Πώς θα επιλέξετε και θα αντικαταστήσετε τα φίλτρα καμπίνας

Πώς θα επιλέξετε και θα αντικαταστήσετε τα φίλτρα καμπίνας

Η σκόνη, η αιθάλη, τα σωματίδια από καουτσούκ, οι λειαντικές ουσίες, το όζον, τα οξείδια του αζώτου, τα αέρια του θείου και του διοξειδίου του άνθρακα, το βενζόλιο και η γύρη των φυτών την άνοιξη και το καλοκαίρι, περνούν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μέσα από τους αεραγωγούς, παράλληλα με τον αέρα. Μιας και ο χώρος είναι κλειστός, η συγκέντρωση των συγκεκριμένων ουσιών στην καμπίνα επιβατών, ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αρκετές φορές υψηλότερη από ότι είναι εξωτερικά. Η εισπνοή του μολυσμένου αέρα ενδέχεται να βλάψει τους πνεύμονες και να επιφέρει αλλεργικές αντιδράσεις. Ο σχεδιασμός του φίλτρου καμπίνας (ή γύρης), αποσκοπεί στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος. Εδώ, θα βρείτε τις συμβουλές μας για το πώς να επιλέξετε κάποιο φίλτρο υψηλής ποιότητας, το οποίο θα ταιριάζει στο αυτοκίνητό σας.

Γιατί έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη αντικατάσταση του συγκεκριμένου τμήματος

Το φίλτρο γύρης αποτελεί αναλώσιμο τμήμα, και απαιτείται η συχνή αντικατάστασή του. Θα πρέπει να το αλλάζετε, το λιγότερο μια φορά ετησίως ή ανά 15.000 χλμ. Αν ζείτε σε κάποια μεγάλη πόλη και κολλάτε συχνά στην κίνηση ή το αντίθετο, αν οδηγείτε τακτικά σε επαρχιακούς χωματόδρομους, ενδέχεται να πρέπει η αντικατάστασή του να γίνεται συχνότερα.

Όταν το φίλτρο λερωθεί, ενδέχεται να προκληθεί μείωση της απόδοσης των συστημάτων κλιματισμού, θέρμανσης και εξαερισμού, μιας και η αντίσταση του φίλτρου στη ροή του αέρα μεγαλώνει εξαιτίας της συσσώρευσης της βρωμιάς. Τα παράθυρα ιδρώνουν πολύ όταν βρέχει και καθώς περνά ο χρόνος, ξεκινούν να αναπτύσσονται παθογόνα βακτήρια και μύκητες στην επιφάνεια του στοιχείου φιλτραρίσματος.

Γιατί έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη αντικατάσταση του συγκεκριμένου τμήματος

Σε κάποιες περιπτώσεις, δημιουργούνται παραμορφώσεις στο στοιχείο φιλτραρίσματος και ο εισερχόμενος αέρας το παρακάμπτει, επιτρέποντας στους ρύπους να μπουν στην καμπίνα επιβατών.

Οι διάφοροι τύποι του φίλτρου καμπίνας

 Στις ημέρες μας, οι δημοφιλέστεροι τύποι είναι οι εξής: 
 1. Συμβατικό φίλτρο φραγής. Παγιδεύει τη σκόνη. Παράγονται από ειδικό χαρτί ή συνθετικές ίνες και τις περισσότερες φορές, αποτελούνται από έναν αριθμό στρωμάτων. Το κάθε στρώμα είναι σχεδιασμένο για να συγκρατεί σωματίδια συγκεκριμένου μεγέθους. Θα πρέπει να πούμε εδώ, πως θα πρέπει να προτιμάται η χρήση συνθετικών ινών ως υλικού φιλτραρίσματος, μιας και διασφαλίζει αποτελεσματικότερο φιλτράρισμα, δίχως να παρεμποδίζει τη ροή του αέρα. Στα υψηλής ποιότητας φίλτρα, ένα από τα στρώματα ενδέχεται να κάνει χρήση ηλεκτροστατικού φορτίου, επιτρέποντας στις ίνες του να συγκρατούν ακόμη και τα πιο μικρά σωματίδια σκόνης.
 2. Με στρώματα απορρόφησης. Κάθε στρώση διαθέτει μια υφασμάτινη βάση με ενσωματωμένους κόκκους ενεργού άνθρακα, πάχους έως και 0,5 χιλιοστών. Οι κόκκοι αυτοί, διαθέτουν πορώδη επιφάνεια, η οποία απορροφά τα μόρια των τοξικών ουσιών που περνούν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μαζί με τον αέρα. Τα συγκεκριμένα φίλτρα είναι ακριβότερα, αλλά διασφαλίζουν αποτελεσματικότερο καθαρισμό, εξουδετερώνοντας παράλληλα και τις δυσάρεστες οσμές.
 3. Με αντιβακτηριδιακή επίστρωση. Η συγκεκριμένη επίστρωση, φτιάχνεται από βακτηριοκτόνο υλικό, τις περισσότερες φορές, πολυφαινόλη. Συγκρατεί και εξουδετερώνει τα βακτήρια και τα αλλεργιογόνα και σταματά την ανάπτυξη μούχλας κατά αρκετές δεκάδες φορές. Τα συγκεκριμένα φίλτρα είναι ακριβότερα, αλλά εγγυώνται τη μέγιστη προστασία.

4 συμβουλές του AUTODOC για την επιλογή και τη χρήση των φίλτρων καμπίνας

 1. Προτιμήστε προϊόντα επώνυμων κατασκευαστών. Σας συνιστούμε φίλτρα των Mann, Bosch, Mahle Original, Stark Automotive, Knecht, K&N και Ridex. Στα χαμηλής ποιότητας προϊόντα, γίνεται χρήση πιο λίγων υλικών στην κατασκευή των στρωμάτων φιλτραρίσματος, γεγονός που επιφέρει χαμηλότερης ποιότητας καθαρισμό του αέρα. Τα ανώνυμα προϊόντα ενδέχεται να διαθέτουν ακόμη και ψεύτικο φίλτρο άνθρακα, το οποίο στην ουσία είναι ένα συμβατικό φίλτρο σκόνης με μια από τις επιστρώσεις του βαμμένη μαύρη.
 2. Τσεκάρετε σε τι κατάσταση είναι το φίλτρο γύρης, σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι από τα πιο κάτω:
  1. Δυσάρεστη οσμή στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
  2. Κρύο στο εσωτερικό του αυτοκινήτου ακόμη και με το καλοριφέρ αναμμένο ή ζέστη με τον κλιματισμό ενεργοποιημένο.
  3. Συσσώρευση σκόνης στο ταμπλό.
 3. Επιλέξτε κάποιο ανταλλακτικό, το οποίο να συνάδει αυστηρά με τις προδιαγραφές του οχήματός σας. Δεν είναι εφικτή η τοποθέτηση τμημάτων με μεγαλύτερο μέγεθος από τα κανονικά. Αν τα τμήματα είναι πιο μικρά από τα κανονικά, θα περνά στην καμπίνα επιβατών, αφιλτράριστος αέρας.
 4. Διασφαλίστε ότι το φίλτρο κατά την τοποθέτησή του, εγκαθίσταται σωστά. Η κατεύθυνση της ροής του αέρα, βρίσκεται σημειωμένη στη μια πλευρά του τμήματος, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά στα φίλτρα άνθρακα και τα αντιαλλεργικά φίλτρα.
4 συμβουλές του AUTODOC για την επιλογή και τη χρήση των φίλτρων καμπίνας

Συμπέρασμα

Το φίλτρο γύρης δεν ασκεί άμεση επιρροή στα συστήματα και τα βασικά συγκροτήματα του αυτοκινήτου, όπως ο κινητήρας ή το κιβώτιο ταχυτήτων. Έτσι, κάποιοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν ενδιαφέρονται για την έγκαιρη αντικατάστασή τους, γεγονός το οποίο ενέχει κινδύνους για την υγεία. Τα τμήματα υψηλής ποιότητας, μπορούν να συγκρατήσουν μέχρι και το 99% της σκόνης και των αλλεργιογόνων, οπότε δεν θα πρέπει να παραβλέπετε την αντικατάστασή τους. Ακολουθήστε τις απλές συμβουλές μας και διασφαλίστε ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας για πολύ καιρό.

  Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

  Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων