Υγρά φρένων: λειτουργία, τύποι, μάρκες

Υγρά φρένων: λειτουργία, τύποι, μάρκες

Τα υγρά των φρένων είναι αυτά τα οποία επιτρέπουν στο σύστημα πέδησης να λειτουργεί, οπότε είναι υπεύθυνα για το σταμάτημα της κίνησης του αυτοκινήτου και την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών. Με την ενεργοποίηση του συστήματος πέδησης, η δύναμη από το πόδι του οδηγού φτάνει στην κεντρική αντλία των φρένων, μετατρέπεται σε πίεση επάνω στα υγρά και φτάνει στα κυλινδράκια των τροχών, πρεσάροντας τα τακάκια επάνω στους δίσκους.

Οι τύποι των υγρών των φρένων

Τα υγρά φρένων του αυτοκινήτου χωρίζονται με δύο τρόπους. Αρχικά, με βάση τη σύνθεσή τους.

 Υπάρχουν: 
  1. Ορυκτά υγρά: Τα συγκεκριμένα παράγονται από κλάσματα πετρελαίου. Τα πλεονεκτήματά τους είναι οι πολύ καλές λιπαντικές ιδιότητες, η καλή προστασία του συστήματος πέδησης από τις ζημιές, η ικανότητά τους να μην απορροφούν υγρασία, η ουδετερότητά τους ως προς τα στοιχεία στεγανοποίησης και η χαμηλή του τιμή. Το αρνητικό είναι πως είναι κατάλληλα αποκλειστικά για παλαιότερης κατασκευής αυτοκίνητα, μιας και δεν συνάδουν με τα σημερινά πρότυπα.
  2. Γλυκολικά υγρά: Τα υγρά αυτά φτιάχνονται από πολυγλυκόλες και τους αιθέρες τους. Τα χαρακτηριστικά τους είναι καλύτερα από αυτά των ορυκτών, αλλά μπορούν να απορροφήσουν υγρασία από το περιβάλλον και να μειωθεί το σημείο βρασμού τους και να αυξηθεί το ιξώδες του υπό συνθήκες. Παράλληλα, ενώ είναι κατάλληλα για χρήση για όλα σχεδόν τα καινούρια αυτοκίνητα, επιδρούν αρνητικά στα στοιχεία στεγανοποίησης των οχημάτων παλαιότερης κατασκευής.
  3. Υγρά σιλικόνης. Φτιάχνονται από πολυμερή οργανοπυριτίου. Συγκρατούν το ιξώδες τους ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία και δεν κάνουν απορρόφηση υγρασίας. Παρ’ όλα αυτά όμως, οι λιπαντικές τους ιδιότητες δεν είναι οι βέλτιστες, είναι ακριβά και δεν είναι συμβατά με συστήματα που διαθέτουν ABS.
Οι τύποι των υγρών των φρένων
 Χωρίζονται επίσης (εκτός από τα ορυκτά έλαια) και με βάση την ταξινόμηση του Υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ, τη λεγόμενη DOT σε: 
  • DOT 3: Η χρήση τους αποσκοπεί σε οχήματα που κινούνται με χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες, που διαθέτουν είτε μόνο ταμπούρα, είτε ταμπούρα πίσω και δίσκους μπροστά. Οι απαιτήσεις για τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι: θερμοκρασία βρασμού από τους 205°C σε καθαρά υγρά και 140 °C, για υγρά που περιέχουν 3,5% νερό, αντίστοιχα. Κινηματικό τους ιξώδες στους 100 °C μεγαλύτερο από 1,5 mm2/s και 1500 mm2/s στους -40 °C.
  • DOT 4: Η χρήση τους αποσκοπεί σε οχήματα που κινούνται με μεγάλες ταχύτητες και με δισκόφρενα μπροστά και πίσω, αεριζόμενα ή μη. Τα χαρακτηριστικά τους πρέπει να είναι: θερμοκρασία βρασμού καθαρών υγρών μεγαλύτερη των 230 °C, με 3,5% υγρασία μεγαλύτερη των 155 °C. Κινηματικό μικρότερο από ιξώδες στους -40 °C χαμηλότερο από 1800 1,5 mm2/s και στους 100 °C, μεγαλύτερο από 1,5 mm2/s.
  • DOT 4 Class 6: Συνάδουν με τα πιο αυστηρά πρότυπα, μιας και είναι συμβατά με συστήματα ABS. Πρέπει να έχουν θερμοκρασία βρασμού μεταξύ 250 και 165 °C και τη βέλτιστη ρευστότητα άσχετα από το ψύχος, με ιξώδες μικρότερο από 750 mm2/s.
  • DOT 5.1: Η χρήση τους αποσκοπεί σε σπορ αυτοκίνητα, των οποίων τα συστήματα πέδησης λειτουργούν σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Θα πρέπει η θερμοκρασία βρασμού να βρίσκεται μεταξύ 260 και 180 °C. Το κινηματικό ιξώδες μεταξύ 1,5 και 900 mm2/s, πάνω και κάτω από τους 0 °C αντίστοιχα.
  • DOT 5: Έχουν τις ίδιες απαιτήσεις με το DOT 5.1, με διαφορετική βάση παραγωγής. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε οχήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Κορυφαίες μάρκες υγρών φρένων

BREMBO

Υγρά φρένων BREMBO

Η ίδρυση της εταιρίας έγινε το 1961, με σκοπό την κατασκευή δίσκων φρένων για την Alfa Romeo. Από το 1968, η εταιρία ξεκίνησε να κατασκευάζει ολοκληρωμένα συστήματα πέδησης, ενώ το 1971 τα τμήματά της άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη Φόρμουλα 1. Η μεγάλη της εμπειρία στους αγώνες έχει περάσει και στα προϊόντα της που απευθύνονται κυρίως σε δυνατά σπορ αυτοκίνητα. Τα υγρά φρένων της εταιρίας έχουν χαμηλό ιξώδες και υψηλό σημείο βρασμού. Επίσης, η εταιρία έχει πατεντάρει στα υγρά της και το λεγόμενο vapour lock, την αποτροπή απόφραξης από τους ατμούς δηλαδή, που επιφέρει το «σπογγώδες» πετάλι. Το να φτάνει το πετάλι στο πάτωμα όπως λένε συνήθως οι οδηγοί.

VALEO

υγρα φρενων αυτοκινητου VALEO

Η Valeo αποτελεί μια παγκόσμια δύναμη στα ανταλλακτικά αυτοκινήτου, με εμπειρία σχεδόν ενός αιώνα. Ξεκίνησε με την παραγωγή συμπλεκτών και επιθεμάτων πέδησης, αλλά στις ημέρες μας η γκάμα της είναι τεράστια. Τα υγρά φρένων της καλύπτουν όλες τις κατηγορίες και φημίζονται για τη βέλτιστη αντοχή του σημείου βρασμού τους που ξεπερνούν κατά πολύ τα στάνταρ. Επίσης, παρέχει σύγχρονες συσκευασίες και ειδικό τεστ ελέγχου για τα υγρά φρένων της.

BOSCH

υγρα φρενων BOSCH

Η εταιρία Robert Bosch GmbH βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους παρόχους ανταλλακτικών αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Η ίδρυσή της έγινε το 1886. Τα υγρά φρένων της παράγονται βασισμένα σε μια ειδική φόρμουλα με υψηλό υγρό και ξυρό σημείο βρασμού. Παρέχουν ιδανικό ιξώδες και ξεπερνούν το σύνολο των απαιτήσεων. Η Bosch προσφέρει δύο ειδών υγρά φρένων: DOT 3 και DOT 4, με την αλλαγή τους να απαιτείται ανά 20,000 χλμ.

ATE

υγρα φρενων αυτοκινητου Ate

Η εταιρία βρίσκεται στην αγορά για περισσότερα από 100 χρόνια αφού ιδρύθηκε το 1906. Στην αρχή, κατασκεύαζε συστήματα πέδησης και ελατήρια εμβόλων. Στις ημέρες μας, στη γκάμα της ανάμεσα σε πολλά άλλα υπάρχουν και υγρά φρένων. Η ΑΤΕ προσφέρει στην αγορά υγρά φρένων που συνάδουν με τα πρότυπα DOT 3, DOT 4 και DOT 5.1 σε διάφορα μεγέθη δοχείων για κάθε μάρκα οχήματος με τον ιδανικό συνδυασμό ιξώδους και σημείου βρασμού για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

HELLA

Hella Υγρά φρένων

Η ίδρυση της HELLA έγινε το 1899 και σήμερα ανήκει στις μεγαλύτερες εταιρίες ανταλλακτικών αυτοκινήτου. Ξεκίνησε τη λειτουργία της με την κατασκευή προβολέων και φώτων αυτοκινήτου αλλά σήμερα η γκάμα της είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Παράγει ανάμεσα στα άλλα συστήματα φωτισμού οχήματα, ηλεκτρονικά τμήματα ελέγχου του κινητήρα, συστήματα υποβοήθησης κίνησης, τμήματα κλιματισμού αλλά και υγρά φρένων. Όσον αφορά στα υγρά φρένων της, η μεγάλη της γκάμα προσφέρει προϊόντα που συνάδουν με τα πρότυπα DOT, DOT 4, DOT 4 PRO και DOT 5.1 σε διάφορα μεγέθη συσκευασιών.

FEBI BILSTEIN

υγρα φρενων αυτοκινητου FEBI BILSTEIN

Η εταιρία FEBI, ανήκει στον Όμιλο Bilstein. Η μεγαλύτερη των 170 ετών πείρα της, της δίνει τη δυνατότητα να παρέχει στους πελάτες της αξιοπιστία, αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα σε κάθε τμήμα της. Η γκάμα των υγρών φρένων της περιλαμβάνει υγρά που συνάδουν με τα πρότυπα DOT4 Plus, DOT4 και DOT4 LV σε διάφορα μεγέθη συσκευασιών.

Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων