Πώς να αφαιρέσετε τις γρατσουνιές από ένα αυτοκίνητο

Πώς να αφαιρέσετε τις γρατσουνιές από ένα αυτοκίνητο

Όταν αγοράζουμε καινούριο αυτοκίνητο, πέρα από την ευχαρίστηση της αγοράς, απολαμβάνουμε και την εξωτερική του εμφάνιση, με το όμορφο, φρέσκο χρώμα και την επιφάνεια που δεν έχει καμία απολύτως γρατζουνιά ή ατέλεια. Με τη χρήση όμως και μετά από κάποιο αρκετά μεγάλο διάστημα, αν είμαστε προσεκτικοί, όλο και κάποια γρατζουνιά θα αποκτήσει το αυτοκίνητο.

Για κάποιους δεν ενοχλούν, κάποιοι άλλοι όμως, συμπεριλαμβανόμενου του γράφοντα, οι γρατζουνιές του αυτοκινήτου αποτελούν ένα μόνιμο «αγκάθι» στο μάτι. Η επιθυμία το αγαπημένο μας αυτοκίνητο να είναι αψεγάδιαστο, μας οδηγεί ακόμη και στο να αποφεύγουμε να το κοιτάμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, που ο ήλιος κάνει τα πάντα ορατά. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για την αφαίρεση των γρατζουνιών του αυτοκινήτου;

Αρχικά, θα πρέπει να κατανοήσουμε, τη δομή της βαφής και τα είδη των γρατζουνιών που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, οι συνηθέστερες βαφές αυτοκινήτου είναι οι λεγόμενες «μονής» και «διπλής». Η βαφή μονής επίστρωσης – παλαιού τύπου και οικονομικότερη – διαθέτει ένα υπόστρωμα, το αστάρι, το οποίο προετοιμάζει την επιφάνεια του οχήματος για τη βαφή και από πάνω του πέφτει σε αρκετές στρώσεις ένα μείγμα χρώματος και βερνικιού αυτοκινήτου. Η ονομασία της προκύπτει από το γεγονός ότι χρώμα και βερνίκι «πέφτουν» μαζί.

Η διπλής επίστρωσης βαφή, διαθέτει επίσης μια αρχική επίστρωση, το αστάρι, αρκετά χέρια χρώματος και στη συνέχεια αφού στεγνώσει, αρκετά χέρια βερνικιού – με βάση τους νέους νόμους, η βαφή έχει ως βάση το νερό. Μιας και μετά το αστάρι πέφτουν δύο υλικά, ονομάζεται «διπλής». Υπάρχουν και πιο σύνθετα είδη βαφής, με περισσότερες στρώσεις υλικών, αλλά αποτελούν ειδικές και πολύ ακριβότερες βαφές.

Όταν λοιπόν έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του οχήματος ξένα αντικείμενα, είτε πρόκειται για κάτι τυχαίο, όπως κλαριά, πετραδάκια ή κάποιο τμήμα άλλου οχήματος, είτε ακόμη και κάποια ηθελημένη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια γυαλίσματος με αλοιφαδόρο, στην επιφάνεια του οχήματος εμφανίζονται ζημιές.

Η επιλογή λοιπόν της μεθόδου και των υλικών διόρθωσης των γρατζουνιών του αυτοκινήτου, εξαρτάται από το είδος της ζημιάς και το βάθος στο οποίο φτάνει η ζημιά.

 Οι ζημιές στην επιφάνεια της βαφής θα μπορούσαν, σε γενικές γραμμές, να χωριστούν στις πιο κάτω κατηγορίες: 
  • i Ρηχές επιφανειακές γρατζουνιές αυτοκινήτου. Προκύπτουν συνήθως από την ελαφριά επαφή ξένων αντικειμένων, όπως κλαδιά στην άκρη του δρόμου ή το κλειδί του οχήματος γύρω από την κλειδαριά της πόρτας, με την επιφάνεια της βαφής. Το βάθος τους είναι μικρό και δεν φτάνουν μέχρι το αστάρι στη βαφή μονής ή την επίστρωση χρώματος στη βαφή διπλής επίστρωσης.
  • i Βαθιές γρατζουνιές αυτοκινήτου. Συνήθως, προκύπτουν από την επαφή σταθερών ξένων αντικειμένων με την επιφάνεια του οχήματος, όπως τμήματα άλλων οχημάτων σε ελαφρές επαφές ή επαφή με κάποιο τοίχο κ.λπ. Στην περίπτωση αυτή, το γδάρσιμο φτάνει μέχρι το αστάρι ή και το μέταλλο και στα δύο είδη βαφής.
  • i «Αράχνη» λόγω μη επαγγελματικού γυαλίσματος. Όταν γυαλίζουμε το αυτοκίνητο με αλοιφαδόρο χωρίς εμείς ή το άτομο που κάνει το γυάλισμα να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις και υλικά, στην επιφάνεια της βαφής εμφανίζονται ομόκεντροι κύκλοι που είναι απόλυτα ορατοί κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ας δούμε τώρα και τους τρόπους επισκευής των γρατζουνιών, ανάλογα με το βάθος και το είδος τους.

 Όταν το όχημα έχει ρηχές επιφανειακές γρατζουνιές, η επισκευή μπορεί να γίνει με έναν από τους πιο κάτω τρόπους: 
  • i Οδοντόκρεμα στις γρατζουνιες του αυτοκινητου. Πρόκειται για μια εμπειρική καθαρά μέθοδο, αλλά δουλεύει υπό συνθήκες. Αρχικά, η γρατζουνιά θα πρέπει να είναι πολύ ρηχή, δηλαδή να μην πιάνεται επάνω της το νύχι κατά το πέρασμά του από την επιφάνεια και η οδοντόκρεμα να είναι λευκαντική με χαμηλό δείκτη RDA (Relative Dentin Abrasivity. Ουσιαστικά, περνάμε μια γενναία ποσότητα σε ένα πανάκι, την απλώνουμε στην επιφάνεια και τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις.
  • i Στυλό για γρατζουνιές αυτοκινήτου. Στο εμπόριο κυκλοφορούν στυλό σε διάφορα χρώματα για την επιδιόρθωση των ρηχών γρατζουνιών. Ουσιαστικά, η γρατζουνιά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ρηχή όπως και στην πιο πάνω περίπτωση. Αφού επιλέξουμε ένα στυλό στο χρώμα του αυτοκινήτου, περνάμε τη μύτη του επάνω από τη γρατζουνιά. Υποθετικά, η γρατζουνιά θα εξαφανιστεί.
  • i Αλοιφή για γρατζουνιές αυτοκινήτου. Αποτελεί και τη βέλτιστη λύση για τις ρηχές γρατζουνιές που δεν έχουν περάσει στο υπόστρωμα στη βαφή μονής και στο χρώμα στη βαφή διπλής. Μπορεί να περαστεί είτε με το χέρι και πανάκι με κυκλικές κινήσεις, είτε με αλοιφαδόρο από κάποιον ειδικό. Συνήθως, στη συνέχεια, η επιφάνεια περνιέται και με κάποιο γυαλιστικό κερί. Παράλληλα, είναι η βέλτιστή λύση για την επισκευή και της λεγόμενης «αράχνης», όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Πώς να γυαλίσετε ένα αυτοκίνητο: συμβουλές για το πώς να το κάνετε μόνοι σας

 Όταν το όχημα έχει βαθιές γρατζουνιές, οι οποίες φτάνουν στο αστάρι ή το μέταλλο, η επισκευή μπορεί να γίνει με έναν από τους πιο κάτω τρόπους: 
Πώς να γυαλίσετε ένα αυτοκίνητο
  • Χρώμα για γρατζουνιές αυτοκινήτου. Ουσιαστικά, ανάλογα με την περίπτωση απαιτείται τρίψιμο με τριβείο για το ίσιωμα της επιφάνειας και ενδεχομένως καινούριο αστάρι, αν η γρατζουνιά είναι βαθιά και μετά βάψιμο. Στη βαφή μονής, το χρώμα πέφτει μαζί με το βερνίκι και καλό θα ήταν να βαφτεί ολόκληρο το τμήμα, γιατί δεν «σβήνει» πάντα σωστά το καινούριο χρώμα επάνω στο παλιό. Στις βαφές διπλής, η επιφάνεια του βερνικιού τρίβεται λίγο πιο πολύ από τη ζημιά και αφού πέσει το χρώμα και το βερνίκι, περνιέται περιμετρικά διαλυτικό «σβησίματος» και στη συνέχεια, η επιφάνεια γυαλίζεται με αλοιφαδόρο και ειδική αλοιφή.
  • Σπρέι για γρατζουνιές αυτοκινήτου. Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με την πιο πάνω, αλλά αντί για πιστόλι βαφής, γίνεται χρήση των υλικών απευθείας από σπρέι.
  • Αλοιφή για βαθιές γρατζουνιές αυτοκινήτου. Η συγκεκριμένη αλοιφή εφαρμόζεται μόνο με αλοιφαδόρο στις περιοχές με πρόβλημα και στη συνέχεια, γίνεται χρήση κάποιας λεπτότερης αλοιφής γυαλίσματος ή κεριού. Καλό είναι να γίνεται από επαγγελματίες.

Αν φυσικά θέλουμε να αποφύγουμε τα πιο πάνω για όσο περισσότερο γίνεται, θα πρέπει να επιμείνουμε στην προστασια του αυτοκινητου απο τις γρατζουνιες. Ένας πολύ καλός τρόπος είναι η χρήση αυτοκόλλητων αυτοκινήτου για γρατζουνιές, τα οποία είναι διαθέσιμα σε διάφορους τύπους και είδη (λεπτά φιλμ για κάτω από τα χερούλια των θυρών, παχιά ελαστικά για την προστασία των άκρων των θυρών και των προφυλακτήρων, κ.λπ.).

Μια ακόμη πολύ καλή λύση φυσικά, είναι και το κέρωμα της βαφής του οχήματος ανά τέσσερεις με έξι μήνες, γεγονός που παρέχει προστασία με ένα παχύ φιλμ κεριού στη βαφή τόσο από τις γρατζουνιές, όσο και από τους ρύπους και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *