Τι είναι το Apple CarPlay

Με την πάροδο των χρόνων, η εξέλιξη της τεχνολογίας που εξοπλίζει τα οχήματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχει φτάσει σε απίστευτα ύψη. Βρισκόμαστε πια, σε σημείο κατά το οποίο οχήματα με μόλις μια πενταετία διαφορά στην παραγωγή τους, να απέχουν σε τεχνολογία δεκαετίες μεταξύ τους. Δεν συζητάμε δε για τις διαφορές σε οχήματα τα οποία έχουν απόσταση μεταξύ τους δεκαετίες.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη για την εξέλιξη τεχνολογιών που θα βελτιώνουν την ασφάλεια των οδηγού και των επιβατών, αλλά και που θα κάνουν και τη ζωή τους ευκολότερη και πιο ευχάριστη. Μόλις μια δεκαετία παλαιότερα, δεν θα μπορούσαμε καν να φανταστούμε τα «καλούδια» που μας προσφέρει το οικογενειακό μας αυτοκίνητο σήμερα.

Παράλληλα με τις αυτοκινητοβιομηχανίες όμως, σε έναν διαρκή αγώνα βρίσκονται και οι εταιρίες που κατασκευάζουν συστήματα συμβατά με τις τεχνολογίες των οχημάτων, με τις μεγαλύτερες φυσικά από αυτές να παρέχουν τις πιο εξελιγμένες υπηρεσίες και δυνατότητες. Μια από αυτές τις εταιρίες είναι και η γνωστή σε όλους μας Apple, η οποία παρέχει στους οδηγούς το Apple CarPlay.

Τι είναι το CarPlay και πώς λειτουργεί;

Το CarPlay της Apple είναι ουσιαστικά, ένα λογισμικό που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες Apple iPhone να το συνδέουν με το σύστημα ψυχαγωγίας και πληροφοριών του αυτοκινήτου τους και να απολαμβάνουν τις λειτουργίες του κινητού τους από την οθόνη του οχήματός τους. Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πρόσβαση στις περισσότερες εφαρμογές του iPhone τους, αυξάνοντας την άνεση της χρήσης του οχήματος και μειώνοντας την απόσπαση της προσοχής τους από τον δρόμο. Η χρήση κινητών συσκευών κατά την οδήγηση, αποτελεί ένα τεράστια αίτιο τροχαίων ατυχημάτων στους δρόμους της Ευρώπης, αλλά και όλου του κόσμου.

Ουσιαστικά, μέσω του CarPlay, οι εφαρμογές του iPhone μετατρέπονται σε CarPlay apps οπότε τόσο η εμφάνισή τους, όσο και ο έλεγχός τους, γίνεται απευθείας από το σύστημα ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου. Εφαρμογές όπως οι τηλεφωνικές κλήσεις, τα μηνύματα κειμένου, η πλοήγηση από GPS, η αναπαραγωγή μουσικής ή βίντεο, το ηλεκτρονικό ημερολόγιο, η φωνητική αναζήτηση πληροφοριών από τη Siri και τα λοιπά, εμφανίζονται στην οθόνη του οχήματος.

Πώς γίνεται η εγκατάσταση του Apple CarPlay;

Πώς γίνεται η εγκατάσταση του Apple CarPlay;

Η εγκατάσταση και η ρύθμιση του CarPlay iPhone είναι σχεδόν όσο απλή όσο και η σύνδεση κάποιου καινούριου ασύρματου αξεσουάρ στο κινητό σας. Ξεκινώντας θα πρέπει να συνδέσετε το iPhone με το αυτοκίνητό σας. Τα περισσότερα μοντέρνα οχήματα διαθέτουν θύρα USB Α ή τύπου C. Εκεί τοποθετείται το εταιρικό βύσμα Lightning της Apple, το οποίο συνδέεται μετά στο τηλέφωνο.

Το επόμενο βήμα γίνεται αυτόματα, μιας και τόσο το σύστημα ψυχαγωγίας του οχήματος, όσο και η συσκευή σας, θα προσπαθήσουν να συνδεθούν αυτόματα ζητώντας την άδειά σας για να συνδεθούν. Ακολουθώντας λοιπόν αυτή την αυτοματοποιημένη διαδικασία, θα πρέπει να τσεκάρετε τα μηνύματα που θα σας παράσχουν αμφότερα. Υπάρχει περίπτωση να πρέπει να πληκτρολογήσετε σε ένα από τα δύο, έναν αριθμό ζεύξης που θα ολοκληρώνει τη σύζευξή τους.

Αυτό είναι όλο, από το σημείο αυτό και μετά, κάθε φορά που θα συνδέετε το iPhone σας στη θύρα USB, τα πάντα θα είναι έτοιμα. Μιας και η οθόνη του οχήματός σας θα εμφανίζει όμως την εφαρμογή του τηλεφώνου, κάθε φορά που θα θέλετε να κάνετε χρήση του κανονικού μενού του οχήματος, θα πρέπει να επιλέγετε ένα συγκεκριμένο εικονίδιο για να επιστρέφετε σε αυτό, και το αντίστοιχο για την επιστροφή στο μενού του CarPlay.

Μια ακόμη δυνατότητα που σας παράσχει η ζεύξη αυτή είναι και η εφαρμογή Apple Pay. Θα έχετε τη δυνατότητα δηλαδή, να πληρώνετε για τις αγορές σας μέσα από το όχημά σας. Ας δούμε πώς λειτουργεί το Apple Pay.

Αρχικά, θα πρέπει μέσα στην εφαρμογή να περάσετε τα στοιχεία της κάρτας της οποίας επιθυμείτε να κάνετε χρήση και στη συνέχεια, να κάνετε χρήση της. Σε περίπτωση που το μοντέλο του iPhone σας διαθέτει λειτουργία Face ID, θα πρέπει να πατήσετε δύο φορές το πλευρικό πλήκτρο και σε περίπτωση που ζητηθεί, να κάνετε έλεγχο ταυτότητας, αν όχι θα πρέπει να περάσετε τον κωδικό σας για το άνοιγμα του Apple Wallet.

Έτσι, σε κάθε κατάστημα που σας παρέχει ηλεκτρονικά την επιλογή Apple Pay, θα μπορείτε να κάνετε αγορές μέσα από το όχημά σας. Φυσικά, η χρήση της εφαρμογής μπορεί να γίνει και πλησιάζοντας το κινητό στη συσκευή ανέπαφων πληρωμών του καταστήματος, αν θελήσετε να αφήσετε το όχημά σας,

Μια ακόμη παρόμοια τεχνολογία και βασικότερος ανταγωνιστής του Apple CarPlay, είναι το Android Auto. Ο τρόπος διασύνδεσής του είναι ίδιος με τον προηγούμενο τόσο με καλώδιο, όσο και ασύρματα.

Android Auto

Η μόνη διαφορά εδώ είναι ότι αν είστε ιδιοκτήτης κινητής συσκευής με Android 9 ή παλαιότερο, θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή από το Google Play. Αν διαθέτετε συσκευή με Android 10, η εφαρμογή είναι ήδη εγκατεστημένη στη συσκευή σας.

Ας δούμε τώρα όμως, και τις διαφορές ανάμεσα στο Apple CarPlay και το Android Auto.

Οι ουσιαστικές τους διαφορές είναι ελάχιστες. Οι εφαρμογές των οποίων κάνουν χρήση είναι περίπου οι ίδιες και η όλη σύγκριση θα μπορούσε να βασιστεί στις προσωπικές συνήθειες και προτιμήσεις του χρήστη.

Και οι δύο εφαρμογές επιτρέπουν τις αλλαγές της εμφάνισης και του τρόπου λειτουργίας των επαφών μέσω του τηλεφώνου, με λίγο πιο εύκολη τη διαδικασία στο Android Auto.

Σε τελική ανάλυση, και τα δύο κάνουν αυτό που υπόσχονται, τόσο όσον αφορά στη λήψη οδηγιών, την αποστολή μηνυμάτων κειμένου φωνητικά, την αναπαραγωγή μουσικής, όσο και στη χρήση των υπόλοιπων εφαρμογών. Ακόμη και οι διαφορές στη χρήση του Siri στο Carplay και του Google Assistant στο Android Auto, έχουν σχεδόν τους ίδιους χρόνους απόκρισης και σχεδόν την ίδια λειτουργικότητα.

Καταλήγουμε λοιπόν, ότι η επιλογή έχει να κάνει με το αν ο οδηγός είναι χρήστης Apple ή Android. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα καινούρια αυτοκίνητα προσφέρουν συμβατότητα τόσο με το Apple Carplay, όσο και με το Android Auto. Κάντε λοιπόν την επιλογή με βάση τις προσωπικές σας προτιμήσεις, και απολαύστε όλα όσα μπορούν να σας προσφέρουν οι καινούριες αυτές τεχνολογίες.

Το μόνο που απομένει να ερωτηθεί κανείς – και σίγουρα η απορία υπάρχει στους περισσότερους από εμάς – είναι τι ακόμη μας επιφυλάσσει το μέλλον να δούμε και να ζήσουμε μέσα στα αυτοκίνητά μας. Σίγουρα πάντως ό,τι κι αν προκύψει όσον αφορά στην τεχνολογία, θα είναι συναρπαστικό.

    Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

    Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων