους, που στα αριστερά ανέφεραν την ημερομηνία 1953-1954 και στα δεξιά το Ελληνικό εθνόσημο και το είδος του οχήματος (Ι.Χ. – Δ.Χ. κ.λπ.).

Το 1956, οι πινακίδες άλλαξαν και πάλι. Η λωρίδα στην κορυφή ανέφερε την πόλη στην οποία βγήκε η άδεια, τον αριθμό 56 και το είδος του οχήματος. Το χρώμα του φόντου έγινε και πάλι λευκό και τα γράμματα και οι αριθμοί μαύρου χρώματος. Μετά το 1960, η λωρίδα έγινε μπλε, η πινακίδα μίκρυνε σε μέγεθος και ο αριθμός εντός της λωρίδας έγινε 60.

Από το 1972, άρχισαν να εμφανίζονται οι πινακίδες που γνωρίζουμε περίπου ακόμη και  σήμερα, με δύο γράμματα και τέσσερεις αριθμούς, ενώ το 1980 εμφανίστηκαν οι πινακίδες με τρία γράμματα και τέσσερεις αριθμούς, πάντα λευκού φόντου με μαύρα γράμματα και τα χωρίσματα για το εθνόσημο στα δεξιά και τα αριστερά.

Από το 1984 και μέχρι και σήμερα, οι πινακίδες έχουν την τελική τους μορφή με λευκό φόντο, μαύρα γράμματα κι ένα κάθετο χώρισμα στα αριστερά, με το περιθώριο να είναι γαλάζιο και την αναφορά GR που δηλώνει τη χώρα προέλευσης του οχήματος. Επίσης, φέρουν το εθνόσημο στο κέντρο και την ένδειξη στα αριστερά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.Μ.Ε.». Την ίδια ακριβώς πορεία είχαν και οι πινακίδες των μοτοσυκλετών, έχοντας όμως τρεις αριθμούς στην τελική τους μορφή αντί για τέσσερεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα γράμματα κωδικοποιούν την περιοχή (πόλη ή περιφέρεια που δόθηκε η άδεια του οχήματος).

Υπάρχουν φυσικά και ειδικές κατηγορίες πινακίδων, για ειδικές κατηγορίες οχημάτων, όπως και σε όλη την Ευρώπη:

 • Κίτρινες πινακίδες αυτοκίνητου φέρουν τα τουριστικά λεωφορεία με τα γράμματα ΙΑ (Α), τα φορτηγά διεθνών μεταφορών με τα γράμματα ΙΑ (Ε, Ζ),  τα φορτηγά εθνικών μεταφορών (φορτοταξί) με τα γράμματα ΕΚ (Α,Β,Ε), τα φορτηγά νομαρχιακών μεταφορών με τα γράμματα ΝΧ (Α,Υ) και τα ταξί με τα γράμματα ΤΑ (Α, Β, Ε, Ζ, Η) . Οι πινακίδες αυτές είναι ίδιες με της λευκές, αλλά αλλάζει το χρώμα του φόντου τους που είναι κίτρινο.
 • Κίτρινες πινακίδες αυτοκίνητου
 • Κόκκινες πινακίδες αυτοκίνητου φέρουν τα φορτηγά εθνικών μεταφορών με τα γράμματα ΡΝ (Ι, Μ, Ν, Ο,Ρ). Οι πινακίδες αυτές είναι ίδιες με της λευκές, αλλά αλλάζει το χρώμα του φόντου τους που είναι κόκκινο.
 • Πορτοκαλί πινακίδες αυτοκίνητου φέρουν τα κρατικά οχήματα με τα γράμματα ΚΗ (Η,Ι,Ο,Υ). Οι πινακίδες αυτές είναι ίδιες με της λευκές, αλλά αλλάζει το χρώμα του φόντου τους που είναι πορτοκαλί.
 • Μπλε πινακίδες αυτοκίνητου φέρουν τα οχήματα των ανάπηρων πολέμου με τα λευκά γράμματα ΑΝ.Π.
 • Πράσινες πινακίδες αυτοκίνητων με βάση μια ευρωπαϊκή οδηγία, θα φέρουν το ηλεκτρικά οχήματα για να ξεχωρίζουν από απόσταση. Μένει να διευκρινιστεί πριν την εφαρμογή του μέτρου, αν θα είναι ολόκληρη η πινακίδα πράσινη ή αν θα υπάρχει κάποιο πράσινο αυτοκόλλητο στις πινακίδες ή σε κάποιο άλλη σημείο του οχήματος.
 • Πινακίδες δοκιμής φέρουν τα οχήματα που δίνονται από τους εμπόρους για τη μεταφορά ή τη δοκιμή τους. Είναι ίδιες με τις κανονικές, αλλά δεν φέρουν στα αριστερά τη γαλάζια λωρίδα. Υπάρχει λευκή λωρίδα με το Ε αν είναι επιβατικά, ή Φ αν είναι φορτηγά.

Επίσης, υπάρχουν και πινακίδες ειδικών κατηγοριών που φέρουν δύο γράμματα αντί για τρία. Αυτές είναι:

 • Πινακίδες κρατικών υπηρεσιών που φέρουν τα γράμματα ΚΥ σε πορτοκαλί φόντο και νέου τύπου ΚΚ και πάλι σε πορτοκαλί φόντο.
 • Πινακίδες σωμάτων ασφαλείας που φέρουν τα γράμματα ΕΣ για τον Ελληνικό Στρατό, ΠΝ για το Πολεμικό Ναυτικό και ΠΑ για την Πολεμική Αεροπορία σε λευκό φόντο με μαύρα γράμματα και την Ελληνική σημαία στα αριστερά.
 • Πινακίδες διπλωματικού σώματος και ξένων αποστολών που φέρουν τα γράμματα ΔΣ για το Διπλωματικό Σώμα με λευκά γράμματα σε μπλε φόντο και ΞΑ για τις Ξένες Αποστολές με μαύρα γράμματα σε πορτοκαλί φόντο.
 • Πινακίδες μηχανημάτων έργων που φέρουν τα γράμματα ΜΕ, με μαύρα γράμματα σε κίτρινο φόντο.
 • Πινακίδες αγροτικών μηχανημάτων που φέρουν τα γράμματα ΑΜ με μαύρα γράμματα σε κίτρινο φόντο.
 • Πινακίδες Προέδρου Κυβερνήσεως που φέρουν τα γράμματα ΠΚ.
 • Πινακίδες Ιστορικών Οχημάτων που φέρουν τα γράμματα ΙΟ.
 • Πινακίδες Αρχιεπισκοπής Αθηνών που φέρουν τα γράμματα ΑΑ.

Πινακίδες Αγίου Όρους που φέρουν τα γράμματα ΑΟ και αντί για το εθνόσημο, τον δικέφαλο αετό.

  Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

  Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων