Ταχύτητα: ποιο είναι το πρόστιμο και τι να κάνω

πρόστιμο για υπερβολική ταχύτητα

Στην Ελλάδα, τη σημερινή εποχή, σχεδόν κάθε ενήλικος άνδρας ή γυναίκα διαθέτει δίπλωμα και ένα τεράστιο μέρος του συνόλου, διαθέτει παράλληλα και ιδιόκτητο αυτοκίνητο. Αυτό φυσικά δημιουργεί προβλήματα τόσο στην κίνηση των οχημάτων, όσο και στη στάθμευσή τους, ειδικά στις αστικές περιοχές.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που απορρέει από την πιο πάνω κατάσταση, αλλά και από την οδηγική παιδεία ή την απουσία της από τον μέσο Έλληνα οδηγό, είναι η απότομη οδήγηση και η αγνόηση των ορίων ταχύτητας. Κάθε χρόνο θρηνούμε μεγάλους αριθμούς νεκρών στον δρόμο λόγο της ταχύτητας, άσχετα από το είδος του οχήματος, του οποίου γίνεται χρήση.

Φυσικά ο Ελληνικός Κ.Ο.Κ. (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας) διαθέτει ειδικές ρυθμίσεις με βάση το Άρθρο 20.

 Τα βασικά όρια ταχύτητας λοιπόν με βάση το συγκεκριμένο άρθρο, είναι: 
 • Εντός κατοικημένης περιοχής 50 χλμ/ώρα, εκτός αν υπάρχει άλλη ειδική σήμανση.
 • Στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με άνω των δυο λωρίδων και Λ.Ε.Α. 130 χλμ/ώρα, εκτός αν υπάρχει άλλη ειδική σήμανση.
 • Στις Εθνικές Οδούς 120 χλμ/ώρα, εκτός αν υπάρχει άλλη ειδική σήμανση.
 • Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 90 χλμ/ώρα, εκτός αν υπάρχει άλλη ειδική σήμανση.

Φυσικά, στα πιο πάνω υπάρχουν διαφορετικά όρια με βάση το είδος του οχήματος, φορτηγό, Ι.Χ. όχημα με ρυμουλκούμενο κ.λπ.

Στο ίδιο άρθρο, ορίζονται και τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα. Τα πρόστιμα για ταχύτητα με βάση το άρθρο 20 του Κ.Ο.Κ. εξαρτώνται από το κατά πόσο υπερβαίνει το όχημα το όριο της ταχύτητας.

 Τα πρόστιμα είναι τα εξής. 
 1. Υπέρβαση ορίου ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα πρόστιμο 40 €.
 2. Υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 20 έως 30 χλμ/ώρα πρόστιμο 100 €.
 3. Υπέρβαση ορίου ταχύτητας άνω των 30 χλμ/ώρα πρόστιμο 350 € και αφαίρεση διπλώματος για υπερβολική ταχύτητα 60 ημερών.
 4. Υπέρβαση ορίου ταχύτητας άνω 30 χλμ/ώρα σε αυτοκινητοδρόμους 350 € και αφαίρεση διπλώματος για υπερβολική ταχύτητα 60 ημερών.
 5. Υπέρβαση ορίου ταχύτητας άνω 130 χλμ/ώρα σε ταχείας κυκλοφορίας 350 € και αφαίρεση διπλώματος για υπερβολική ταχύτητα 60 ημερών.
 6. Υπέρβαση ορίου ταχύτητας άνω 150 χλμ/ώρα στο λοιπό δίκτυο 350 € και αφαίρεση διπλώματος για υπερβολική ταχύτητα 60 ημερών.
 7. Κίνηση στο λοιπό οδικό δίκτυο με ταχύτητα άνω των 120 χ.λ.μ./ώρα 350 € και αφαίρεση διπλώματος για υπερβολική ταχύτητα 60 ημερών.
 8. Κίνηση με ταχύτητα μικρότερη της αναγραφόμενης 350 € και αφαίρεση διπλώματος για υπερβολική ταχύτητα 60 ημερών.
 9. Χρήση αντιραντάρ (εξοπλισμός εντοπισμού συσκευών μέτρησης ταχύτητας) 2.000 €.

Παράλληλα, υπάρχει και μια ρύθμιση που ορίζει ότι αν συλληφθεί ο οδηγός να ξεπερνά κατά 30 χλμ/ώρα και πάνω το όριο ταχύτητας και έχει ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 €, το πρόστιμο αγγίζει τα 1.050 €.

Οι κλήσεις δίνονται τόσο από την τροχαία, όσο και ηλεκτρονικά, ως κλήσεις από κάμερα ταχύτητας. Είδαμε πιο πάνω λοιπόν, τι συμβαίνει όταν σε πιάσουν να οδηγείς με υπερβολική ταχύτητα, αλλά και πόσο είναι το πρόστιμο για ταχύτητα ανά περίπτωση.

Αυτό που πρέπει όμως πραγματικά να δούμε είναι οι στατιστικές των θανάτων λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Όπως έλεγαν και οι πρόγονοί μας λοιπόν, «σπεύδε βραδέως» για να είσαι ασφαλής.

Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων