Ποιο χρώμα αυτοκινήτου να επιλέξετε: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ποιο χρώμα αυτοκινήτου να επιλέξετε: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Το χρώμα του αυτοκινήτου για τους περισσότερους οδηγούς επιλέγεται με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις και σε μερικές περιπτώσεις, με βάση ψυχολογικούς λόγους. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει φίλους να δηλώνουν ότι ένα μαύρο αμάξι δείχνει πολύ «γεροντίστικο» ή καταθλιπτικό. Ή πάλι πόσοι και πόσοι νεαροί δεν βάφουν τα σπορ αυτοκίνητά τους στα χρώματα της «μόδας» της περιόδου, όπως ήταν πριν κάποια χρόνια στην Ελλάδα το κίτρινο.

Είναι όμως αυτό το είδος επιλογής το βέλτιστο όσων αφορά στα χρώματα του αυτοκινήτου; Η απάντηση εδώ είναι μάλλον αρνητική, μιας και κάθε χρώμα πέρα από το είδος του, έχει και κάποια υπέρ και κατά, όσων αφορά στην καθημερινή χρήση, αλλά και τη συντήρησή του. Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά.

Αρχικά, θα πρέπει να δούμε τον τύπο, δηλαδή το είδος και την διαδικασία εφαρμογής της βαφής. Στην Ελλάδα, συνήθως γίνεται χρήση δύο ειδών βαφής, οι λεγόμενες «μονής» και «διπλής». Η διαφορά τους είναι η εξής:

Η βαφή «μονής» εφαρμόζεται σε μια σειρά στρώσεων που περιλαμβάνει και το χρώμα και το βερνίκι ταυτόχρονα. Η επίστρωσή της είναι παχύτερη οπότε οι ζημιές που μπορεί να πάθει από γδαρσίματα κ.λπ., απαιτούν μεγαλύτερη δύναμη και χάνει σταδιακά τη γυαλάδα της σε όλη της την επιφάνεια με την πάροδο του χρόνου.

Η «διπλής» αποτελείται από δυο διαφορετικές επιστρώσεις, αρχικά αυτή του χρώματος και στη συνέχεια του βερνικιού σε αρκετά χέρια. Είναι λεπτότερη σε πάχος, αλλά πολύ πιο γυαλιστερή και εμφανισιακά ανώτερη, με μεγαλύτερη πληθώρα χρωμάτων. Απαιτεί ωστόσο καλύτερη συντήρηση, μιας και το βερνίκι τείνει να καίγεται από τον ήλιο και να δημιουργεί στάμπες. Παράλληλα, είναι και ακριβότερη στην εφαρμογή.

Η πρώτη επιλογή λοιπόν, θα πρέπει να γίνει σε αυτό το επίπεδο με βάση το τι επιθυμεί ο ιδιοκτήτης του οχήματος, αλλά και τον βέλτιστο τύπο σε σχέση με τη χρήση του οχήματος.

Πώς να βάψετε και να προετοιμάσετε ένα αυτοκίνητο για βάψιμο

Σε δεύτερο επίπεδο, έχει σειρά το ίδιο το χρώμα αυτό καθαυτό. Κι εδώ φυσικά, υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά κάθε χρώματος. Ας τα δούμε πιο κάτω, τα υπέρ και τα κατά των συνηθέστερων χρωμάτων αυτοκινήτου:

χρωματα αυτοκινητου
 1. Μαύρο χρώμα. Κλασσικό χρώμα που προτιμάται από πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό οδηγών. Το μαύρο όταν είναι σωστά φροντισμένο και συντηρημένο έχει απίστευτη γυαλάδα και παρέχει μια ασυναγώνιστη κομψότητα στο αυτοκίνητο. Το βασικότερο μειονέκτημα του μαύρου χρώματος ωστόσο, είναι πως η σκόνη και η βρωμιά «δείχνουν» κατευθείαν στην επιφάνειά του, οπότε θα πρέπει να είναι πάντα καθαρό. Όσων αφορά τώρα τα δεδομένα της χώρας μας με την έντονη ηλιοφάνεια, το μαύρο θα ανεβάσει αισθητά την εσωτερική θερμοκρασία του αυτοκινήτου. Όταν λέμε αισθητά, πραγματικά εννοούμε κατά πολύ.
 2. Λευκό χρώμα. Το λευκό είναι μια ιδιαίτερα συχνή βαφή, μιας και οι περισσότερες αντιπροσωπείες δεν χρεώνουν κάποιο έξτρα κόστος για το λευκό και το μαύρο στην αξία του οχήματος. Παράλληλα, κρύβει αρκετά καλά τη σκόνη και τη βρωμιά σε σχέση με άλλα χρώματα σε όλα σχεδόν τα σημεία, εκτός από το πίσω μέρος των τροχών οπού πραγματικά «βγάζει μάτι». Αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για κλίματα όπως το Ελληνικό, μιας και δεν ανεβάζει ιδιαίτερα την εσωτερική θερμοκρασία του οχήματος. Επίσης, θα κάνει τα μικρά οχήματα να δείχνουν λίγο μεγαλύτερα.
χρωματα αυτοκινητου
 1. Μπλε σκούρο χρώμα. Αν σας αρέσει το μαύρο αλλά θέλετε να αποφύγετε τα μειονεκτήματά του, το σκούρο μπλε είναι η βέλτιστη επιλογή. Αρχικά, παρέχει την ίδια κομψότητα και φυσικά, το βράδυ θα δείχνει μαύρο. Παράλληλα όμως, δεν θα ανεβάσει τόσο πολύ τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ η σκόνη η βρωμιά και οι ατέλειες της επιφάνειάς του δεν θα είναι τόσο φανερές όσο στο μαύρο.
 2. Κόκκινο χρώμα. Το χρώμα αρκετών υπεραυτοκινήτων, που τραβάει τα βλέμματα. Θα προσφέρει στο όχημά σας πιο σπορ εμφάνιση. Κρύβει αρκετά καλά τη σκόνη και τη βρωμιά, αλλά οποιαδήποτε ατέλεια στην επιφάνειά του φαίνεται έντονα. Όσων αφορά στην Ελληνική ηλιοφάνεια, η θερμοκρασία θα ανέβει περισσότερο από ό,τι με το λευκό, αλλά σαφώς λιγότερο από το μαύρο ή τα άλλα σκούρα χρώματα.
 3. Μπλε ανοιχτό, γαλάζιο κ.λπ. Βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο άσπρο και τα σκούρα χρώματα. Παρέχει κομψότητα όπως και το σκούρο μπλε και μια προσωπική πινελιά, μιας και δεν είναι ιδιαίτερα κοινό. Δεν αυξάνει κατά πολύ τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του οχήματος, ενώ η σκόνη, η βρωμιά και οι ατέλειες τείνουν να χάνονται στη γυαλάδα του.
 4. Ασημί χρώμα. Είναι από τα χρώματα που δύσκολα πέφτουν σε βαφή «μονής».  Προσεγγίζει το γαλάζιο όσων αφορά τη σκόνη, τη βρωμιά και τις θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα τραβάει και το βλέμμα. Θα κάνει το όχημα να δείχνει πιο «πλούσιο».

Στην ερώτηση λοιπόν τι χρώμα αυτοκίνητο να πάρω; Η απάντηση θα ήταν οποιοδήποτε επιλέξετε ως αυτό που σας αρέσει περισσότερο, σκεπτόμενοι ωστόσο και την καθημερινότητά σας, καθώς και την περιοχή στην οποία κινήστε. Προτού επιλέξετε με βάση το γούστο θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις πιο κάτω ερωτήσεις:

 • i Επιθυμείτε το χρώμα να ανεβάζει τη θερμοκρασία του οχήματος;
 • i Θα λερώνεται πολύ το όχημά σας;
 • i Θα μπορείτε να πλένετε το όχημα όσο συχνά απαιτεί το χρώμα του για να δείχνει λαμπερό;
 • i Και το κυριότερο πόσα χρήματα σκοπεύετε να δώσετε είτε στην αντιπροσωπεία για την πρόσθετη χρέωση του χρώματος, είτε στον φανοποιό σας για την αλλαγή του χρώματος;

Όσων αφορά τώρα στα καλύτερα χρώματα αυτοκινήτων, για το 2022, οι σχετικές έρευνες έδειξαν τα πιο κάτω ποσοστιαία αποτελέσματα.

τα καλυτερα χρωματα αυτοκινητων
 Όσων αφορά στα οικογενειακά αυτοκίνητα: 
 1. Άσπρο με 21.5%,
 2. Γκρι με 20.5%,
 3. Μαύρο και σκούρο μπλε με 17%,
 4. Ασημένιο με 16.5%,
 5. Κόκκινο με 5%,
 6. Μπεζ και χρυσό με 2% και
 7. Πορτοκαλί με 0.5%.
 Στα μικρού μεγέθους αυτοκίνητα, η κατάταξη ήταν η εξής: 
 1. Άσπρο με 25%,
 2. Μπλε με 21.5%,
 3. Γκρι με 18.5%,
 4. Μαύρο με 13%,
 5. Κόκκινο και ασημένιο με 10%,
 6. Καφέ, πορτοκαλί με 1%.
 Στη γενική κατάταξη για όλους τους τύπους οχημάτων, τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: 
 1. Ασημένιο και γκρι με 34%,
 2. Άσπρο με 24%,
 3. Μαύρο με 18%,
 4. Μπλε με 12%,
 5. Κόκκινο με 7.5%,
 6. Πράσινο με 2%,
 7. Δεν με αφορά το χρώμα με 1.5%.

Τα πάντα λοιπόν εξαρτώνται από εσάς. Επιλέξτε το καλύτερο για εσάς και καλές βόλτες με το καινούριο ή φρεσκοβαμμένο αυτοκίνητό σας!

Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων