Κοτσαδόρος

Κοτσαδόρος

Τι είναι ο κοτσαδόρος;

Τι είναι ο κοτσαδόρος

Ο κοτσαδόρος είναι ένα τμήμα το οποίο συνδέεται με το πίσω και κάτω τμήμα του αυτοκινήτου επιτρέποντας τη ρυμούλκηση, τρέιλερ, άλλων αυτοκινήτων και ειδικών κατασκευών από οποιοδήποτε όχημα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εμφανή στο πίσω μέρος του οχήματος οριζόντια προεξοχή που στο επάνω μέρος έχει την «μπίλια» σύνδεσης του ρυμουλκούμενου, η οποία στηρίζεται είτε μόνιμα, είτε με μηχανισμό συγκράτησης σε ένα πλαίσιο ή σε ράβδους συνδεδεμένες στο κάτω μέρος του πλαισίου του οχήματος.

Τα είδη των κοτσαδόρων

Τα είδη των κοτσαδόρων

Τα βασικά είδη των κοτσαδόρων είναι τρία: ο σταθερός, ο αποσπώμενος και ο αναδιπλούμενος. Ο σταθερός κοτσαδόρος είναι το παλαιότερο είδος και είναι μόνιμα προσαρτημένος επάνω στο όχημα, αλλά στις ημέρες μας είναι πλέον παράνομος, δεν τοποθετείτε πια κι αν υπάρχει θα πρέπει να αντικατασταθεί. Ο αποσπώμενος κοτσαδόρος, αποτελείτε από το προσαρτημένο στο αμάξωμα πλαίσιο συγκράτησης το οποίο είναι κάτω από το όχημα και το κάθετο εξάρτημα πρόσδεση του ρυμουλκούμενου, το οποίος είναι όμως αφαιρούμενο για να μην προεξέχει όταν δεν χρησιμοποιείται και αυξάνει τους κινδύνους ατυχήματος. Ο αναδιπλούμενος αποτελείτε επίσης από το «κρυφό» πλαίσιο στήριξης κάτω από το όχημα και από έναν μηχανισμό που επιτρέπει την αναδίπλωση του εξαρτήματος πρόσδεσης και το κρύψιμό του στο αμάξωμα του αυτοκινήτου για τους ίδιους λόγους με τον αποσπώμενο.

Η τοποθέτηση του κοτσαδόρου.

Οι κοτσαδόροι είναι διαθέσιμοι σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και σχεδιασμούς. Το κοινό τους σημείο είναι ο τρόπος προσαρμογής τους στο κάτω μέρος του πλαισίου του οχήματος. Σε γενικές γραμμές, η τοποθέτησή του προϋποθέτει την επιλογή του κατάλληλου κοτσαδόρου με βάση τις προδιαγραφές του οχήματος στο οποίο θα τοποθετηθεί. Λέγοντας τεχνικές προδιαγραφές εννοούμε φυσικά την ικανότητα έλξης του οχήματος, δηλαδή το πόσο βάρος αντέχει να τραβήξει. Τα σημεία του πλαισίου στα οποία θα πρέπει να προσαρτηθεί ο κοτσαδόρος, τα οποία διαφέρουν από όχημα σε όχημα και το σημείου που βρίσκεται η πινακίδα κυκλοφορίας, η οποία απαγορεύεται να καλύπτεται από την μπίλια του κοτσαδόρου.

Μετά την επιλογή, θα πρέπει να επισκεφθούμε κάποιο ειδικό κατάστημα για την προσάρτησή του στο πλαίσιο. Αν έχουμε τις ικανότητες και τα απαραίτητα εργαλεία, σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να κάνουμε την τοποθέτηση και μόνοι μας, αν και το βέλτιστο θα ήταν να γίνει η τοποθέτηση από επαγγελματίες.

Σχετική νομοθεσία

Ο Ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, δεν επιτρέπει τη ρυμούλκηση οποιουδήποτε τύπου, αν δεν υπάρχει η ειδική άδεια ρυμούλκησης, η οποία εκδίδεται από το Υπουργείο συγκοινωνιών.

Παράλληλα, ο ίδιος κώδικας προϋποθέτει την ύπαρξη διπλώματος Β και Ε κατηγορίας για την έλξη οποιουδήποτε ρυμουλκούμενου που το βάρος του ξεπερνά το βάρος του οχήματος έλξης ή όταν το βάρος και τον δύο μαζί ξεπερνά τους 3.5 τόνους.

Σε περίπτωση που συλληφθεί ο οδηγός κατά τη ρυμούλκηση και δεν διαθέτει το αντίστοιχο δίπλωμα, τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 12 μήνες και πρόστιμο το οποίο ξεκινά από τα 145 περίπου ευρώ. Παράλληλα, το όχημα παραμένει στο σημείο που συνελήφθη, έως ότου βρεθεί οδηγός που διαθέτει το ανάλογο δίπλωμα για να το μετακινήσει. Αν συλληφθεί οδηγός που δεν είναι ιδιοκτήτης και δεν έχει το κατάλληλο δίπλωμα, η ποινή είναι 1 έως 6 μήνες φυλάκιση.

Παράλληλα, θα πρέπει να είναι ενήμερη για την ύπαρξη του κοτσαδόρου και να έχει αναπροσαρμόσει ανάλογα το κόστος της ασφάλειας, για να καλύψει τον οδηγό σε περίπτωση ατυχήματος.

Άδεια έλξης ή άδεια κοτσαδόρου

 Η άδεια έλξης βγαίνει σε τρεις μορφές: 
 • i Άδεια για τρέιλερ, η γνωστή μπαγκαζιέρα.
  Άδεια έλξης ή άδεια κοτσαδόρου
 • i Άδεια για έλξη σκάφους.
 • i Άδεια για έλξη τροχόσπιτου.

Η άδεια λοιπόν που εκδίδεται είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έλξη διαφορετικού ρυμουλκούμενου.

 Το κοινό σημείο και των τριών αδειών είναι οι συγκεκριμένοι κανονισμοί που τις διέπουν. 
 1. Κάθε άδεια αφορά συγκεκριμένο ρυμουλκούμενο με συγκεκριμένες διαστάσεις, βάρος και προδιαγραφές, όπως και την ύπαρξη συγκεκριμένης πινακίδας επάνω στο σώμα του ρυμουλκούμενου, με σειριακό αριθμό που αναγράφεται και στην άδεια.
 2. Το ρυμουλκούμενο ανεξαρτήτως είδους απαιτείται να διαθέτει σημείο σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα του ρυμουλκού, και να διαθέτει όλα τα φώτα που διαθέτει αυτό, δηλαδή φώτα στοπ, φλας, φώτα θέσης κ.λπ. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει και τρίγωνους κόκκινου χρώματος ανακλαστήρες στο οπίσθιο τμήμα του.

Πρακτικές συμβουλές

 Πιο κάτω θα βρείτε μερικές «οδηγίες προς ναυτιλομένους» για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη: 
 1. Ο ΦΕΚ για τους κοτσαδόρους είναι ο ΦΕΚ 910/1995 και η ευρωπαϊκή οδηγία EC 94/20 για όποιον θελήσει να μελετήσει λίγο περισσότερο.
 2. Σε περίπτωση που η μπίλια του κοτσαδόρου κρύβει την πινακίδα, απαιτείται να μπορεί να αφαιρεθεί με το χέρι, χωρίς την ανάγκη κάποιου εργαλείου.
 3. Προσοχή στα σημεία στήριξης του κοτσαδόρου. Να είναι απαραίτητα αυτά που ορίζει ο κατασκευαστής του οχήματος.
 4. Θα καταλάβετε ότι ο κοτσαδόρος που θέλετε να αγοράσετε έχει έγκριση, από ένα ταμπελάκι με ένα ορθογώνιο σχήμα που έχει στο κέντρο του το λατινικό γράμμα «e» και τον κωδικό της χώρας που τον ενέκρινε. Επίσης θα πρέπει να αναγράφεται η κατηγορία του και ο αριθμός δύναμής του, δηλαδή το D-value.
 5. ΔΕΝ μπορείτε να έχετε κοτσαδόρο ή να έλκετε οτιδήποτε χωρίς την αντίστοιχη άδεια του υπουργείου.
 6. Ο κοταδόρος ΔΕΝ επιτρέπεται να προεξέχει (πρόστιμο 33 ευρώ και 5 πόντοι στο δίπλωμα).
 7. Αν ο κοτσαδόρος δεν δηλωθεί στην ασφάλεια, ΔΕΝ υπάρχει κάλυψη ατυχήματος.
 8. Αν το όχημα διαθέτει μπάρες ή συναφή πρόσθετα, ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα με τις διαστάσεις του οχήματος, μιας και με την προσθήκη του κοτσαδόρου θα πάψουν να είναι οι προβλεπόμενες (πρόστιμο 334 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 1 μήνα).

Όπως λοιπόν βλέπουμε, οι κανονισμοί σχετικά με τους κοτσαδόρους είναι συγκεκριμένοι και θα πρέπει να τηρούνται για να μην έχετε προβλήματα, τόσο με την τροχαία, όσο και με την ασφαλιστική εταιρία ή τη διαφύλαξη της περιουσίας σας. Φροντίστε λοιπόν να καλύψετε όλες τις απαιτήσεις και να τηρείτε τα αναγκαία χαρτιά και άδειες.

Σε κάθε περίπτωση, το κατάστημα πώλησης και τοποθέτησης κοτσαδόρων που θα επισπευτείτε, θα σας ενημερώσει για όλα και σε κάποιες περιπτώσεις θα σας διευκολύνει και στην απόκτηση των αναγκαίων χαρτιών, όπως και στην επιλογή του κατάλληλου κοτσαδόρου τόσο για το όχημά σας, όσο και για τις ανάγκες σας. Από εμάς, καλές ρυμουλκήσεις να έχετε και σε περίπτωση σκάφους ή τροχόσπιτου, καλά ταξίδια και καλές διακοπές.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *