Ηχομόνωση του αυτοκινήτου

Ηχομόνωση του αυτοκινήτου

Η ηχομόνωση του αυτοκινήτου είναι μια εργασία αρκετά αμφιλεγόμενη και τις περισσότερες φορές, ειδικά στην Ελλάδα, γίνεται σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε οχήματα με πολύ δυνατά ηχοσυστήματα. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι στον υπόλοιπο κόσμο, με τα αποτελέσματα της εργασίας να είναι υπερβολικά επιτυχημένα και το κόστος με τα σωστά ηχομονωτικά υλικά αυτοκίνητου, να μην ξεπερνάει τα 400 με 500 ευρώ στις περισσότερες περιπτώσεις.

 Ας δούμε αρχικά για ποιους λόγους μπαίνει κανείς στη διαδικασία ηχομόνωσης του οχήματός του: 
 • i Συνήθως, όταν το όχημα περάσει τα πέντε χρόνια λειτουργίας, λόγω των κραδασμών της κίνησής του, οι συνδέσεις του αποκτούν τζόγο. Ελάχιστο μεν, αισθητό δε ηχητικά.
 • i Η οδήγηση στις αστικές περιοχές, γίνεται σε περιβάλλον έντονης ηχορύπανσης, η οποία περνάει φυσικά και στην καμπίνα του οχήματος.
 • i Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά όταν ο κινητήρας του οχήματος είναι ιδιαίτερα δυνατός, παράγει αρκετό θόρυβο, ο οποίος κατά τη διάρκεια ταξιδιών, ενδέχεται να γίνει κουραστικός. Ακόμη όμως κι αν ο κινητήρας δεν είναι δυνατός, η ανυπαρξία ή η κακή εργοστασιακή ηχομόνωση, ενδέχεται επιφέρουν τα ίδια αποτελέσματα.
 • i Όταν στο όχημα τοποθετηθεί κάποιο υψηλής ποιότητας ηχοσύστημα, ο ιδιοκτήτης θέλει φυσικά να απολαύσει την ποιότητα που πλήρωσε. Λογικό είναι βέβαια ότι την πλήρωσε και αρκετά ακριβά. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι απώλειες ήχου από το αμάξωμα, όσο και οι εξωτερικοί ήχοι, ενδέχεται να του καταστρέψουν την εμπειρία.

Για τους πιο πάνω λόγους που είναι οι συνηθέστεροι, αλλά ενδεχομένως και για άλλους λόγους πιο προσωπικούς, η βέλτιστη λύση είναι η χρήση ηχομονωτικών υλικών για την ηχομονωση του αυτοκινητου.

Πιο κάτω θα δούμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τα σημεία του οχήματος στα οποία γίνεται η τοποθέτησή τους, αλλά και τον τρόπο που γίνεται η ηχομόνωση του αυτοκινήτου.

 Τα είδη των υλικών ηχομόνωσης ανήκουν σε τρεις κατηγορίες: 
 • Υλικά απόσβεσης ήχου. Τα υλικά απόσβεσης του ήχου αποτελούν το βασικότερο υλικό μείωσης του θορύβου στα αυτοκίνητα. Ουσιαστικά, μέσω της εφαρμογής των συγκεκριμένων υλικών, που αντιστέκονται στους κραδασμούς των μεταλλικών επιφανειών, μειώνουμε τους παραγόμενους ήχους. Πρόκειται για μαλακά υλικά που αφού κάνουν απόσβεση της ενέργειας των κραδασμών, τη διαχέουν ως θερμότητα χαμηλού επιπέδου.
 • Υλικά αποκλεισμού ήχου. Τα υλικά αποκλεισμού του ήχου αποτελούν ουσιαστικά εμπόδια, τα οποία δεν επιτρέπουν στο ήχο να περάσει στην καμπίνα του οχήματος. Στη ηχομόνωση του αυτοκινήτου, δεν μπορεί φυσικά να γίνει ολοκληρωτικός αποκλεισμός, μιας και τα παράθυρά του δεν μπορούν να μονωθούν, αλλά μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό ο θόρυβος του δρόμου και οι μηχανικοί θόρυβοι.
 • Υλικά απορρόφησης του ήχου (Ηχοαποροφητικά). Τα ηχοαποροφητικά υλικά είναι σχεδιασμένα για να παγιδεύουν ή να απορροφούν τα ηχητικά κύματα. Είναι διαθέσιμα σε δύο είδη, ως ο αφρός κλειστής κυψέλης και ως αφρός ανοιχτής κυψέλης. Ο αφρός κλειστής κυψέλης έχει μικρότερα αποτελέσματα, ενώ ο αφρός ανοιχτής κυψέλης απορροφά ηχητικά κύματα μέσης έως υψηλής συχνότητας και είναι το προϊόν του οποίου συνήθως γίνεται χρήση στα στούντιο ηχογράφησης.

Τα πιο πάνω υλικά μπορούν να βρεθούν σε μορφή που μοιάζει με πατάκι αυτοκινήτου, σε μορφή αφρού ή λεπτού στρώματος ινών (όπως είναι ο πετροβάμβακας ηχομόνωσης αυτοκινήτου) και σε σπρέι. Όσον αφορά στο μέγεθος και το πάχος της εφαρμογής, εξαρτάται αποκλειστικά από τον λόγο χρήσης και την ένταση του θορύβου.

 Με βάση διάφορες έρευνες, κάποια από τα κορυφαία αυτή τη στιγμή υλικά είναι τα: 
 • i Vibroplast Silver. Ελαστικό υλικό σε λεπτό στρώμα, με αυτοκόλλητο από τη μια πλευρά για την εφαρμογή.
 • i Bimast Bomb. Ίδιας μορφής με το πιο πάνω, αλλά απαιτεί θέρμανση για την εφαρμογή του.
 • i Hushmat Ultra Black Foil. Οικονομική λύση σε μορφή ελαστικών πλακιδίων που είναι παράλληλα και θερμομονωτικό.
 • i STP Waterbase Mastic. Η μορφή του είναι υγρή και εφαρμόζεται με σπρέι, πιστόλι, πινέλο ή ρολό. Πολύ καλές ιδιότητες ηχομόνωσης και θερμομόνωσης και πολύ οικονομική τιμή.
 Ας δούμε τώρα και τα τμήματα του αυτοκινήτου, τα οποία μπορούν να δεχτούν τα πιο πάνω υλικά για την: 
 • i Ηχομόνωση καπό μηχανής αυτοκινήτου.
 • i Ηχομόνωση οροφής αυτοκινήτου.
 • i Ηχομόνωση θυρών (πορτών) αυτοκινήτου.
 • i Ηχομόνωση θόλων τροχών αυτοκινήτου.
 • i Ηχομόνωση εμπρόσθιου και οπίσθιου πατώματος αυτοκινήτου.
 • i Ηχομόνωση χώρους αποσκευών και καπό πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου.
 • i Ηχομόνωση καθρέπτη κινητήρα (θερμομονωτικό διαχωριστικό κινητήρα καμπίνας) αυτοκινήτου

Η χρήση των ηχομονωτικών υλικών στα ποιο πάνω σημεία θα προσφέρει μεγάλη βελτίωση στην ηχομόνωση του αυτοκινήτου, με αποτελέσματα άμεσα ορατά από την πρώτη κιόλας βόλτα.

Ας δούμε τώρα και τη διαδικασία που απαιτείται για να γίνει η ηχομόνωση, σε περίπτωση που θελήσει κάποιος να την κάνει μόνος του.

Η διαδικασία αποτελείται από τρία βήματα!

 • i Εντοπισμός της πηγής του θορύβου. Αν επιθυμείτε να μονώσετε συγκεκριμένους ήχους, κινηθείτε με το όχημά σας και προσπαθήστε να εντοπίσετε το σημείο από το οποίο ακούγεται ο θόρυβος. Τσεκάρετε για τριγμούς από το ταμπλό, τις πόρτες και το πορτμπαγκάζ, αλλά και από άλλα μέρη που ενδεχομένως παράγουν ήχους.
 • i Λύσιμο των τμημάτων που επικαλύπτουν την πηγή του θορύβου. Ανάλογα με το σημείο δηλαδή τις ταπετσαρίες, τα καλύμματα και οτιδήποτε άλλο εμποδίζει την πρόσβαση στην προς επεξεργασία περιοχή.
 • i Καθαρισμός της επιφάνειας. Κατά πάσα πιθανότητα, μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στο σημείο που θέλετε θα βρείτε αρκετή ποσότητα σκόνης και ρύπων συσσωρευμένη. Η περιοχή θα πρέπει να καθαριστεί προσεκτικά και να περαστεί με διαλυτικό ή κάποιο άλλο αντίστοιχο υλικό για να είναι η συγκόλληση του ηχομονωτικού υλικού η ιδανική.
 • i Εφαρμογή του ηχομονωτικού υλικού. Η εφαρμογή του επιλεγμένου υλικού θα πρέπει να γίνει με προσοχή και να καλύπτει το σύνολο της επιφάνειας, ακόμη και τυχών σχισμές και γωνίες. Θα πρέπει να προσέξετε να μην παραμείνει αέρας με τη μορφή φυσαλίδων κάτω από το υλικό για να μην φύγει αργότερα από τη θέση του. Όσο λιγότερα κενά υπάρχουν, τόσο καλύτερη ηχομόνωση θα επιτευχθεί.

Στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε ηχομόνωση σε ολόκληρο αμάξωμα , η βέλτιστη λύση θα ήταν να αποταθείτε σε κάποιον ειδικό. Η εργασία που απαιτείται κυρίως για την αφαίρεση των τμημάτων από το αμάξωμα του οχήματος πριν την τοποθέτηση του ηχομονωτικού υλικού είναι βαριά και χρονοβόρα. Παράλληλα, η επανατοποθέτηση των τμημάτων, ενδέχεται σε πολλές περιπτώσεις να σας μπερδέψει, μιας και απαιτούνται εκ νέου συνδέσεις ηλεκτρικών εξαρτημάτων κ.λπ. Επομένως, αν δεν έχετε τις απαιτούμενες δεξιότητες, μην το επιχειρήσετε.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *