Λάδια Κινητήρα: Οι 10 κορυφαίες μάρκες και προϊόντα του 2024

Λάδια Κινητήρα: Οι 10 κορυφαίες μάρκες

Γιατι ειναι σημαντικο να επιλεξετε το καλυτερο λαδι

Ένα κρίσιμο μέρος της διατήρησης της ομαλής και σωστής λειτουργίας του κινητήρα του αυτοκινήτου σας, είναι η τακτική αλλαγή του λαδιού του κινητήρα σας και η διασφάλιση ότι το νέο λιπαντικό που θα τοποθετήσετε θα είναι το καλύτερο που μπορεί να δεχτεί το αυτοκίνητό σας. Το λάδι διατηρεί τη λίπανση των εσωτερικών τμημάτων του κινητήρα, εμποδίζοντας τα κινούμενα μέρη να τρίβονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα την εμφάνιση ζημιών. Παράλληλα διασφαλίζει την ψύξη του, εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπερθερμανθεί ο κινητήρας.

Αν το λιπαντικό σας δεν αλλάζετε τακτικά, η ρύποι, η βρωμιά και η ιλύς ενδέχεται να συσσωρευτούν μέσα στον κινητήρα και γύρω από τα κινούμενα μέρη του, ενώ παράλληλα το παλιό, βρώμικο λάδι δεν θα επιτρέπει στα μέρη αυτά να γλιστρούν ομαλά το ένα επάνω στο άλλο. Όταν το λάδι είναι βρόμικο και γεμάτο ακαθαρσίες, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές ζημιες και ίσως να απαιτηθεί μελλοντικά ακόμη και η αντικατάσταση του κινητήρα. Επίσης κάποια λάδια περιέχουν πρόσθετα, όπως απορρυπαντικά, για τη διατήρηση της καθαριότητας των επιφανειών που ανεβάζουν υψηλές θερμοκρασίες και αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την οξείδωση (που μπορεί να οδηγήσει σε σκουριά) και αποτρέπουν την πήξη του λαδιού κινητήρα. Τα πρόσθετα δεσμεύουν επίσης τη βρωμιά και τους άλλους ρύπους και αποτρέπουν τη συσσώρευσή τους στα τμήματα του κινητήρα.

Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να επιλέξει κανείς το σωστό λάδι κινητήρα. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα μείνετε αμίλητοι όταν σας ρωτήσει κάποιος τι είδους λάδι κινητήρα θέλετε, σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις 10 κορυφαίες μάρκες και προϊόντα λαδιών κινητήρα για να βεβαιωθείτε ότι θα επιλέξετε το καλύτερο για να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία του κινητήρα σας.

Κορυφαιες μαρκες λαδιων κινητηρα

Κορυφαιες μαρκες λαδιων κινητηρα

 • Castrol. Η Castrol αποτελεί μία από τις πιο παλιές μάρκες λιπαντικών κινητήρα, με την ίδρυσή της να γίνεται 1899 και την εισαγωγή της στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας το 1909. Στις ημέρες μας είναι ιδιοκτησία της BP και η έδρα της βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία και παρέχει μια μεγάλη γκάμα λαδιών Castrol, με την εστίασή της να βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο πλήρες συνθετικό ή συνθετικό μείγμα λιπαντικών. Διαθέτει επίσης και μεγάλη εμπειρία σχετικά με τα αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, μιας και ενεργοποιείται τόσο στο NASCAR, όσο και στην F1 για πολλά χρόνια.
 • Mobil. Η Mobil είναι γνωστή ως πρωτοπόρος στα συνθετικά λιπαντικά κινητήρα και διαιωνίζει την κληρονομιά της μέχρι και τις μέρες μας με τη σειρά προϊόντων Mobil 1. Τα πλήρως συνθετικά λάδια κινητήρα της, υποστηρίζεται ότι κρατούν τους κινητήρες στη βέλτιστη κατάσταση για 400.000 χιλιόμετρα, ενώ παρέχονται προϊόντα για κάθε δυνατή κατηγορία από σπορ αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων μέχρι και για αυτοκίνητα πολύ μετά την πρώτη νιότη τους.
 • Liqui Moly. Η Liqui Moly GmbH είναι μια γερμανική εταιρεία με ειδίκευση στα λάδια, τα λιπαντικά και τα πρόσθετα. Παρέχει περισσότερα από 4.000 προϊόντα για αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, πλοία και βιομηχανικά μηχανήματα σε όλη την υφήλιο.
 • Motul. Η Motul είναι γαλλική εταιρεία, η οποία στις ημέρες μας ενεργοποιείται σε παγκόσμια κλίμακα και αναπτύσσει λιπαντικά τόσο για την αυτοκινητοβιομηχανία όσο και για άλλες βιομηχανίες. Η Motul είναι ουσιαστική πρωτοπόρος στη βιομηχανία λαδιών κινητήρα, μιας και πέρασε στην παραγωγή του πρώτου ημισυνθετικού της λιπαντικού το 1966 και του πρώτου πλήρως συνθετικού το 1971.
 • Shell. Ίσως γνωστότερη ως πάροχος πετρελαίου και βενζίνης, η ολλανδο-βρετανική εταιρεία Shell παράγει και διανέμει και λιπαντικά, συμπεριλαμβανομένων των λαδιών κινητήρα, παρέχοντας τα κορυφαία λιπαντικά της στους καταναλωτές περισσότερων από 100 χωρών. Το 2013 αναγνωρίστηκε ως ο νούμερο 1 προμηθευτής λιπαντικών σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Elf. Μέχρι το 1994 ανήκε στη γαλλική κυβέρνηση, ενώ στη συνέχεια έγινε ιδιωτική εταιρεία. Στις ημέρες μας και μετά τη συγχώνευσή της με την Total, αποτελεί την τέταρτη σε μέγεθος πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο με ειδίκευση στα λιπαντικά. Κάποια από τα πιο πρόσφατα προϊόντα της αποτελούν λιπαντικά εξοικονόμησης καυσίμου και λιπαντικά χαμηλού SAPS για σύγχρονους κινητήρες.
 • Comma Oil. Με αποκλειστική εστίαση στα οχήματα, είτε είναι επιβατικά είτε εμπορικά και με έδρα σήμερα το Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η Comma Oil είναι γνωστή για τον τρόπο που προσεγγίζει την τεχνική καινοτομία και την εκπαίδευση, που οδηγούν στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας για όλες τις εποχές και τα είδη κινητήρων.
 • Valvoline Oil. Ο κάθε ένας σχεδόν, έχει ακούσει για το Model T, ένα από τα πρώτα οικονομικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής. Λίγοι όμως θα έχουν ακούσει ότι τα λάδια που χρησιμοποιήθηκαν σε κάποια από αυτά τα πρώτα Model T ήταν της Valvoline, μιας και η εταιρεία υπάρχει από το 1866, ασχολούμενη στην αρχή με λιπαντικά για ατμομηχανές. Διαθέτει λοιπόν τεράστια ιστορία.
 • Ravenol. Πρόκειται για μια εταιρία παραγωγής λιπαντικών από τη Γερμανία με εστίαση στα συνθετικά λιπαντικά που δημιουργούνται μέσω βιομηχανικών διεργασιών. Φημίζεται για την τεχνική καινοτομία της.
 • Fuchs oil. Η Fuchs είναι μια παγκόσμια εταιρεία με γερμανικές ρίζες που αναπτύσει, παράγει και εμπορεύεται λιπαντικά και συναφή προϊόντα τα τελευταία 85 χρόνια – σε σχεδόν κάθε τομέα εφαρμογής, από τα αυτοκίνητα μέχρι τη βιομηχανία και ακόμη πιο πέρα. Με 62 σημεία βάσης και πάνω από 5.600 υπαλλήλους σε παγκόσμιο επίπεδο, ο όμιλος FUCHS αποτελεί μία από τις κορυφαίες ανεξάρτητες επιχειρήσεις στην προμήθεια λιπαντικών.

Τα καλυτερα λαδια κινητηρα του 2024

 • Castrol 03057 GTX MAGNATEX. Πρόκειται για ένα πλήρως συνθετικό λάδι, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη σύνθεσή του, η οποία περιλαμβάνει έξυπνα μόρια που κολλάνε στον κινητήρα και παραμένουν εκεί είτε λειτουργεί είτε όχι. Παρέχει τη βέλτιστη προστασία στον κινητήρα μιας και το 75% σχεδόν της φθοράς του κινητήρα εμφανίζεται κατά την προθέρμανσή του. Είναι διαθέσιμο με σήμανση 10W-30, 5W-30, 5W-20 και 0W-20 και πληρεί τα πρότυπα API SN και ILSAC GF-5.
 • Mobil 1 Extended Performance 5W-30. Πρόκειται για ένα συνθετικό λιπαντικό με καινοτόμο φόρμουλα προσθέτων, που αυξάνει τη διάρκεια ζωής του κινητήρα και μειώνει την κατανάλωση καυσίμου. Είναι ιδανικό για χρήση σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος, μιας και βοηθά στην ψυχρή εκκίνηση του κινητήρα. Αποτελεί μια οικονομική επιλογή για κάθε οδηγό και είναι κατάλληλο για μια τεράστια γκάμα αυτοκινήτων.
 • Shell Rotella T6 5W-40 Diesel. Πρόκειται για ένα πλήρως συνθετικό λάδι για κινητήρες ντίζελ, που βάση μελετών, βελτιώνει την οικονομία καυσίμου του οχήματός κατά τουλάχιστον 1,5%. Τα μοναδικά πρόσθετα της φόρμουλάς του, προστατεύουν τον κινητήρα και τα τμήματά του από τη σκόνη, την αιθάλη και άλλους ρύπους, αυξάνοντας τη διάρκεια ζωής του. Είναι εξαιρετικά σταθερό και δεν χάνει το ιξώδες του, κρατώντας την πίεσή του σταθερή και βελτιώνοντας την απόδοση του οχήματος. Είναι κατάλληλο για κινητήρες ντίζελ κάθε οχήματος. Διαθέτει πλήθος πιστοποιήσεων όπως για παράδειγμα API: Caterpillar ECF-2/ECF-3; Allison TES 439; Cummins CES 20086, 20081; CK-4, CJ-4, CI-4 PLUS, CI-4, CH-4; ACEA E9; MB κ.λπ.
 • Comma XTC5L XTech 5W-30. Πρόκειται για ένα πλήρως συνθετικό λιπαντικό υψηλής απόδοσης, το οποίο όμως είναι αρκετά οικονομικό για να είναι προσβάσιμο σε κάθε οδηγό. Είναι κατάλληλο για χρήση σε κινητήρες ντίζελ αλλά και βενζίνης, και βοηθά στην εξοικονόμηση καυσίμου αλλά και τη βελτίωση της απόδοσης του κινητήρα. Παρέχει την ιδανική σχέση τιμής και ποιότητας.
 • Valvoline High Mileage Synthetic Blend. Πρόκειται για συνθετικό λάδι, το οποίο περιέχει βελτιωτικά στεγανοποίησης που επαναφέρουν τις φλάντζες και τις τσιμούχες του κινητήρα σε λειτουργική κατάσταση. Παράλληλα, σταματά και αποτρέπει τις διαρροές λαδιού και είναι ιδανικό για κινητήρες με πολλά διανυθέντα χιλιόμετρα. Ακόμη, παρέχει στον κινητήρα πρόσθετη προστασία από τη φθορά και τους ρύπους, κρατώντας τον καθαρό με απορρυπαντικά πρόσθετα και αντιοξειδωτικά. Η γκάμα του ιξώδους του πληρούν ή ξεπερνούν τα πρότυπα GM dexos1 Gen 2.
 • Liqui Moly 2041 Premium. Πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας συνθετικό λάδι που προσφέρει εξαιρετική ασφάλεια κατά της φθοράς και αυξάνει τη διάρκεια ζωής στον κινητήρα μιας και παρέχει ταχύτατη λίπανση στις χαμηλές θερμοκρασίες. Παράλληλα διαθέτει υψηλή αξιοπιστία λίπανσης ανεξαρτητα από τη θερμοκρασία. Το συγκεκριμένο λάδι έχει πλήθως εγκρίσεων όπως οι ACEA A3 και B4, API CF και SN και είναι το συνιστώμενο λιπαντικό για οχήματα με προδιαγραφές Porsche A40, VW 505 00, BMW Longlife-98 και MB 229.3. Είναι κατάλληλο για κινητήρες βενζίνης αλλά και ντίζελ.
 • Motul 8100 X-cess 5W-30. Πρόκειται για ένα 100% συνθετικό λιπαντικό για κινητήρες βενζίνης και ντίζελ υψηλών επιδόσεων, που συνίσταται για καινούργια οχήματα μεγάλου κυβισμού, υπεσυμπιεζόμενα ή ατμοσφαιρικά. Διαθέτει πολλές εγκρίσεις κατασκευαστών αυτοκινήτων, όπως BMW LL-01, MERCEDES-BENZ MB-APPROVAL 229.5, MERCEDES-BENZ MB-APPROVAL 226.5, RENAULT RN0710 – RN0700 και VW 502 00 505 00.
 • ELF EVOLUTION 900 USX 5W-30. Το συγκεκριμένο λάδι έχει αναπτυχθεί με βάση τη χρήση του σε κινητήρες βενζίνης και ντίζελ EURO V της PSA και του Ομίλου Toyota. (ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις). Συνίσταται ιδιαίτερα για υπερσυμπιεζόμενους κινητήρες βενζίνης με άμεσο ψεκασμό και απαιτήσεις Dexos 1TM Gen2 και κινητήρες της Ford.
 • RAVENOL VMP 5W-30. Το Ravenol VMP είναι ένα λιπαντικό κινητήρα γενικής οικονομίας καυσίμου, ειδικά αποσταγμένο για σύγχρονους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες με και χωρίς υπερσυμπιεστή σε επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά με εκτεταμένα διαστήματα αλλαγής λαδιού. Παρατείνει τη διάρκεια ζωής του φίλτρου σωματιδίων.
 • Fuchs TITAN GT1 PRO C-1 SAE 5W-30. Πρόκειται για ένα κορυφαίας απόδοσης, συνθετικό λάδι που παρέχει εξαιρετική οικονομία καυσίμου στα σύγχρονα επιβατικά και τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα. Ο σχεδιασμός του αποσκοπεί κυρίως σε υπερσυμπιεζόμενους κινητήρες, ενώ βοηθά στην ψυχρή εκκίνηση, τη μείωση της κατανάλωσης λαδιού αλλά και τη μείωση των εκπεμπόμενων καυσαερίων.
Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων