Φίλτρο λαδιού: Κορυφαίες μάρκες

Φίλτρο λαδιού: Κορυφαίες μάρκες

Το φίλτρο λαδιού είναι ένα αναλώσιμο τμήμα που προστατεύει τον κινητήρα από τη μεταφορά των ρύπων που βρίσκονται στο λάδι στο εσωτερικό του. Όταν λειτουργεί ο κινητήρας το λάδι κυκλοφορεί μέσα στο σύστημα λίπανσης και μαζί του κυκλοφορούν και διάφορα είδη ρύπων, όπως ρινίσματα μετάλλου, μόρια σκουριάς, βρωμιές και πολλά άλλα. Η σημασία λοιπόν της ύπαρξης ενός λειτουργικού και όσο το δυνατόν καθαρότερου φίλτρου λαδιού, είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποτροπή ζημιών στα λιπαινόμενα τμήματα του κινητήρα. Θα πρέπει κάθε οδηγός επομένως, να τηρεί τα διαστήματα αντικατάστασης και να προσέχει τον τύπο και το είδος του φίλτρου λαδιού που χρησιμοποιεί. Όσον αφορά στο κάθε πότε αλλάζουμε φίλτρο λαδιού, δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση. Υπάρχουν οικονομικά φίλτρα για 4 με 5 χιλιάδες χλμ., αλλά και ακριβά φίλτρα για σχεδόν 20 χιλιάδες χλμ. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελέγχουμε της οδηγίες του κατασκευαστή τόσο του αυτοκινήτου, όσο και του ανταλλακτικού.

Τα είδη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των φίλτρων λαδιού

Ουσιαστικά, τα φίλτρα λαδιού αυτοκινήτου χωρίζονται σε πλήρους ροής και μερικής ροής, αν και υπάρχουν και συστήματα που κάνουν συνδυασμό και των δύο. Πέραν από αυτό όμως, χωρίζονται και με βάση τη μορφή τους σε ενιαία και φυσίγγια, αλλά και με βάση το υλικό κατασκευής τους και το είδος του υλικού φιλτραρίσματος. Ο οδηγός θα πρέπει λοιπόν να διαλέξει μόνος του το καλύτερο, κατ’ αυτόν, φίλτρο λαδιού, μιας και κάθε εταιρία χρησιμοποιεί τον δικό της συνδυασμό κατά την παραγωγή των προϊόντων της.

Πάμε να δούμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε τύπου:

  1. Πλήρους ροής: Τα συγκεκριμένα φίλτρα λαδιού θεωρούνται πια κλασικά και είναι τα πιο απλά σε λειτουργία. Ουσιαστικά, φιλτράρουν όλο το λάδι που κινείτε στο σύστημα λίπανσης. Στα υπέρ του, είναι ότι επιτρέπει σε πιο μεγάλες ποσότητες λαδιού να περάσουν από μέσα του και στα κατά του, το γεγονός ότι γεμίζει με ρύπους ταχύτερα και απαιτεί συχνότερες αλλαγές.
  2. Μερικής ροής: Τα συγκεκριμένα φίλτρα λαδιού λειτουργούν παράλληλα με την κεντρική γραμμή κυκλοφορίας του λαδιού, μέσω μιας παράκαμψης. Ουσιαστικά, φιλτράρει μια σχετικά μικρή ποσότητα λαδιού κάθε φορά, ενώ το υπόλοιπο λάδι φτάνει στον κινητήρα ακαθάριστο. Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο συνολικός καθαρισμός του λαδιού είναι πιο καλός, μιας και γίνονται περισσότεροι κύκλοι φιλτραρίσματος. Στα πλεονεκτήματά του, είναι πως ακόμη και αν φράξει είτε το φίλτρο, είτε η βαλβίδα παράκαμψης, η κυκλοφορία του λαδιού συνεχίζεται, οπότε ο κινητήρας εξακολουθεί να λιπαίνεται. Στα αρνητικά του, είναι ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για το φιλτράρισμα του συνόλου του λαδιού.
  3. Συνδυασμός φίλτρων λαδιού. Σε κάποια αυτοκίνητα, γίνεται χρήση ενός συστήματος που περιλαμβάνει και τα δύο είδη, δηλαδή ένα φίλτρο πλήρους ροής και ένα μερικής ροής. Ανάμεσά τους, το λάδι περνά σε αναλογία 9: 1. Το πλεονέκτημα είναι ότι καθώς γίνεται διπλό φιλτράρισμα το λάδι είναι πάντα καθαρότερο. Στα μειονεκτήματα, θα λέγαμε πως ανήκει το γεγονός πως συνήθως χρήση τους γίνεται στα φορτηγά και τα οχήματα ειδικής χρήσης.

Οι κορυφαίες εταιρίες παραγωγής φίλτρων λαδιού

BOSCH

καλύτερο φίλτρο λαδιού BOSCH

Η εταιρία Robert Bosch GmbH παράγει φίλτρα λαδιού για σχεδόν έναν αιώνα και τα προϊόντα της θεωρούνται σχετικά ακριβά. Στη γκάμα των προϊόντων της υπάρχουν φίλτρα λαδιού πλήρους ροή με βαλβίδα παράκαμψης και υλικό φιλτραρίσματος από κυτταρίνη, συνθετικές ίνες και κετσέ. Φίλτρα λαδιού μερικής ροής με υλικό φιλτραρίσματος από ειδικό χαρτί ή βαμβάκι και φίλτρα λαδιού συνδυασμού των δύο πιο πάνω τύπων. Ο σχεδιασμός των προϊόντων της είναι είτε ενιαίος, είτε σε σχήμα φυσιγγίου.

K&N Filters

καλύτερο φίλτρο λαδιού - K&N Filters

Η K&N ήταν η πρώτη εταιρία σε ολόκληρο τον κόσμο που κατασκεύασε φίλτρα λαδιού υψηλής ροής το 1969. Στη γκάμα της εταιρίας, υπάρχουν φίλτρα πλήρους και μερικής ροής. Τα προϊόντα της είναι σχετικά ακριβά και χωρίζονται σε ειδικά για συγκεκριμένα μοντέλα και σε γενικής χρήσης. Επίσης, παρέχει και φίλτρα για φορτηγά και οχήματα ειδικής χρήσης.

MANN-FILTER

Mann-filter - φιλτρο λαδιου αυτοκινητου

Η εταιρία MANN+HUMMEL είναι ενεργή τα τελευταία ογδόντα χρόνια και ασχολείται κυρίως με τα συστήματα φιλτραρίσματος. Η παλέτα των προϊόντων της διαθέτει φίλτρα πλήρους ροής από ειδικό τύπο χαρτιού. Φίλτρα μερικής ροής (παράκαμψης) από βαμβακερές ίνες, αλλά και φίλτρα συνδυασμού. Ο σχεδιασμός τους είναι είτε αυτός βιδωτών μεταλλικών φίλτρων με βαλβίδα αποστράγγισης, είτε μορφής φυσιγγίου από πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά.

MAHLE ORIGINAL

φιλτρο λαδιου: MAHLE ORIGINAL

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1920. Από το 1929 μέχρι και σήμερα, παράγει ανάμεσα σε άλλα προϊόντα και φίλτρα λαδιού. Τα προϊόντα της είναι σχετικά ακριβά, μιας και ανήκουν στην κατηγορία υψηλών τιμών. Στη γκάμα της υπάρχουν φίλτρα για κάθε όχημα, όπως και για μοτοσυκλέτες. Τα φίλτρα της μπορεί να είναι κατασκευασμένα είτε από αλουμίνιο, είτε από πλαστικό με στοιχεία φιλτραρίσματος από κυτταρίνη ή ίνες πολυμερούς. Σε αρκετές περιπτώσεις, η εταιρία κάνει χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως η υπερηχητική συγκόλληση.

STARK

φιλτρο λαδιου αυτοκινητου - Stark

Η εταιρία αρχικά ασχολήθηκε με τα συστήματα πέδησης, αλλά από το 2015 λάνσαρε τη σειρά φίλτρων λαδιού Stark Professional Line, που ανήκει στην κατηγορία υψηλών τιμών. Τα φίλτρα της ενδέχεται να έχουν περίβλημα ή να είναι σκέτα στοιχεία φιλτραρίσματος. Όλα όμως, έχουν στοιχεία φτιαγμένα από κυτταρίνη ή μη υφασμένο ύφασμα. Οι τσιμούχες τους παρέχουν ιδιαίτερη αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, οπότε έχουν και μεγάλο κύκλο ζωής.

VALEO

φιλτρο λαδιου: Valeo

Η εταιρία ιδρύθηκε το 1923 ως SAFF, με τη σημερινή επωνυμία να εμφανίζεται το 1980. Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο στην αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Ο σχεδιασμός τους παρέχει τη βέλτιστη απόδοση φιλτραρίσματος, συγκρατώντας σωματίδια μέχρι και από 40 μικρόν, δηλαδή το μισό πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Η εταιρία παρέχει κάθε τύπου φίλτρο, ενώ οι συσκευασίες της έχουν διαφορετικό χρώμα για κάθε είδος και παρέχουν πίνακες τόσο για τα συμβατά σε κάθε περίπτωση οχήματα, όσο και για τη συνάφεια του τύπου ανά όχημα.

RIDEX

Ridex φιλτρο λαδιου

Η συγκεκριμένη εταιρία είναι σχετικά νέα, μιας και η λειτουργία της άρχισε τον 21ο αιώνα. Βασίζεται στην ομαδικότητα και τους νέους ανθρώπους, ενώ ο τρόπος λειτουργίας της είναι πελατοκεντρικός. Ανάμεσα στα 17,500 προϊόντα της που όλα ανήκουν στην οικονομική κατηγορία υπάρχουν και φίλτρα λαδιού. Η γκάμα της περιλαμβάνει φίλτρα όλων των τύπων τόσο βιδωτά με περίβλημα, όσο και σε μορφή φυσιγγίου, παρέχοντας παράλληλα ανταλλακτικά με ανεπίστροφη βαλβίδα ή ακόμη και σε σετ μαζί με τις απαραίτητες τσιμούχες.

MAGNETI MARELLI

Η εταιρία έκανε την εμφάνισή της στο ξεκίνημα του 1900 και παρέχει μια τεράστια γκάμα προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Ο τρόπος λειτουργία της βασίζεται σε δύο λέξεις: Monozukuri, ποιότητα παραγωγής και βέλτιστες υπηρεσίες και Genba, δηλαδή συνεχείς αναζήτηση καινοτομιών. Η εταιρία παρέχει φίλτρα λαδιού όλων των τύπων, με υψηλής ποιότητας μέσο φιλτραρίσματος τα οποία ανάλογα με το είδος τους, ενδέχεται να διαθέτουν βαλβίδα παράκαμψης, ανεπίστροφη βαλβίδα ή ακόμη και την απαραίτητη τσιμούχα ως σετ.

    Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

    Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων