Συναγερμός αυτοκινήτου

Συναγερμός αυτοκινήτου

Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, όσο λυπηρό κι αν ακούγεται, θεωρεί την κλοπή αυτοκινήτου κάτι υπαρκτό και δεδομένο. Όλοι μας φροντίζουμε να κλαδώνουμε πάντα το αυτοκίνητο, αν υπάρχει η δυνατότητα, να το παρκάρουμε σε κλειστό γκαράζ και φυσικά να τοποθετούμε κάποιο σύστημα συναγερμού αυτοκινήτου, αν το όχημά μας δεν είναι εργοστασιακά εξοπλισμένο με κάτι αντίστοιχο.

Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να ξέρουμε σχετικά με τους συναγερμούς, ξεκινώντας από τα βασικά. Ο συναγερμός του αυτοκινήτου την απλούστερή του μορφή, αποτελείται από μερικούς αισθητήρες, συνδεδεμένους σε μια σειρήνα, με τρόπο που αν ανοίξει κάποια πόρτα, να ενεργοποιείται και να χτυπάει.

Φυσικά, τα σύγχρονα συστήματα συναγερμού απέχουν κατά πολύ από την απλή αυτή δομή. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει προσθέσει στα συστήματα συναγερμού καλούδια όπως οι αισθητήρες κίνησης, η δυνατότητα παραγωγής πληθώρας ήχων, η απομακρυσμένη πρόσβαση στο όχημα και το συναγερμό, οι ηλεκτρονικές μονάδες ελέγχου, τα συστήματα αναγνώρισης κραδασμών, η δορυφορική αναζήτηση του οχήματος και πολλά άλλα.

Τοποθέτηση συναγερμού αυτοκινήτου

Τοποθέτηση συναγερμού αυτοκινήτου

Η εγκατάσταση συναγερμού αυτοκινήτου σε ένα όχημα που διαθέτει μόνο το στάνταρ σύστημα αυτοκινήτου (immobilizer), σε γενικές γραμμές όταν γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, απαιτεί γύρω στις 3 με 4 ώρες. Ο χρόνος αυτός απαιτείται γιατί πρέπει να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες:

  • i Διαγνωστικός έλεγχος του αυτοκινήτου για να ελεγχθούν οι κλειδαριές των θυρών, τα φώτα, η δυνατότητες της μπαταρίας, τα είδη υπάρχοντα συστήματα κ.λπ.
  • i Λύσιμο των τμημάτων της εσωτερικής επένδυσης του οχήματος για να περαστούν τα αναγκαία καλώδια και μηχανισμοί.
  • i Η προετοιμασία όλων των υλικών που θα χρειαστούν για την τοποθέτηση: καλώδια και αξεσουάρ.
  • i Η τοποθέτηση, η σύνδεση και η σταθεροποίηση όλων των παραπάνω.
  • i Ο έλεγχος της εγκατάστασης και η λειτουργικότητά της. Και τέλος,
  • i Η τοποθέτηση τη θέση τους όσων τμημάτων της εσωτερικής επένδυσης είχαν αφαιρεθεί και ο καθαρισμός και η προετοιμασία του οχήματος για να παραδοθεί στον πελάτη.

Κόστος συναγερμών αυτοκινήτου

Οι τιμές των συναγερμών αυτοκινήτου δημιουργούν μια ψαλίδα που κυμαίνεται από συναγερμούς με κόστος αγοράς κάτω από τα 100 ευρώ στο διαδίκτυο και φτάνουν μέχρι και σε συναγερμούς που στοιχίζουν μερικές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με τον κατασκευαστή και τα χαρακτηριστικά τους.

Πριν σκεφτείτε καν το ποσό που επιθυμείτε να δαπανήσετε θα πρέπει να σκεφτείτε μερικά απλά πράγματα. Κατ’ αρχάς, θέλετε ο συναγερμός που θα αγοράσετε να λειτουργεί σωστά; Δεύτερον, θέλετε η αγορά σας να έχει εγγύηση; Τρίτον, μήπως ένας ιδιαίτερα φτηνός συναγερμός, δεν αποτελεί εγγύηση για την προστασία του αυτοκινήτου σας που κοστίζει κάποιες χιλιάδες ευρώ; Τέταρτον, πού θα γίνει η τοποθέτησή του; Από εσάς ή από ειδικευμένο προσωπικό;

Ας απαντήσουμε την κάθε ερώτηση ξεχωριστά. Για να πάρετε πληροφορίες σχετικά με την ορθή λειτουργία του συναγερμού, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη γνώμη κάποιου ειδικού. Όσων αφορά στην εγγύηση, ακόμη κι αν κατά την αγορά του ο συναγερμός έχει εγγύηση, αν κάνετε την τοποθέτηση μόνος σας, δεν θα ισχύει. Στη συνέχεια όσων αφορά το κόστος του, οι παππούδες μας έλεγαν «το φτηνό το κρέας το τρών’ οι σκύλοι», καλό θα ήταν λοιπόν να μην επιλέξετε ό,τι φτηνότερο βρείτε. Όσων αφορά στο τελευταίο ερώτημα, η συμβουλή μας είναι να αποταθείτε για την τοποθέτησή του σε κάποιο εξειδικευμένο κατάστημα. Εκεί μπορεί να βρείτε ακόμη και κάποιο πακέτο προσφοράς για αγορά και τοποθέτηση.

Σε γενικές γραμμές πάντως, ένας καλός, επώνυμος συναγερμός αυτοκινήτου, με εγγύηση, για ένα καθημερινό αυτοκίνητο στοιχίζει από 150 περίπου ευρώ μέχρι 400 ευρώ, υπολογίζοντας κι ένα κόστος τοποθέτησης στην ελληνική αγορά από 70 έως 120 ευρώ, ανάλογα με το μοντέλο του οχήματος και το είδος του συναγερμού.

Συνήθως στο συγκεκριμένο εύρος τιμών, τα συστήματα συναγερμού περιλαμβάνουν, πέραν της επαγγελματικής τοποθέτησης και της εγγύησης:

  1. Δύο χειριστήρια απομακρυσμένης πρόσβασης, με έλεγχο ανοίγματος και κλεισίματος παραθύρων και ενδεχομένως απομακρυσμένη εκκίνηση του κινητήρα και του συστήματος κλιματισμού.
  2. Σειρήνα αρκετά δυνατή για να κάνει τη δουλειά της σωστά. Κάποιοι φτηνοί συναγερμοί, διαθέτουν σειρήνες που μετά βίας ακούγονται περιμετρικά του οχήματος.
  3. Αισθητήρες θυρών και κρούσης, που ενεργοποιούν τη σειρήνα όταν ανοίγει κάποια πόρτα ή όταν το όχημα δέχεται κρούση σε οποιοδήποτε σημείο του.
  4. Ένα πλήθος ακόμη λειτουργιών που έχουν να κάνουν με τη μάρκα και το μοντέλο του συναγερμού ή τη συμφωνία που θα γίνει με τον εγκαταστάτη.

Απενεργοποίηση συναγερμού αυτοκινήτου

Απενεργοποίηση συναγερμού αυτοκινήτου

Ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει όλους κατά καιρούς, είναι το κατά πόσο μπορεί κάποιος κλέφτης να απενεργοποιήσει το συναγερμό του αυτοκινήτου. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πως υπό προϋποθέσεις αυτό είναι εφικτό.

Οι συναγερμοί των αυτοκινήτων ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται με τη χρήση κωδικού. Υπάρχουν συναγερμοί με σταθερό κωδικό και συναγερμοί με κυλιόμενο κωδικό. Οι πρώτοι είναι ευκολότερο να αντιγραφούν και να απενεργοποιηθούν από τον πιθανό κλέφτη. Οι δεύτεροι, μιας και αυτός ο κωδικός αλλάζει τυχαία σε κάθε χρήση, είναι σαφώς δυσκολότερο να αντιγραφούν, γεγονός φυσικά που δεν τους κάνει άτρωτους. Ένα άλλο κομμάτι του όλου θέματος είναι η τοποθέτηση των καλωδιώσεων σε σημεία που θα δυσκολέψουν την ταχύτατη απενεργοποίησή του συναγερμού και θα δώσουν χρόνο στη σειρήνα να σας ενημερώσει.

Σε γενικότερο πλαίσιο πάντως, δεν υπάρχει απόλυτα άτρωτος συναγερμός αυτοκινήτου. Όσο κι αν στοιχίζει, όσα υποσυστήματα κι αν διαθέτει, πάντα υπάρχει η, μικρή έστω, πιθανότητα να απενεργοποιηθεί από κάποιον επιτήδειο και να βασιστείτε στη δορυφορική αναζήτηση, αν υπάρχει, για να βρείτε το όχημά σας. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βοηθήσετε κι εσείς με τις ενέργειές σας το σύστημα συναγερμού σας, με κάποιες έμμεσες πρακτικές.

Κατ’ αρχάς, καλό θα ήταν το όχημα τις βραδινές ώρες να βρίσκεται σε κάποιο κλειστό ή φυλασσόμενο γκαράζ που σαφώς προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια. Επίσης, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών σας, καλό θα ήταν να αποφεύγετε το παρκάρισμα σε ερημικά σημεία. Υπάρχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσπαθήσει κάποιος να σας κλέψει το αυτοκίνητο όταν υπάρχει κόσμος γύρω του. Γενικά, οι κλέφτες αντιπαθούν την πολυκοσμία.

Επίσης, μην αφήνετε ποτέ το αυτοκίνητο ξεκλείδωτο και πόσο μάλλον με τα κλειδιά στη μίζα, ακόμη κι αν είναι να λείψετε για ελάχιστα λεπτά. Είναι σαν να προσκαλείτε τον επίδοξο κλέφτη να ασχοληθεί με το όχημά σας.

Τέλος, καλό θα ήταν ο συναγερμός σας να έχει κάποιο σύστημα που σε περίπτωση απενεργοποίησής του, να ζητά κάποιο κωδικό από εσάς είτε με μπουτονιέρα, είτε με συνδυασμό διακόπτων στο ταμπλό, ένα σύστημα που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *