Πώς να επιλέξετε ηχεία αυτοκινήτου

Πώς να επιλέξετε ηχεία αυτοκινήτου

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί οποιαδήποτε διαδρομή ή οποιοδήποτε ταξίδι με το αυτοκίνητό του, χωρίς τη συνοδεία της αγαπημένης του μουσικής. Είτε υπάρχουν συνεπιβάτες μέσα στο αυτοκίνητο, είτε ο οδηγός είναι μόνος του, πέρα από την παρέα που προσφέρει η μουσική, καλύπτει με όμορφο τρόπο και όλους τους ήχους που συνοδεύουν την κίνηση του αυτοκινήτου, όπως ο αέρας, ο θόρυβος της κίνησης ή ακόμη και ο ήχος της ίδιας της εξάτμισης του οχήματος.

Πώς όμως μπορούμε να λάβουμε την καλύτερη ποιότητα ήχου ή ακόμα και την ιδανική για τον κάθε ένα από εμάς δύναμη από το ηχοσύστημά μας; Μα φυσικά, με τη σωστή επιλογή των ηχείων αυτοκινήτου που θα συνοδεύουν την πηγή μας.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να διαλέξουμε τα βέλτιστα για την προσωπική μας ευχαρίστηση, ηχεία αυτοκινήτου.

Προτού πάμε παρακάτω, θα πρέπει να κατανοήσουμε κάποιους όρους που αφορούν στα ηχεία και οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να διαλέξουμε τι ηχεία αυτοκινήτου θα πάρουμε.

 • i Συχνότητες ήχου. Το «βάθος» της μουσικής έχει να κάνει με τη συχνότητα του ήχου. Υπάρχουν λοιπόν τριών ειδών διαφορετικές συχνότητες ηχείων:
 • i Χαμηλή. Είναι αυτό που όλοι ξέρουμε ως μπάσα.
 • i Μεσαία. Βρίσκονται ανάμεσα στα μπάσα και την υψηλή και τις συνδέουν αρμονικά.
 • i Υψηλή.  Επιτρέπουν τις υψηλές διακυμάνσεις των οργάνων αλλά και τις φωνής.
 Ας πάμε τώρα στα είδη των ηχείων και στις συχνότητες που αυτά παράγουν. Εδώ υπάρχουν τρία είδη ή κατηγορίες: 
 • i Τα ομοαξονικά διαθέτουν ένα μικρότερο ηχείο, το λεγόμενο tweeter στο κέντρο τους, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις υψηλές συχνότητες και ένα μεγαλύτερο περιμετρικά που παράγει τις μεσαίες και τις χαμηλές.
 • i Τα διαιρούμενα ηχεία αυτοκινήτου. Τα οποία αποτελούνται ουσιαστικά από σετ ξεχωριστών tweeter και ηχείων και απαιτούν τοποθέτηση σε ξεχωριστά σημεία.
 • i Τα υπογούφερ ή subwoofer. Είναι ένα μεγάλο σε μέγεθος ηχείο μέσων και χαμηλών (με έμφαση στις χαμηλές) συχνοτήτων τοποθετημένο μέσα σε ένα κουτί, το οποίο αυξάνει το βάθος και την ένταση του ήχου. Υπάρχουν βέβαια και σκέτα, χωρίς κουτί, που όμως τοποθετούνται σε ειδικές κατασκευές.

Από τα πιο πάνω, τα δύο πρώτα είδη είναι ηχεία αυτοκινήτου που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ενισχυτή και υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά με δικό τους περίβλημα ως εξωτερικά ηχεία αυτοκινήτου που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε επίπεδη επιφάνεια της καμπίνας επιβατών,ή χωρίς περίβλημα ως ηχεία αυτοκινήτου για τις πόρτες ή την εταζέρα.

πωσ να διαλεξω ηχεια αυτοκινητου

Το τρίτο είδος λειτουργεί μόνο με την παρεμβολή ενισχυτή ανάμεσα σε αυτό και την πηγή του ήχου και τις περισσότερες φορές τοποθετείται στον χώρο αποσκευών, λόγω όγκου.

 Ακόμη υπάρχουν και κάποια ακόμα τμήματα που απαιτούνται για τη σύνδεση των επιλεγμένων ηχείων. 
 • i Ενισχυτής. Το συγκεκριμένο τμήμα κάνει εφικτή τη λειτουργία των μεγαλύτερων σε μέγεθος ηχείων σε υψηλότερες εντάσεις από αυτές που επιτρέπει ο εσωτερικός ενισχυτής της πηγής.
 • i Πηγή. Πρόκειται για το κέντρο του ηχοσυστήματος. Είναι το τμήμα που κάνει την αναπαραγωγή της μουσικής, είτε από κασέτα (δεν χρησιμοποιείται πια), είτε από CD, είτε από MP3 stick ή οποιοδήποτε άλλο τμήμα αποθήκευσης τραγουδιών.
 • i Crossover ή παθητικό φίλτρο. Διαχωρίζουν τις συχνότητες που αναπαράγουν τα διαιρούμενα ηχεία
 • i Καλωδίωση. Απαιτείται για τη σύνδεση της πηγής με τον ενισχυτή, τα crossover και τα ηχεία.
 Αφού κατανοήσαμε τους πιο πάνω όρους, πάμε τώρα και στο βασικότερο ερώτημα, πώς θα επιλέξω ηχεία για το όχημά μου; 
 1. Θα πρέπει να επιλεγεί το είδος των ηχείων με βάση τις προτιμήσεις του ιδιοκτήτη. Τα διαιρούμενα ηχεία παράγουν γενικά καλύτερο και πιο γεμάτο συνολικό ήχο, μιας και κινούνται ανεξάρτητα και δεν επηρεάζουν το ένα το άλλο.
 2. Θα πρέπει να επιλεγούν οι διαστάσεις των ηχείων του αυτοκινήτου, μιας και οι υψηλές συχνότητες παράγονται καλύτερα από μικρού μεγέθους ηχεία, ενώ το μπάσο από μεγάλα ηχεία.
 3. Θα πρέπει να δει κανείς και το κόστος που αντέχει η τσέπη του. Τα διαιρούμενα ηχεία είναι συνήθως ακριβότερα από τα ομοαξονικά, τόσο σε κόστος αγοράς, όσο και σε κόστος τοποθέτησης. Ακόμη, τα ομοαξονικά δεν επιτρέπουν αναβαθμίσεις του εσωτερικού και λειτουργούν καλύτερα στις εργοστασιακές τους θέσεις.
 4. Επιθυμητή ποιότητα ήχου. Κοιτάζοντας στην πίσω πλευρά των ηχείων, θα βρει κανείς την περιοχή συχνοτήτων τους. Όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος της, τόσο υψηλότερη η ποιότητα του ήχου που παράγει το ηχείο. Να θυμάστε ότι δεν απαιτείται το πλήρες εύρος για ποιοτικό ήχο, μιας και δεν ισχύει ότι οι ακραίες συχνότητες αποδίδουν ακουστικό ήχο.
 5. Ευαισθησία ηχείων. Ευαισθησία είναι το κατά πόσο μπορεί το ηχείο να παράγει την ισχύ που του παρέχεται. Αν η πηγή σας είναι χαμηλής ισχύος, π.χ. 15 watt RMS, η βέλτιστη επιλογή είναι ηχεία υψηλής ευαισθησίας (άνω των 90db). Αν θέλετε πολύ δυνατή μουσική, τότε θα πρέπει να τοποθετηθεί ενισχυτής και  ηχεία χαμηλότερης ευαισθησίας.
 6. Ικανότητα διαχείρισης παρεχόμενης ενέργειας. Κάτι ακόμη που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και που μετριέται με τα watt, που μπορεί να χειριστεί το ηχείο. Αν διαθέτετε ενισχυτή, τα ηχεία θα πρέπει να αντέχουν το ρεύμα  που δίνουν οι έξοδοι ήχου του ενισχυτή.  

Ας δούμε τώρα και πώς μετράμε τα ηχεία του αυτοκινήτου. Μια συνηθισμένη ερώτηση είναι αν η μέτρηση της διαμέτρου των ηχείων γίνεται από βίδα σε βίδα, διαγώνια ή περιμετρικά του κώνου τους. Ουσιαστικά και οι δύο μετρήσεις είναι απαραίτητες, καθώς και η μέτρηση του βάθους του ηχείου, από την εξωτερική επιφάνεια (πλαίσιο) μέχρι το τέλος του μαγνήτη.

Ο λόγος είναι πως σε περίπτωση που τα ηχεία που επιλέξετε, θέλετε να τοποθετηθούν στις εργοστασιακές θέσεις του αυτοκινήτου, θα πρέπει να μετρήσετε τα πάντα. Τα ηχεία της αγοράς που θα επιλέξετε, ενδέχεται ανάλογα με τη μάρκα ή τις δυνατότητες τους να διαθέτουν την ίδια διάμετρο και διαφορετικό βάθος ή την ίδια διάμετρο και διαφορετικά σημεία για τις βίδες ή κάποιο άλλο συνδυασμό των παραπάνω.

Βέβαια όλες οι καλές μάρκες κατασκευής ηχείων, παρέχουν σχετικά διαγράμματα και στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε τα οχήματα στα οποία ταιριάζουν. Αν από την άλλη, δεν σας νοιάζει να μεγαλώσετε τις οπές στις πόρτες ή την εταζέρα ή έχετε σκοπό να φτιάξετε πάνελ θυρών, μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε ηχείο σας αρέσει. Για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα λοιπόν, η επιλογή είναι καθαρά προσωπική επιλογή με βάση τον ήχο που επιθυμείτε αλλά και την οικονομική σας άνεση. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω πάντως, θα κάνετε σίγουρα τη βέλτιστη επιλογή που θα σας ικανοποιήσει από κάθε άποψη

  Σχόλια– 1

 • @user_1447890 07.03.2023
  Μέλος

  Καλημέρα.εχω πηγή με έξοδο 4×55 watt.μπορω να τοποθετηθούν δύο ηχεία 5″ και άλλα δύο 3″.τι ηχεια να βάλω ώστε να μην έχω τρίξιμο, μπούκωμα και γενικά να μην με κουράζει η μουσική τις 10-12 ώρες που βρισκομαι μέσα στο μηχανημα;ευχαριστώ.

  Απάντηση

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *