Διαρροές λαδιού στο αυτοκίνητο: αιτίες, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων

Διαρροές λαδιού στο αυτοκίνητο: αιτίες, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων

Το λάδι κινητήρα επιτελεί πολύ σημαντικές λειτουργίες. Δημιουργεί μια μεμβράνη στην επιφάνεια των τμημάτων για να αποτρέψει τη φθορά τους, αφαιρεί τη θερμότητα από τα κινούμενα στοιχεία, προστατεύοντας τα από τη διάβρωση. Επιπλέον, καθαρίζει τον κινητήρα. Η έλλειψη λιπαντικού είναι επικίνδυνη για τον κινητήρα. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε γιατί μπορεί να εμφανιστούν διαρροές, σας λέμε πού να ψάξετε για το σφάλμα και να μάθετε εάν ένα αυτοκίνητο με διαρροή λαδιού είναι ασφαλές για οδήγηση.

Γιατί το αυτοκίνητο παρουσιάζει διαρροές λαδιού;

 Οι συνηθέστερες αιτίες διαρροής λαδιού αυτοκινήτων είναι: 

Φθαρμένες τσιμούχες

Οι φλάντζες, οι τσιμούχες, τα o-ring (λαστιχάκια στεγανοποίησης) συνήθως κατασκευάζονται από καουτσούκ, το οποίο με την πάροδο του χρόνου χάνει την αντοχή του και γίνεται λιγότερο ελαστικό. Ως αποτέλεσμα, αρχίζουν οι διαρροές λαδιού στην περιοχή των ζευγαρωτικών επιφανειών που σφραγίζονται από αυτά τα στοιχεία.

Γιατί το αυτοκίνητο παρουσιάζει διαρροές λαδιού

Λύση:

 • Ελέγξτε οπτικά το καπάκι της βαλβίδας. Οι λεκέδες λιπαντικού στην περιοχή, όπου έρχεται σε επαφή με την κεφαλή των κυλίνδρων δείχνουν ότι η φλάντζα έχει υποστεί φθορά. Αντικαταστήστε την.
 • Ελέγξτε τη διασταύρωση μεταξύ του μπλοκ κινητήρα και της κεφαλής των κυλίνδρων: μπορεί να προκύψει διαρροή σε αυτό το σημείο ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του κινητήρα, η οποία οδηγεί σε παραμόρφωση του μπλοκ κινητήρα και της κεφαλής του κυλίνδρου, καθώς και σπάσιμο της φλάντζας.
 • Ξεβιδώστε το καπάκι του ρεζερβουάρ/ δοχείου ψυκτικού υγρού και ελέγξτε αν υπάρχουν ίχνη λιπαντικού μέσα σε αυτό. Η παρουσία τους δείχνει επίσης την απώλεια στεγανότητας στη διασταύρωση μεταξύ του μπλοκ κινητήρα και της κυλινδροκεφαλής.
 • Ελέγξτε το λαιμό πλήρωσης λαδιού. Ο λευκός αφρός σε αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το ψυκτικό μέσο εισέρχεται στο σύστημα λίπανσης.
 • Αντικαταστήστε τη φλάντζα κυλινδροκεφαλής. Για να το κάνετε αυτό, πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας σε ένα συνεργείο, καθώς η επισκευή είναι απίθανο να περιοριστεί στην τοποθέτηση μιας νέας φλάντζας: θα χρειαστεί επίσης τρίψιμο των επιφανειών σύζευξης.
 • Ελέγξτε τη βάση τοποθέτησης του διανομέα ανάφλεξης. Αν ανιχνευθεί διαρροή, αντικαταστήστε τη φλάντζα λαδιού ή το ο-ρινγκ (δακτύλιο στεγανοποίησης)
 • Ελέγξτε το το φίλτρο λαδιού. Αν το αυτοκίνητό σας παρουσιάζει διαρροές λαδιού από τη φλάντζα του, προσπαθήστε να διορθώσετε το πρόβλημα σφίγγοντας το τμήμα με μεγαλύτερη προσπάθεια. Αν αυτό δεν βοηθήσει, αντικαταστήστε το εξάρτημα.
 • Ελέγξτε τις φλάντζες λαδιού του στροφαλοφόρου. Η βλάβη τους μπορεί να προκλήθηκε από αυξημένη πίεση αερίου του στροφαλοθαλάμου ή από σφάλματα εγκατάστασης. Τοποθετήστε τα νέα εξαρτήματα. Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της εργασίας, θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε τον κινητήρα. Ως εκ τούτου, συνιστάται να αντικατασταθούν και οι φλάντζες λαδιού εκκεντροφόρου.

Ελέγξτε τις φλάντζες λαδιού του στροφαλοφόρου

Αυξημένη πίεση στο σύστημα

Λόγω της συσσώρευσης ακαθαρσιών, η ικανότητα παροχής των μεμονωμένων τμημάτων του συστήματος λίπανσης μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε τοπική αύξηση της πίεσης. Το τελευταίο μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα της απόφραξης των εξαρτημάτων εξαερισμού του στροφαλοθαλάμου, γεγονός που οδηγεί στην είσοδο των καυσαερίων στο σύστημα λίπανσης. Ως αποτέλεσμα, το λάδι συμπιέζεται μέσω των φλαντζών και των αρθρώσεων. Μερικές φορές το πρόβλημα προκαλείται από μια υπερβολική ποσότητα λιπαντικού και το υψηλό ιξώδες του.

Λύση:

 • Μετρήστε την πίεση στο σύστημα λίπανσης χρησιμοποιώντας ένα μανόμετρο. Αν είναι πάνω από το κανονικό, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.
 • Θυμηθείτε πότε αλλάξατε το λάδι. Εάν από τότε το όχημα έχει καλύψει περίπου 15.000 χλμ., αντικαταστήστε το λιπαντικό και το φίλτρο λαδιού.
 • Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το προϊόν με το ιξώδες που συνιστά ο κατασκευαστής. Αν είναι πάνω από το φυσιολογικό, η πίεση μπορεί να αυξηθεί.
 • Ξεπλύνετε το σύστημα λίπανσης. Για να το κάνετε αυτό, ρίξτε ένα ειδικό πρόσθετο στο λαιμό πλήρωσης λαδιού, ξεκινήστε τον κινητήρα και αφήστε τον στο ρελαντί για λίγο. Στη συνέχεια, αφήστε το υγρό να στραγγίξει, αντικαταστήστε το φίλτρο και γεμίστε το νέο λάδι.
 • Ελέγξτε τη στάθμη λαδιού. Εάν υπερβαίνει το προδιαγραφόμενη στάθμη, αφαιρέστε την υπερβολική ποσότητα χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό αναρρόφησης ή αδειάστε το μέσω της τάπας αποστράγγισης.
 • Αφαιρέστε και ελέγξτε τη βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης. Καθαρίστε την από τη βρωμιά. Ελέγξτε αν ο μηχανισμός ασφάλισης κινείται ελεύθερα. Σε περίπτωση που έχει σταματήσει να λειτουργεί, αντικαταστήστε τη βαλβίδα ή ολόκληρο το συγκρότημα της αντλίας.
 • Προθερμάνετε τον κινητήρα σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αφαιρέστε το πώμα πλήρωσης λαδιού και καλύψτε την οπή με το χέρι σας. Ζητήστε κάποιον να σας βοηθήσει πιέζοντας το πεντάλ γκαζιού αρκετές φορές για να αυξήσει την ταχύτητα του κινητήρα στις 2.000-2.500 σ.α.λ. (στροφές ανά λεπτό) Αν κατά τo γκάζωμα αισθάνεστε αισθητή αύξηση πίεσης στο σύστημα, τότε το σύστημα εξαερισμού του στροφαλοθαλάμου είναι ελαττωματικό. Πηγαίνετε το αυτοκίνητό σας σε ένα γκαράζ για να το επισκευάσετε. Οι ειδικοί θα καθαρίσουν τα εξαρτήματα και, αν είναι απαραίτητο, θα αντικαταστήσουν τη βαλβίδα PCV και το catch-can (δοχείο συλλογής υπολειμμάτων) λαδιού.

Ελέγξτε τη στάθμη λαδιού

Σφάλματα εγκατάστασης

Η ακατάλληλη σύσφιξη των βιδών και η λανθασμένη σύσφιξη μπορεί να προκαλέσουν στρέβλωση ή σπάσιμο της φλάντζας. Επιπλέον, η καταστροφή της τσιμούχας μπορεί να προκύψει από τη χρήση στεγανοποιητικών και συγκολλητικών ουσιών για τη στερέωσή της.

Λύση:

Αντικαταστήστε τις τσιμούχες και τις φλάντζες. Προσέξτε τις καθορισμένες ροπές στρέψης του κατασκευαστή. Βιδώστε τα στοιχεία στερέωσης σύμφωνα με τη διάταξη που προβλέπεται στο εγχειρίδιο συντήρησης του οχήματος. Κατά την τοποθέτηση των φλαντζών λαδιού, χρησιμοποιήστε εξειδικευμένα εργαλεία.

Μηχανική βλάβη

Μπορεί να προκληθεί από την είσοδο ξένων αντικειμένων ή από το χτύπημα ενός εμποδίου, στο οποίο είναι πιο ευάλωτο το καρτέρ λαδιού.

Μηχανική βλάβη

Λύση:

 • Σφραγίστε τη ρωγμή χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της ψυχρής συγκόλλησης.
 • Μεταφέρετε το αυτοκίνητό σας σε ένα ηλεκτρολογείο για να συγκολλήσετε το καρτέρ λαδιού.
 • Τοποθετήστε το προστατευτικό του καρτέρ λαδιού. Αν οδηγείτε συχνά εκτός δρόμου ή χρησιμοποιείτε το όχημά σας σε δρόμους χαμηλής ποιότητας, αυτό το προστατευτικό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πολλά προβλήματα.

Χαλαρά στοιχεία στερέωσης

Ως αποτέλεσμα της οδήγησης σε κακής ποιότητας οδοστρώματα και των υπερβολικών κραδασμών του αυτοκινήτου λόγω, για παράδειγμα, των φθαρμένων εξαρτημάτων ανάρτησης, ορισμένα στοιχεία στερέωσης μπορεί να χαλαρώσουν. Συχνά υπάρχουν διαρροές λαδιού κάτω από αυτά.

Λύση:

Σφίξτε τα κολάρα (σφιγκτήρες) και τα στοιχεία στερέωσης. Αν χρειάζεται, αντικαταστήστε τα.

Γιατί ένα αυτοκίνητο με διαρροές λαδιού είναι επικίνδυνο;

Λόγω έλλειψης λιπαντικού, η φθορά του μηχανισμού σύζευξης αυξάνεται. Πρώτα απ ‘όλα, αυτό επηρεάζει δυσμενώς την κατάσταση των παρεμβυσμάτων λαδιού στελέχους βαλβίδας, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω το πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, το λάδι είναι ήδη σε πολύ χαμηλή ποσότητα, εισέρχεται στους κυλίνδρους του κινητήρα και καίγεται εκεί. Η περαιτέρω έλλειψη λίπανσης συνεπάγεται την καταστροφή και το κόλλημα του εκκεντροφόρου και του στροφαλοφόρου άξονα, καθώς και των εμβόλων του κινητήρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μπιέλες μπορεί να σπάσουν ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης.

Επιπλέον, εάν το αυτοκίνητό σας έχει διαρροές λαδιού, το ίδιο το σώμα του κινητήρα ρυπαίνεται και συσσωρεύονται ακαθαρσίες πάνω του. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες ανταλλαγής θερμότητας, αυξάνει το φορτίο στον κινητήρα και μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση. Το λιπαντικό μπορεί να συσσωρευτεί σε φρεάτια του μπουζί και να προκληθούν δυσλειτουργίες στο σύστημα ανάφλεξης. Επιπλέον, το λάδι μπορεί να καταστρέψει τη μόνωση των καλωδίων κάτω από το καπό και τα στοιχεία του συμπλεκτη. Μπορεί, επίσης, να μαλακώσει τις βάσει καουτσούκ, τις τσιμούχες και να αλληλεπιδράσει με τα πλαστικά μέρη.

Εάν το αυτοκίνητό μου έχει διαρροές λαδιού, μπορώ να οδηγήσω;

Αν η διαρροή είναι σοβαρή, για παράδειγμα, όταν το καρτέρ λαδιού είναι διάτρητο, το αυτοκίνητο απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία ρυμούλκησης. Σε περίπτωση μικρών ζημιών, μπορείτε να προσπαθήσετε να τις επισκευάσετε με στεγανοποιητικό υλικό ή με ψυχρή συγκόλληση. Στο δρόμο προς το συνεργείο, βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε συνεχώς τη στάθμη του λιπαντικού. Όταν μειώνεται, συμπληρώστε το υγρό στην απαιτούμενη στάθμη για να αποτρέψετε την έλλειψη λαδιού στον κινητήρα.

Εάν το αυτοκίνητό μου έχει διαρροές λαδιού, μπορώ να οδηγήσω

Είναι πιθανό ότι ένα αυτοκίνητο δεν θα πάρει μπρος λόγω διαρροής λαδιού;
Τις περισσότερες φορές, η διαρροή λαδιού δεν επηρεάζει την εκκίνηση του κινητήρα. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με αισθητήρα στάθμης λαδιού και η ποσότητα του έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο ελάχιστο σημείο, η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου μπορεί να απαγορεύσει την εκκίνηση του κινητήρα.

Συμπέρασμα

Η διάρκεια ζωής ενός κινητήρα εξαρτάται άμεσα από τη στάθμη λιπαντικού. Συνεπώς, οι τυχόν διαρροές είναι επικίνδυνες. Πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως μετά την ανίχνευσή τους. Σε τελική ανάλυση, η επισκευή ενός αυτοκινήτου μεδιαρροές λαδιού είναι πάντα φθηνότερη από την επισκευή ή αντικατάσταση του κινητήρα.

Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων