Τι είναι το VDIM; Περιγραφή και αρχή λειτουργίας

Τι είναι το VDIM; Περιγραφή και αρχή λειτουργίας

Το VDIM (Ολοκληρωμένη δυναμική διαχείριση οχήματος – Vehicle Dynamics Integrated Management) αποτελεί μια ολοκληρωμένη τεχνολογία ελέγχου των δυναμικών παραμέτρων του οχήματος, η οποία χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα των Toyota και Lexus. Αρχικά, παρουσιάστηκε το 2004 στο μοντέλο Toyota Crown Majesta. Παρέχει βελτίωση του χειρισμού του οχήματος, των εκτός δρόμου ικανοτήτων του και τις ικανότητας ελιγμών του.

Ο τρόπος λειτουργίας του VDIM

Το VDIM παρέχει βελτίωση σε πλήθος υποβοηθήσεων οδηγού, όπως τα συστήματα αντιμπλοκαρίσματος τροχών, ελέγχου πρόσφυσης, ελέγχου ευστάθειας και κατανομής δύναμης πέδησης, από κοινού με την ηλεκτρική υποβοήθηση του τιμονιού κ.λπ. Για να γίνει αυτό εφικτό, παρακολουθεί συνέχεια την ταχύτητα όλων των τροχών, τη θέση των πεταλιών του φρένου και του γκαζιού, τη γωνία του τιμονιού, την πίεση του συστήματος πέδησης και το ρυθμό εκτροπής του αυτοκινήτου. Τα συγκεκριμένα δεδομένα επιτρέπουν την αξιολόγηση της κατάστασης του δρόμου. Ο κίνδυνος απόκλισης του αυτοκινήτου από την επιθυμητή πορεία μειώνεται στο ελάχιστο χάρη στα συστήματα VSC και EPS.

Η ενεργοποίηση του TRC γίνεται μόλις ανιχνευθεί ολίσθηση σε κάποιο τροχό. Το ταχύ πάτημα του πεταλιού του φρένου εκκινεί την υποβοήθηση πέδησης έκτακτης ανάγκης (BA) και το σύστημα του ABS μπαίνει στο παιχνίδι για να αποτραπεί το μπλοκάρισμα των τροχών.

Τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα που διαθέτουν VDIM

  • Lexus IS III, IV, GS III, IV, LS IV, V, RX II, III, IV,
  • Toyota Camry VI, Highlander II, III, Sienna III.

Τα αίτια των δυσλειτουργιών

  • ! Ρύποι στους αισθητήρες του ABS.
  • ! Ζημιές στα καλώδια τροφοδοσίας ενέργειας των αισθητήρων.
  • ! Μειωμένη στάθμη υγρού φρένων.
  • ! Λανθασμένου μεγέθους τροχοί.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *