Πώς να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα όταν οδηγείτε

Πώς να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα όταν οδηγείτε

Έχουν περάσει μπόλικα χρόνια από την εποχή που ακούσαμε για πρώτη φορά να γίνεται λόγος για την προστασία του περιβάλλοντος και αρχίσαμε να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες που έχει η καθημερινότητα του ανθρώπινου γένους και η βιομηχανική εποχή στο περιβάλλον το οποίο ζούμε.

Με την πάροδο του χρόνου όμως και μέχρι να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται και ότι τελικά οι συνέπειες θα επιστρέψουν και πάλι σε εμάς και θα προκαλέσουν κλιματικές αλλαγές, μόλυνση στο νερό που πίνουμε, στην τροφή που τρώμε, αλλά και στη γη στην οποία ζούμε, η μόλυνση έφτασε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ευτυχώς, την τελευταία εικοσαετία το λιγότερο, γίνονται τεράστιες προσπάθειες σε κάθε επίπεδο για τη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος σε κάθε επίπεδο. Όλα όμως, ξεκινούν από εμάς τους ίδιους. Αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον μικρό πράσινο πλανήτη μας, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες και όλοι μαζί να επαναφέρουμε το περιβάλλον μας σε μια βιώσιμη το λιγότερο κατάσταση.

Σε καθημερινή βάση, κυκλοφορούμε με το αυτοκίνητό μας για να πάμε ή να γυρίσουμε από τη δουλειά, για υποχρεώσεις ή απλά για ευχαρίστηση. Όλα τα οχήματα όμως, αφήνουν καθημερινά το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Σκπομπέσ co2 αυτοκινήτων

Τι είναι όμως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα; Είναι ο ορισμός για όλες τις επιπτώσεις που προκαλεί η καθημερινή ανθρώπινη ζωή στη γη, το νερό και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Είναι αποτέλεσμα συνολικά των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών προς κατανάλωση, αλλά και των αποβλήτων της κατανάλωσής τους.

Κάθε συνηθισμένο επιβατικό, για να μιλήσουμε αποκλειστικά για το οικογενειακό μας αυτοκίνητο, εκπέμπει σχεδόν 4,6 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα σε ετήσια βάση. Φυσικά, οι εκπομπές του CO2 των αυτοκινήτων διαφοροποιούνται με βάση το είδος του καυσίμου, τη χιλιομετρική απόσταση που καλύπτει ανά έτος, αλλά και τον τρόπο οδήγησής του.

Αν στις παραπάνω εκπομπές CO2 ανά αυτοκίνητο, προσθέσουμε και αυτές που απαιτούνται για παράδειγμα για την εξαγωγή του αργού πετρελαίου από το έδαφος, τη μεταφορά του στα διυλιστήρια, τη διύλιση του πετρελαίου για να γίνει βενζίνη και τη μεταφορά της βενζίνης στα πρατήρια καυσίμων, τα νούμερα αυξάνονται κατά πολύ.

Απόλυτα καθαρά δεν είναι ούτε τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία αποτελούν το καθαρότερο όχημα της αυτοκινητοβιομηχανίας, μιας και ενώ δεν εκπέμπουν καυσαέρια, για να παραχθούν τα τμήματά τους αλλά και για να φτάσει η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη φόρτισή τους στους σταθμούς ανεφοδιασμού, υπάρχουν και πάλι εκπομπές.

Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι εκτός από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, οι εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων τους θα αρχίσουν να επηρεάζουν και την τσέπη τους, μιας και με βάση τον Νόμο 4758/2020 στον ΦΕΚ Τεύχος A’ 242/04.12.2020 Άρθρο 38, ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται πια με βάση την Ευρωπαϊκή και παγκόσμια μέθοδο μέτρησης εκπομπών ρύπων CO2.

 Έτσι λοιπόν, ως παράδειγμα, έχουμε τους σχετικούς πίνακες ανά κατηγορία Euro οχημάτων με κινητήρες βενζίνης: 
 • i Euro 1 (ημερομηνία αγοράς μετά τις 31 Δεκεμβρίου 1992) εκπομπές CO 2,72 γρ/χλμ
 • i Euro 2 (ημερομηνία αγοράς μετά την 1 Ιανουαρίου 1997) εκπομπές CO 2,2 γρ/χλμ
 • i Euro 3 (ημερομηνία αγοράς μετά την 1 Ιανουαρίου 2001) εκπομπές CO 2,3 γρ/χλμ
 • i Euro 4 (ημερομηνία αγοράς μετά την 1 Ιανουαρίου 2006) εκπομπές CO 1 γρ/χλμ
 • i Euro 5 (ημερομηνία αγοράς μετά την 1 Ιανουαρίου 2011) εκπομπές CO 1 γρ/χλμ
 • i Euro 6 (ημερομηνία αγοράς μετά την 1 Ιανουαρίου 2015) εκπομπές CO 1 γρ/χλμ

Ουσιαστικά, στο πεδίο V7 της άδειας κυκλοφορίας κάθε οχήματος αναγράφονται οι εκπομπές CO2 του οχήματος, κατά τον κατασκευαστή.

Πώς όμως μπορεί κανείς να κάνει μόνος του τον υπολογισμό των εκπομπών CO2 του αυτοκινήτου του; Η διαδικασία αυτή είναι προσβάσιμη για τον κάθε οδηγό μέσα από διάφορες ιστοσελίδες και απαιτεί ελάχιστο χρόνο, γίνεται δε με τη νέα διαδικασία WLTP.

Υπάρχει παρ’ όλα αυτά τρόπος να μειώσω ως οδηγός, τις εκπομπές CO2 του οχήματός μου;

Υπάρχει παρ’ όλα αυτά τρόπος να μειώσω ως οδηγός, τις εκπομπές CO2 του οχήματός μου; Σαφώς και υπάρχει, αν και είναι συνδυασμός αρκετών παραμέτρων.

 Ας δούμε αυτές τις παραμέτρους στη συνέχεια: 
 • Χρήση καλύτερης ποιότητας καυσίμων, ακόμη κι αν τα premium είναι ακριβότερα από τα απλά. Η μικρότερη ποσότητα σωματιδίων διαφόρων ειδών, επιφέρει και καθαρότερη καύση, με αποτέλεσμα λιγότερες εκπομπές.
 • Προσθήκη ανά διαστήματα ειδικών καθαριστικών στο ντεπόζιτο καυσίμου. Η ύπαρξη λιγότερων υπολειμμάτων (σκουριά, βρωμιά, κ.λπ.) στο ντεπόζιτο καυσίμου, βελτιώνει την ποιότητα των καυσίμων.
 • Προσοχή κατά τη συντήρηση του οχήματος. Η έγκαιρη αλλαγή λαδιού, φίλτρων κ.λπ., επιτρέπει τη βέλτιστη λειτουργία του κινητήρα και μειώνει τις εκπομπές ρύπων.
 • Έλεγχος πίεσης και κατάστασης ελαστικών. Η βέλτιστη κατάσταση των ελαστικών, μειώνει την κατανάλωση καυσίμου, με συνέπεια τη μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων.
 • Μείωση της χρήσης του κλιματισμού στο ελάχιστο. Η λειτουργία του κλιματισμού στο αυτοκίνητο, επιβαρύνει αισθητά τον κινητήρα. Όσο πιο λίγο γίνεται χρήση του, τόσο μικρότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του οχήματος.
 • Μην κάνετε χρήση σχάρας οροφής ή μπαγκαζιέρας οροφής όταν δεν χρειάζεται. Η μεγαλύτερη αντίσταση στον αέρα, αυξάνει τις απαιτήσεις από τον κινητήρα, επομένως και την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.
 • Μην αφήνετε τον κινητήρα να λειτουργεί αν δεν υπάρχει λόγος. Όταν το όχημα είναι σταθμευμένο ή ακίνητο για αρκετή ώρα, δεν υπάρχει λόγος να είναι αναμμένος ο κινητήρας. Όσο λιγότερο λειτουργεί, τόσο λιγότερο καύσιμο καταναλώνεται, αρά τόσο λιγότεροι και οι ρύποι.
 • Αποκτήστε ένα χαλαρότερο στυλ οδήγησης. Όταν ξεκινάτε ή φρενάρετε απότομα και όταν ανεβάζετε πολύ ψηλά τις σ.α.λ. του οχήματος χωρίς λόγο, αυξάνεται η κατανάλωση καυσίμου με τα γνωστά αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές, η προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών ρύπων του οχήματός σας, αλλά και του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, θα φανεί πολύ γρήγορα συμφέρουσα και στην τσέπη σας. Το αυτοκίνητό σας θα έχει καλύτερη απόδοση αφού θα λειτουργεί σωστά, η κατανάλωση καυσίμου θα μειωθεί δραστικά και το πορτοφόλι σας θα παραμείνει γεμάτο για να μπορείτε να χαρείτε άλλα πράγματα.

Την ίδια στιγμή φυσικά, θα έχετε και την προσωπική ευχαρίστηση ότι συμβάλλετε με κάθε δυνατό τρόπο στη διάσωση του περιβάλλοντος και στην ύπαρξη ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά και τα εγγόνια σας.

Ο αγώνας για έναν καθαρότερο πλανήτη, για καθαρότερο νερό και μια ζωή με υγεία, βρίσκεται στα χέρια όλων μας, σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Θα πρέπει λοιπόν, να κάνουμε καθετί ανθρωπίνως δυνατόν για τον μικρό πλανήτη που μας κουβαλάει στην πλάτη του, το λιγότερο ως ένα ευχαριστώ για όσα μας παρέχει.

  Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

  Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων