Τι είναι το ASC; Χαρακτηριστικά και τεχνικές προδιαγραφές

Τι είναι το ASC; Χαρακτηριστικά και τεχνικές προδιαγραφές

Το ASC (Αυτόματος έλεγχος ευστάθειας – Automatic Stability Control) αποτελεί ένα σύστημα το οποίο τοποθετείται στα αυτοκίνητα των Jaguar και BMW. Αρχικά, παρουσιάστηκε το 1997. Κάνει περιορισμό της ισχύος του κινητήρα, αποτρέποντας την ολίσθηση. Το σύστημα παρέχει βελτίωση στα δυναμικά χαρακτηριστικά και την ικανότητα ελιγμών του οχήματος στα ολισθηρά οδοστρώματα και προφυλάσσει από την ολίσθηση.

Ο τρόπος λειτουργία του ASC

Το ASC είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος τροχών, μιας και μοιράζονται την ίδια μονάδα ελέγχου. Κάνοντας χρήση των αισθητήρων του ABS, η μονάδα ελέγχου παρακολουθεί την ταχύτητα περιστροφής των τροχών. Όταν κάποιος από αυτούς ξεκινήσει να ολισθαίνει, παρεμβαίνει η μονάδα ελέγχου του κινητήρα (DME), δίνοντας εντολή στον κινητήρα να μειώσει την ισχύ εξόδου. Αυτό γίνεται εφικτό με την απενεργοποίηση ενός ή πιο πολλών μπεκ ψεκασμού καυσίμου. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης του χρονισμού της ανάφλεξης και της θέσης της πεταλούδας του γκαζιού.

Η ενεργοποίηση του συστήματος πραγματοποιείται αυτόματα με την περιστροφή του κλειδιού στον διακόπτη της ανάφλεξης. Κατά την οδήγηση με αλυσίδες χιονιού ή επάνω σε άμμο ή φρέσκο χιόνι, καλό θα ήταν το σύστημα να απενεργοποιείται με το πάτημα του αντίστοιχου κουμπιού στην κεντρική κονσόλα. Για την απενεργοποίηση του συστήματος απαιτείται το παρατεταμένο πάτημα του κουμπιού για μερικά δευτερόλεπτα.

Τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα τα οποία εξοπλίζονται με το ASC

Αίτια δυσλειτουργιών

  • ! Αποτυχία των αισθητήρων ταχύτητας τροχού, θέσης στροφαλοφόρου άξονα ή ροής μάζας αέρα.
  • ! Κακή λειτουργία της βαλβίδας της πεταλούδας του γκαζιού.
  • ! Ζημιές στα καλώδια των αισθητήρων, των ρελέ ή της μονάδας ελέγχου.
  • ! Τοποθέτηση ελαστικών με διαφοροποίηση του πέλματος ανά άξονα.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *