Υαλοκαθαριστήρες: τύποι και μάρκες

Υαλοκαθαριστήρες: τύποι και μάρκες

Οι υαλοκαθαριστήρες των αυτοκινήτων, παρ’ όλο που συνήθως περνούν σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι οδηγοί θεωρούν προτιμότερη τη συντήρηση άλλων τμημάτων όπως τα φρένα και η εξάτμιση, παίζουν τεράστιο ρόλο στην ασφάλεια του οδηγού και των συνεπιβατών. Τα προβλήματα στους υαλοκαθαριστήρες ή το σύστημα πλύσης των παρμπρίζ, αυξάνουν τους κινδύνους τροχαίων ατυχημάτων, μιας και η καλή ορατότητα στο δρόμο είναι η βασικότερη ίσως προϋπόθεση για την κίνηση οποιουδήποτε οχήματος.

Οι τύποι των υαλοκαθαριστήρων

Εκτός από τους κλασσικούς υαλοκαθαριστήρες που όλοι γνωρίζουμε, στους οποίους το μάκτρο ή λεπίδα εφαρμόζει επάνω σε ένα πλαίσιο και μετά στο μπράτσο του υαλοκαθαριστήρα, υπάρχουν και άλλοι τέσσερεις τύποι υαλοκαθαριστήρων.

  • Ο πρώτος τύπος είναι οι υαλοκαθαριστήρες χωρίς πλαίσιο. Ουσιαστικά, αποτελούνται από ένα ενιαίο ελαστικό τμήμα, το οποίο τοποθετείται απευθείας επάνω στο μπράτσο. Αποτελούν τη βέλτιστη λύση για περιοχές στις οποίες ο χειμώνας δεν είναι βαρύς, μιας και χάνουν την ελαστικότητά τους στο υπερβολικό ψύχος. Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για αθόρυβους υαλοκαθαριστήρες, μιας και δεν διαθέτουν πλαίσιο.
    τυποι υαλοκαθαριστηρων: είναι οι υαλοκαθαριστήρες χωρίς πλαίσιο
  • Χειμερινοί υαλοκαθαριστήρες με πλαίσιο. Μοιάζουν με τους κλασικούς αλλά έχουν καλύμματα από καουτσούκ, τα οποία προστατεύουν τις συνδέσεις τους τόσο από την υγρασία, όσο και από τη βρωμιά. Αποτελούν τη βέλτιστη λύση για το υπερβολικό ψύχος, είναι φτηνοί, αν και λόγω των προστατευτικών τους, στις μεγάλες ταχύτητες ενδέχεται να μην εφαρμόζουν σωστά και να μην καθαρίζουν καλά το παρμπρίζ.
  • Υβριδικοί. Ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων υαλοκαθαριστήρων είναι αεροδυναμικός, οπότε δεν επηρεάζεται ο καθαρισμός από την ταχύτητα του οχήματος. Έχουν και αυτοί καλύμματα προστασίας, αλλά είναι σχετικά ακριβοί.
  • Θερμαινόμενοι. Αποτελούν τη βέλτιστη λύση σε περιπτώσεις παγετού, μιας και θερμαίνονται και λιώνουν τον πάγο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν δεν υπάρχουν τοποθετημένοι από το εργοστάσιο, θα απαιτηθεί η σύνδεσή τους στο ηλεκτρικό δίκτυο του αυτοκινήτου.

Εταιρίες παραγωγής υαλοκαθαριστήρων

BOSCH

BOSCH Υαλοκαθαριστηρεσ

Η συγκεκριμένη εταιρία κατασκεύασε τον πρώτο της μηχανισμό καθαρισμού παρμπρίζ το 1926, ξεκινώντας την κατασκευή υαλοκαθαριστήρων για το ευρύ κοινό το 1927. Η εταιρία παράγει κλασικούς υαλοκαθαριστήρες, οι οποίοι ανήκουν στη σειρά Twin και είναι αθόρυβοι, ενώ ενδέχεται να διαθέτουν και αεροτομή, για καλύτερη λειτουργία στις υψηλές ταχύτητες. Επίσης, παρέχει και υαλοκαθαριστήρες χωρίς πλαίσιο, οι οποίοι ανήκουν στη σειρά Aerotwin. Η BOSCH τοποθετεί στη συσκευασία των προϊόντων της έναν κωδικό QR, τον οποίο αφού σαρώσει ο αγοραστής με το smartphone του, λαμβάνει ένα βίντεο με οδηγίες για την τοποθέτησή των υαλοκαθαριστήρων.

VALEO

Valeo Υαλοκαθαριστηρεσ

Η εταιρία Valeo ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1923 και σήμερα, παράγει εργοστασιακό εξοπλισμό για μάρκες όπως οι BMW, Ford, Volkswagen κ.λπ. Η εταιρία παράγει όλους τους τύπους υαλοκαθαριστήρων και βρίσκεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες της αγοράς. Ανάμεσα στα πρωτοποριακά της προϊόντα βρίσκονται οι σειρές: HydroConnect που αποτελείται από επίπεδα τμήματα με ασύμμετρη αεροτομή και τα οποία μπορούν να αντικαταστήσουν τα κλασσικά εργοστασιακά. Silencio, που αποτελείται από κλασικά, επίπεδα και υβριδικά τμήματα, τα οποία παράγονται από το υλικό δυο συστατικών VisioRubber. AquaBlade, που παρέχει μάκτρα με ενσωματωμένα ακροφύσια για το υγρό πλύσης, μειώνοντας την κατανάλωση, αλλά και το βάρος του συστήματος πλύσης των παρμπρίζ.

JAPANPARTS

JAPANPARTS υαλοκαθαριστηρεσ αυτοκινητων

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία εμφανίστηκε στην αγορά το 1988 και η οποία εμπορεύεται ανταλλακτικά για Ευρωπαϊκά, Αµερικανικά και Ασιατικά αυτοκίνητα. Ανάμεσα στα περισσότερα από 30.000 προϊόντα της, υπάρχουν και υαλοκαθαριστήρες. Η εταιρία προσφέρει μάκτρα τριών ειδών: Συμβατικά, τα οποία παρέχουν βέλτιστο καθαρισμό, Χωρίς πλαίσιο τα οποία αποτρέπουν το πάγωμα και την οξείδωση και Υβριδικά που συνδυάζουν τα προτερήματα των δυο πιο πάνω τύπων.

HELLA

Hella Υαλοκαθαριστηρεσ

Η ίδρυση της εταιρίας έγινε το 1899 και σήμερα, τοποθετεί προϊόντα σε περισσότερες από 100 χώρες. Στο μείγμα προϊόντων της εταιρίας υπάρχουν 4 είδη υαλοκαθαριστήρων: Συμβατικοί. Έχουν άψογη απόδοση και είναι αθόρυβοι, χάρη στην ειδική τους επίστρωση από γραφίτη. Χωρίς πλαίσιο. Αποτρέπουν το πάγωμα, μιας και δεν διαθέτουν τμήματα από μέταλλο και για τον ίδιο λόγο δεν σκουριάζουν. Υβριδικοί. Αποτελούν έναν συνδυασμό των πλεονεκτημάτων των πιο πάνω δύο τύπων. Με ενσωματωμένο μπεκ ψεκασμού και ειδικό κλιπ σύνδεσης στο μπράτσο με την επωνυμία Easychange.

STARK

Stark υαλοκαθαριστηρεσ αυτοκινήτου πρακτικερ

Η εταιρία Stark Automotive εμφανίστηκε στην Ευρωπαϊκή αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτου το 2013, παράγοντας αρχικά αποκλειστικά τμήματα για συστήματα πέδησης. Στη συνέχεια, επεκτάθηκε και σε άλλα συστήματα αυτοκινήτου, αλλά και στους υαλοκαθαριστήρες. Προσφέρει στην αγορά κλασσικούς, χωρίς πλαίσιο, επίπεδους και υβριδικούς υαλοκαθαριστήρες με αεροτομή ή χωρίς. Ή φήμη της στηρίζεται στην ποιότητα των προϊόντων της που επιτυγχάνεται με συνεχείς ποιοτικούς ελέγχους.

MAGNETI MARELLI

Η ίδρυση της εταιρίας έγινε στις αρχές του 1900 και μετά από εκατό χρόνια εμπειρίας ένωσε τις δυνάμεις της με την Calsonic Kansei, μια εταιρία με παρόμοια ιστορία. Η εταιρία παρέχει προϊόντα σε 24 χώρες, βασιζόμενη σε δύο λέξεις: Monozukuri που είναι η ποιότητα σε κάθε πτυχή της παραγωγής και η παροχή βέλτιστων υπηρεσιών, και Genba που είναι τα εργαστήρια που αναζητούν συνεχώς καινοτομίες. Η γκάμα της εταιρίας προσφέρει υαλοκαθαριστήρες δυο τύπων: κανονικούς και επίπεδους τόσο σε σετ, όσο και ανεξάρτητα, για κάθε είδος οχήματος. Στη συσκευασία περιλαμβάνονται πάντα σύνδεσμοι και οδηγίες τοποθέτησης.

SWF

SWF αθορυβοι υαλοκαθαριστηρεσ

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1922 και σήμερα ανήκει στον Όμιλο Valeo. Παράγει εργοστασιακό εξοπλισμό για μάρκες όπως οι Mercedes-Benz, BMW Volvo κ.λπ. Τα προϊόντα της παράγονται με την τεχνολογία Duotec+. Οι πιο δημοφιλείς σειρές προϊόντων της είναι οι: SWF Original HBlade που αποτελείται από υβριδικά, αθόρυβα μάκτρα υαλοκαθαριστήρων με αεροδυναμική σχεδίαση και άψογη λειτουργία ανεξάρτητα από την ταχύτητα του οχήματος. VisioFlex. Δεν έχουν πλαίσιο και διαθέτουν ειδική αεροτομή. Διαθέτουν στοιχεία πίεσης που βελτιστοποιούν την επαφή με το παρμπρίζ και ειδικό σετ συνδέσμων για κάθε αυτοκίνητο. AquaBlade. Διαθέτουν ενσωματωμένα μπεκ για το σύστημα πλύσης, ενώ μπορούν να είναι και θερμαινόμενα.

RIDEX

Ridex υαλοκαθαριστηρεσ αυτοκινητων

Η RIDEX αποτελεί μια νέα αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία, με αποθήκες στη Γερμανία και την Πολωνία. Ανάμεσα στην πληθώρα των προϊόντων που εμπορεύεται υπάρχουν και υαλοκαθαριστήρες. Η εταιρία παρέχει κλασσικούς, χωρίς πλαίσιο και επίπεδους υαλοκαθαριστήρες, με η χωρίς αεροτομή. Τα προϊόντα της ανήκουν συνήθως στην οικονομική κατηγορία τιμών.

Αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων

Αντικατάσταση των υαλοκαθαριστήρων

Η αλλαγή των υαλοκαθαριστήρων με καινούριους είναι απλή και μπορεί να γίνει πολύ εύκολα. Ο τρόπος της αλλαγής είναι σχεδόν παρόμοιος για όλους τους τύπους υαλοκαθαριστήρων.

Αρχικά, θα πρέπει να καλυφθεί το παρμπρίζ με κάποιο πανί για να μην προκληθούν γρατζουνιές στην επιφάνειά του. Στη συνέχεια, θα πρέπει να τραβηχτεί το μπράτσο των υαλοκαθαριστήρων προς τα εμπρός για να απομακρυνθεί από το κρύσταλλο. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεκουμπωθεί ή να περιστραφεί ο σύνδεσμος για να αφαιρεθεί το μάκτρο. Πλέον, μπορεί να γίνει η τοποθέτηση του καινούριου, οπότε και η αφαίρεση του πανιού και η επαναφορά του υαλοκαθαριστήρα στην επιφάνεια του παρμπρίζ.

Αν επιθυμείτε να αλλάξετε και το μπράτσο, στην όλη διαδικασία θα πρέπει να προστεθεί και το ξεβίδωμα της βίδας που συγκρατεί το μπράτσο στους περιστρεφόμενους άξονες του μηχανισμού.

Μην ξεχνάτε ποτέ να ελέγχετε τη σωστή τοποθέτηση των τμημάτων, ενεργοποιώντας το σύστημα καθαρισμού των παρμπρίζ.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *