Οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης: ποινή και συνέπειες

Οδήγηση χωρίς άδεια οδήγησης: ποινή και συνέπειες

Το αυτοκίνητο και η μοτοσικλέτα, έχουν στις ημέρες μας μπει στην καθημερινότητά μας. Μας είναι πια απαραίτητο σχεδόν σε κάθε μας μετακίνηση και μας διευκολύνουν σε κάθε ανάγκη μετακίνησής μας. Παράλληλα, τα φορτηγά και γενικότερα τα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων, αποτελούν τη συνηθέστερη επιλογή μεταφορών, κυρίων στις αστικές περιοχές.  

Ως οδηγοί όμως, πέρα από την απόλαυση των διευκολύνσεων που μας προσφέρουν αυτά τα οχήματα, έχουμε και κάποιοιες υποχρεώσεις, τόσο απέναντι στο κράτος στο οποίο ζούμε, όσο και απέναντι στους υπόλοιπους οδηγούς  του οδικού δικτύου.

Για να μπορούμε να κυκλοφορούμε νόμιμα και με ασφάλεια, έχουμε την υποχρέωση να διατηρούμε το όχημα σε καλή κατάσταση, περνώντας το σε συγκεκριμένα διαστήματα από το ΚΤΕΟ, να το έχουμε ασφαλισμένο για να μπορούν να καλυφθούν οι ζημιές κάποιου πιθανού τροχαίου ατυχήματος και να πληρώνουμε την αντίστοιχη εφορία για να έχουμε τη δυνατότητα κυκλοφορίας του.

Η βασική μας ωστόσο υποχρέωση είναι να ολοκληρώνουμε την εκπαίδευσή μας ως οδηγοί στις αντίστοιχες σχολές οδήγησης και να λαμβάνουμε το νόμιμο δίπλωμα κυκλοφορίας αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας, φορτηγού ή πούλμαν ανάλογα με τις ανάγκες μας. Το δίπλωμα αυτό αποτελεί την άδεια οδήγησης του οχήματός μας και χωρίς αυτό απαγορεύεται από το νόμο να οδηγήσουμε οποιοδήποτε όχημα.

Ποιες είναι όμως οι ποινές για την οδήγηση χωρίς δίπλωμα; Στην Ελληνική νομοθεσία υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στην οδήγηση χωρίς δίπλωμα. Ο νόμος 4663/20, ορίζει ότι οποιοσδήποτε συλλαμβάνεται να οδηγεί οποιουδήποτε είδους όχημα, χωρίς να διαθέτει την ανάλογη άδεια οδήγησης, δηλαδή δίπλωμα, τιμωρείται με φυλάκιση από 1 μήνα έως 1 έτος και πρόστιμο της τάξης των 200 ευρώ.  

Η νομοθεσία συνεχίζει με το νόμο 3446/2006 ο οποίος αφορά στην οδήγηση βαρέων οχημάτων/φορτηγών και ορίζει ότι στην περίπτωση που συλληφθεί οδηγός χωρίς το ανάλογο για τον τύπο του φορτηγού δίπλωμα ή με δίπλωμα του οποίου η ισχύ έχει λήξει, τότε επιβάλλεται τόσο στον οδηγό, όσο και στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πρόστιμο της τάξεως των 2.000 ευρώ. Αν υπάρχει δίπλωμα αλλά έχει λήξει, αφαιρείται μέχρι να γίνει η νόμιμη ανανέωσή του και επιβάλλεται στον οδηγό πρόστιμο της τάξης των 200 ευρώ.

Η πιο πάνω νομοθεσία ωστόσο ορίζει την κατά βάση διαδικασία. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν διαφοροποιήσεις που αφορούν στην επικινδυνότητα του συμβάντος κατά τη σύλληψη χωρίς δίπλωμα. Η επικινδυνότητα συνήθως ορίζεται σε τρία επίπεδα.

 1. Χαμηλή, με πρόστιμο έως 100 ευρώ, όταν έχεις για παράδειγμα απλά ξεχάσει το δίπλωμα στο σπίτι με την εντολή επίδειξής του σε κάποιο αστυνομικό τμήμα.
 2. Μεσαία, με πρόστιμο έως 300 ευρώ, όταν για παράδειγμα έχει λήξει σε λογική ημερομηνία και δεν έχει προλάβει ο οδηγός να το ανανεώσει. Και
 3. Υψηλή, με πρόστιμο έως 600 ευρώ όταν ο οδηγός συλληφθεί υπό επικίνδυνες συνθήκες, όπως η επικίνδυνη οδήγηση ή η πρόκληση τροχαίου ατυχήματος.

Σε περίπτωση ωστόσο που ο οδηγός συλληφθεί να οδηγεί χωρίς δίπλωμα μετά από αφαίρεση του διπλώματος λόγω παλαιότερης παράβασης, η οδήγηση χωρίς δίπλωμα επισύρει τη σύλληψή του και την αυτόφωρο διαδικασία, με ενδεχόμενη ποινή φυλάκισης μέχρι και 1 έτος.

Είδαμε λοιπόν ότι η οδήγηση χωρίς δίπλωμα επισύρει συγκεκριμένες ποινές, οι οποίες εφαρμόζονται άμεσα. Σε περίπτωση σύλληψης ανηλίκου χωρίς δίπλωμα, οι ποινές εφαρμόζονται στους γονείς ή κηδεμόνες του, παράλληλα με αυτόν.

Σε περίπτωση ατυχήματος με ευθύνη ή όχι του οδηγού, είτε ανηλίκου είτε ενηλίκου, χωρίς δίπλωμα, η ασφάλεια είναι υποχρεωμένη να καλύψει τη ζημιά που θα δημιουργηθεί, μιας και έχει βγει στο όνομα αυτού που διαθέτει δίπλωμα. Στην Ελλάδα, το όχημα δεν μπορεί να ασφαλιστεί χωρίς την ύπαρξη διπλώματος οδήγησης. Παρ’ όλα αυτά, στη συνέχεια η ασφαλιστική εταιρία θα αξιωθεί τα χρήματα της αποζημίωσης από τον κάτοχο του διπλώματος/ιδιοκτήτη του οχήματος στο σύνολό τους, συν τα έξοδα των δικαστηρίων που θα απαιτηθούν. Το συγκεκριμένο ποσό μπορεί με ευκολία να ξεπεράσει ακόμη και τις 200.000 ευρώ σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμούς ή θάνατο. Με τα χρήματα να απαιτούνται από την προσωπική περιουσία του ιδιοκτήτη, φέροντα το δίπλωμα οδήγησης.

Η άδεια οδήγησης/δίπλωμα ανανεώνεται ανάλογα με το είδος της. Τα παλαιού τύπου διπλώματα, απαιτούν ανανέωση μετά την πάροδο των 65 ετών ηλικίας του οδηγού, αν και στις ημέρες μας δεν έχουν απομείνει πολλά. Η πλαστική έκδοση του διπλώματος με μορφή κάρτας, η σύγχρονη έκδοση απαιτεί αντικατάσταση ανά 15 έτη, ενώ το επαγγελματικό δίπλωμα, άσχετα από την κατηγορία του ανά 5 έτη. Παράλληλα, οι οδηγοί άνω των 65 ετών πρέπει να ανανεώνουν το δίπλωμά τους ανά 5 έτη. Ακόμη ανανέωση απαιτείται και σε περίπτωση που το δίπλωμα είναι σκισμένο ή αλλοιωμένο σε βαθμό που να μην είναι εμφανή τα στοιχεία του.

Απώλεια άδειας οδήγησης;  Τι να κάνετε

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση απώλειας της άδειας οδήγησης;  Τι πρέπει να κάνετεγια να γλιτώσετε τα πρόστιμα και την ταλαιπωρία;

Αρχικά, θα πρέπει να ζητήσετε ένα αντίγραφο της άδειας οδήγησης/διπλώματος από την Περιφέρεια. Στις ημέρες μας, η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά και είναι απλή. Θα πρέπει απλά να μπείτε στο taxisnet και να δώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς. Στη συνέχεια, να ανεβάσετε μια φωτογραφία σας και ένα δείγμα της υπογραφής σας. Να πληρώσετε το ανάλογο παράβολο και να δώστε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο για να λάβετε μήνυμα ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Αφού εκτυπώσετε το αποδεικτικό, είστε καλυμμένοι μέχρι να ειδοποιηθείτε για να παραλάβετε την καινούρια σας άδεια οδήγησης.

Ο άλλος τρόπος είναι η επίσκεψη σε κάποιο ΚΕΠ, όπου και απαιτείται μια παρόμοια διαδικασία. Τα έγγραφα που θα σας ζητηθούν εδώ, είναι ένα αντίγραφο (μη θεωρημένο) της αστυνομικής σας ταυτότητας και σε περίπτωση που η απώλεια οφείλεται σε κλοπή, το αντίστοιχο έγγραφο αναφοράς από το αστυνομικό τμήμα που δηλώσατε την κλοπή. Παράλληλα, θα πρέπει να φτιάξετε και 2 υπεύθυνες δηλώσεις. Μια για τη δήλωση της κλοπής (Μ70) και μια για την εκτύπωση της κάρτας (δίπλωμα οδήγησης νέου τύπου). Φυσικά και το παράβολο που απαιτείται και στην ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να πληρωθεί και σε αυτή την περίπτωση. Το κόστος και στις δύο περιπτώσεις, αγγίζει συνολικά τα 70 ευρώ. Ποσό μικρότερο από ό,τι παλαιότερα, αλλά αρκετά υψηλό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η άδεια οδήγησης είναι δημόσιο έγγραφο, οπότε η διατήρησή του θα πρέπει να αποτελεί βασική μας προτεραιότητα για να κινούμαστε νόμιμα στους Ελληνικούς δρόμους. Παράλληλα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί κανείς Έλληνας πολίτης χωρίς δίπλωμα, άσχετα με την ηλικία του, μιας και όπως είδαμε οι συνέπειες είναι βαρύτατες. Καλά και ασφαλή ταξίδια, αλλά πάντα με την ύπαρξη των απαραίτητων εγγράφων.

  Σχόλια– 1

 • @user_983731 26.05.2022
  Μέλος

  Ποιες είναι οι ποινές όταν οδηγεί ανήλικος χωρίς δίπλωμα;

  Απάντηση

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *