Πώς κάνουμε καθαρισμό του σώματος της πεταλούδας του γκαζιού

Πώς κάνουμε καθαρισμό του σώματος της πεταλούδας του γκαζιού

Τα σύγχρονα συστήματα εισαγωγής αέρα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για μεγάλη χρονική περίοδο δίχως συντήρηση. Όμως, για να λειτουργούν σωστά, συνεχίζει να είναι αναγκαία η λήψη ορισμένων προληπτικών μέτρων περίπου κάθε 120.000 χλμ. Συγκεκριμένα, αξίζει να καθαρίζετε το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού. Αυτήν την εργασία μπορείτε να την κάνετε και μόνοι σας, ξοδεύοντας μόνο 10 έως 20 λεπτά. Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα συζητήσουμε τα σημάδια βρωμιάς στην πεταλούδα του γκαζιού και θα εξηγήσουμε πώς να την καθαρίζετε μόνοι σας.

Τι είναι το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού;

Το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί τμήμα του συστήματος εισαγωγής αέρα που ελέγχει την ποσότητα αέρα με την οποία τροφοδοτούνται οι θάλαμοι καύσης. Ασκεί άμεση επιρροή στη διαδικασία κατά την οποία σχηματίζεται το μείγμα αέρα-καυσίμου. Ενδέχεται να ενεργοποιείται μηχανικά ή ηλεκτρικά. Εγκαθίσταται μέσα σε ένα περίβλημα που συνδέεται με τους σωλήνες των συστημάτων ψύξης, εξαερισμού του στροφαλοθαλάμου και ελέγχου των εκπεμπόμενων καυσαερίων, των συνδέσμων των αισθητήρων κ.ο.κ. Ο άξονας της πλακέτας της πεταλούδας του γκαζιού είναι εξοπλισμένος με έναν αισθητήρα θέσης που μετράει τη γωνία ανοίγματος της πεταλούδας του γκαζιού και την ταχύτητα. Η χρήση των ενδείξεων του συγκεκριμένου αισθητήρα γίνεται από τη μονάδα ελέγχου του κινητήρα, με σκοπό τη ρύθμιση του ψεκασμού και της ανάφλεξης.

Τι είναι το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού

Στα μηχανικού τύπου τμήματα, η πλάκα της πεταλούδας του γκαζιού είναι συνδεδεμένη με το πετάλι του γκαζιού μέσω μιας ντίζας ή ενός μοχλού: κατά την  πίεση του πεταλιού, η πλακέτα ανοίγει υπό την αντίστοιχη γωνία.

Τα τμήματα που ενεργοποιούνται ηλεκτρικά περιέχουν ένα ηλεκτρικό μοτέρ που ευθύνεται για το άνοιγμα του αεραγωγού. Έτσι, η μονάδα ελέγχου του κινητήρα δίνει την κατάλληλη εντολή στο συγκεκριμένο μοτέρ βασιζόμενη στις ενδείξεις ποικίλων αισθητήρων.

Ποια είναι τα σημάδια μόλυνσης του σώματος της πεταλούδας του γκαζιού;

 • Προβλήματα κατά την εκκίνηση του κινητήρα. Εξαιτίας του σχηματισμού των επικαθίσεων, το κλαπέτο πεταλούδας του γκαζιού ενδέχεται να αφήνει πιο λίγο αέρα από ό,τι χρειάζεται υπό μικρές γωνίες ανοίγματος. Αυτό συνεπάγεται ελαττωμένη πρόσφυση, ιδίως στις χαμηλές σ.α.λ. Κάποιες φορές, ο κινητήρας σβήνει.
 • Ασταθείς ή υψηλές σ.α.λ. στο ρελαντί. Αυτό οφείλεται στην παροχή περισσότερου αέρα στον κινητήρα από ό,τι χρειάζεται, εξαιτίας του μηχανισμού που είναι κολλημένος σε ανοιχτή θέση.
 • Μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Σε κάποια οχήματα, η εξαιρετική παροχή αέρα συνεπάγεται την εισαγωγή περισσότερου καυσίμου από ό,τι χρειάζεται μέσα στον κινητήρα, το οποίο καίγεται άσκοπα.
 • Μειωμένη ισχύς κινητήρα. Εάν η βαλβίδα δεν ανοίγει υπό την αναγκαία γωνία, οι θάλαμοι καύσης λαμβάνουν μη επαρκή ποσότητα αέρα. Ο οδηγός ενδέχεται να εντοπίσει σημαντική χειροτέρευση της δυναμικής του οχήματος.

Πώς καθαρίζουμε το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού χωρίς να το βγάλουμε από το όχημα;

 1. Παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε επίπεδη επιφάνεια για να αποκτήσετε πρόσβαση στον θάλαμο του κινητήρα από όλες τις πλευρές. Είναι καλύτερο να εργαστείτε έξω ή σε έναν χώρο με καλό εξαερισμό.
 2. Ασφαλίστε το όχημά σας με τάκους τροχών.
 3. Ανοίξτε το καπό και αποσυνδέστε τον αρνητικό πόλο της μπαταρίας.
 4. Βρείτε το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού. Θα πρέπει να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στο φίλτρο αέρα και την πολλαπλή εισαγωγής. Εάν δυσκολεύεστε να βρείτε το τμήμα, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει και να πατήσει το πετάλι του γκαζιού, ώστε να παρατηρήσετε το άνοιγμα του κλαπέτου της πεταλούδας του γκαζιού .
 5. Προσδιορίστε ποια εργαλεία έχετε ανάγκη για την αποσύνδεση του σωλήνα του φίλτρου αέρα. Ετοιμάστε τα. Εκτός των εργαλείων, θα σας χρειαστούν γάντια και γυαλιά προστασίας, χαρτοπετσέτες, λίγο λάδι κινητήρα, μια μαλακή μικρού μεγέθους βούρτσα ή ένα απαλό πανάκι, χαρτοταινία ή ταινία ειδικής ευκρίνειας και ένα δοχείο καθαριστικού της πεταλούδας του γκαζιού.
 6. Με τη βοήθεια της χαρτοταινίας ή της ταινίας ευκρίνειας σημαδέψτε όλους τους σωλήνες τους οποίους απαιτείται να βγάλετε για να φτάσετε στο σώμα της πεταλούδας του γκαζιού και στον αεραγωγό.
 7. Με ένα κατσαβίδι ή ένα κλειδί, ξεσφίξτε το σφιγκτήρα που ασφαλίζει τον αεραγωγό.
 8. Αποσυνδέστε με προσοχή τον σωλήνα. Σιγουρευτείτε ότι δεν χαλάτε τη φλάντζα, αν υπάρχει. Εκτελέστε την εργασία με προσοχή, για να μην αποσυνδέστε τις ηλεκτρικές συνδέσεις και τους σωλήνες. Εάν το σώμα της πεταλούδας συνδέεται με τους αεραγωγούς κι από τις δύο πλευρές, είναι αρκετή η αφαίρεση μόνο του ενός.
 9. Φορέστε τα γυαλιά και τα γάντια σας.
 10. Ψεκάστε με το καθαριστικό της πεταλούδας του γκαζιού την εσωτερική επιφάνεια του τμήματος. Αφήστε το μείγμα να μουλιάσει για 5-10 λεπτά.
Ψεκάστε με το καθαριστικό της πεταλούδας του γκαζιού την εσωτερική επιφάνεια του τμήματος
 1. Απομακρύνετε τη βρωμιά με μια βούρτσα ή ένα απαλό πανάκι. Έχετε υπόψη ότι κάποια σώματα της πεταλούδας του γκαζιού διαθέτουν ειδική επικάλυψη μολυβδαίνιου. Αυτά θα πρέπει να καθαρίζονται με μεγάλη προσοχή.
 2. Κάντε χρήση χαρτοπετσετών για την αφαίρεση των υπολειμμάτων του καθαριστικού με τις διαλυμένες εναποθέσεις. Αν χρειάζεται, επαναλάβετε την επεξεργασία της επιφάνειας και δεύτερη φορά.
 3. Σκουπίστε το τμήμα ώστε να στεγνώσει.
 4. Ρίξτε μια σταγόνα λαδιού στον άξονα της πεταλούδας του γκαζιού. Απλώστε το με βαμβάκι.
 5. Συνδέστε το σωλήνα της πολλαπλής εισαγωγής και σφίξτε το σφιγκτήρα περίπου με την ίδια δύναμη με την οποία ήταν αρχικά σφιγμένο. Τοποθετήστε όλους τους βγαλμένους σωλήνες ξανά στις θέσεις τους.
 6. Βάλτε μπρος τον κινητήρα. Αφήστε τον στο ρελαντί για μερικά λεπτά.
 7. Κάντε ένα test drive. Αν τα προβλήματα του κινητήρα οφείλονταν στις ακαθαρσίες στο σώμα της πεταλούδας του γκαζιού, θα πρέπει να έχουν εξαλειφθεί.

Πώς καθαρίζουμε το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού εφόσον αφαιρεθεί από το αυτοκίνητο;

Η αποσυναρμολόγηση του τμήματος, κάνει εφικτό τον όσο γίνεται πιο προσεκτικό καθαρισμό του. Όμως, απαιτείται πιο πολύς χρόνος.

 Ακολουθήστε τα εξής βήματα: 
 1. Ακολουθήστε τα βήματα 1, 2, 3, 4 και 5 της προηγούμενης λίστας. Έχετε υπόψη ότι ενδέχεται να σας χρειαστούν πιο πολλά εργαλεία, διότι θα πρέπει να βγάλετε ολόκληρη τη μονάδα. Παράλληλα, συνιστάται να προετοιμάσετε ένα καθαρό δοχείο για την αποστράγγιση το ψυκτικού υγρού, καθώς και επίσης και καινούριο ψυκτικό υγρό, το ίδιο με εκείνο του οποίου κάνετε χρήση τώρα.
 2. Βγάλτε το περίβλημα του φίλτρου αέρα, αν χρειάζεται για να αποκτήσετε πρόσβαση στο σώμα της πεταλούδας του γκαζιού.
 3. Χαλαρώστε όλους τους σφιγκτήρες και μετά, αποσυνδέστε όλες τις ηλεκτρικές συνδέσεις, τους σωλήνες και τους αγωγούς από το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού. Προσέξτε ιδιαιτέρως το βγάλσιμο του σωλήνα του συστήματος ψύξης, ιδίως εάν ο κινητήρας λειτουργούσε νωρίτερα: το ψυκτικό υγρό ενδέχεται να είναι καυτό.
 4. Ξεβιδώστε τα στοιχεία στερέωσης του σώματος της πεταλούδας του γκαζιού και βγάλτε το από το αυτοκίνητό σας. Σε κάποια οχήματα, υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο στερέωσης, ένας βραχίονας. Αν η πεταλούδα του γκαζιού ενεργοποιείται μηχανικά, απαιτείται η αποσύνδεση της ντίζας του γκαζιού.
 5. Καλύψτε το άνοιγμα της πολλαπλής εισαγωγής προς αποφυγή της διείσδυσης βρωμιάς μέσα στη μονάδα.
 6. Αποσυνδέστε τη βαλβίδα ελέγχου αέρα από το σώμα της πεταλούδας του γκαζιού. Απαιτείται κι αυτή να καθαριστεί.
 7. Εφαρμόστε κάποιο καθαριστικό στην επιφάνεια του σώματος της πεταλούδας του γκαζιού του αυτοκινήτου σας και επεξεργαστείτε το σύνολο των δύσκολων στην πρόσβαση σημείων με αυτό. Απομακρύνετε τη βρωμιά με μια βούρτσα και χαρτοπετσέτες ή με ένα απαλό πανάκι.
Εφαρμόστε κάποιο καθαριστικό στην επιφάνεια του σώματος της πεταλούδας του γκαζιού του αυτοκινήτου σας και επεξεργαστείτε το σύνολο των δύσκολων στην πρόσβαση σημείων με αυτό
 1. Στεγνώστε τα τμήματα που καθαρίσατε.
 2. Καθαρίστε τη θέση εγκατάστασης του σώματος της πεταλούδας του γκαζιού και βάλτε μια καινούρια φλάντζα.
 3. Εγκαταστήστε όλα τα τμήματα ξανά στις θέσεις τους με την αντίστροφη σειρά.
 4. Ελέγξτε το επίπεδο του ψυκτικού. Συμπληρώστε αν απαιτείται.
 5. Ρυθμίστε ξανά το τμήμα. Διαβάστε πιο κάτω και μάθετε τον τρόπο.

Επαναρύθμιση μιας μηχανικά ελεγχόμενης πεταλούδας γκαζιού

 1. Βγάλτε τους πόλους της μπαταρίας για 15 λεπτά. Μετά, συνδέστε τους ξανά. Αν τους είχατε ήδη αποσυνδέσει όταν καθαρίζατε τη μονάδα, έχετε τη δυνατότητα να παραλείψετε το συγκεκριμένο βήμα.
 2. Βάλτε μπρος τον κινητήρα. Αφήστε τον στο ρελαντί για 10 λεπτά. Θυμηθείτε να μην ενεργοποιήσετε άλλα μηχανήματα που καταναλώνουν ενέργεια.
 3. Σβήστε τον κινητήρα για κοντά στα 10 δευτερόλεπτα. Ξαναβάλτε τον μπρος.
 4. Περιμένετε έως ότου ζεσταθεί ο κινητήρας μέχρι τη θερμοκρασία λειτουργίας. Έπειτα από αυτό, έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε να οδηγείτε το όχημα.
 5. Έχετε υπόψη ότι ενδέχεται να χρειαστεί να οδηγήσετε 150-200 χλμ, έως ότου σταθεροποιηθεί το ρελαντί.

Επαναρύθμιση μιας ηλεκτρονικά ελεγχόμενης πεταλούδας γκαζιού

Η διαδικασία επαναρύθμισης μπορεί να ποικίλει σε διαφορετικά οχήματα. Επομένως, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του οχήματος για την ακριβή ακολουθία βημάτων.

 Ο γενική διαδικασία έχει ως εξής: 
 1. Μελετήστε τη διαδικασία και προσπαθήστε να τη θυμάστε. Θα πρέπει να ενεργήσετε ταχύτατα κι έτσι, δεν θα διαθέτετε χρόνο για να τσεκάρετε τις λεπτομέρειες.
 2. Βάλτε μπρος τον κινητήρα. Ζεστάνετέ τον μέχρι τη θερμοκρασία λειτουργίας.
 3. Σβήστε τον για 10 δευτερόλεπτα.
 4. Ανάψτε την ανάφλεξη για 3 δευτερόλεπτα.
 5. Πατήστε το πετάλι του γκαζιού ταχύτατα 5 φορές. Κάθε πάτημα θα πρέπει να διαρκεί ένα δευτερόλεπτο.
 6. Πατήστε το πετάλι του γκαζιού μέχρι το πάτωμα για 7 δευτερόλεπτα. Κρατήστε το πατημένο μέχρι να ανάψει σταθερά η λυχνία “Check Engine” (Έλεγχος κινητήρα) και κρατήστε το για 3 δευτερόλεπτα.
 7. Απελευθερώστε το πετάλι του γκαζιού και βάλτε μπρος τον κινητήρα.

Πώς θα αποφύγετε τη μόλυνση τους σώματος της πεταλούδας του γκαζιού

 • Να κάνετε χρήση μόνον υψηλής ποιότητας καυσίμων. Αλλιώς, οι ρύποι και οι προσμείξεις θα διεισδύσουν στο εσωτερικό του κινητήρα, προξενώντας τον ταχύ σχηματισμό επικαθίσεων άνθρακα στο σώμα της πεταλούδας του γκαζιού. Για τον ίδιο λόγο, δεν θα πρέπει να αμελείτε την αλλαγή του φίλτρου καυσίμου. Συνιστάται να ξεπλένετε το ντεπόζιτο καυσίμου κατά διαστήματα.
 • Αλλάζετε το φίλτρο αέρα έγκαιρα. Πάντα να σιγουρεύεστε ότι το σύστημα εισαγωγής είναι αεροστεγές. Ο συγκεκριμένος απλούστατος έλεγχος εμποδίζει τον μη φιλτραρισμένο αέρα να εισέλθει μέσα στο σύστημα εισαγωγής, σε μέρη που τα τμήματά του δεν είναι σφιχτά συνδεδεμένα.
 • Να σιγουρεύεστε πάντα ότι το σύστημα εξαερισμού του στροφαλοθαλάμου δεν έχει βλάβη.  Οι τυχόν δυσλειτουργίες του οδηγούν στον ταχύ σχηματισμό ελαιωδών επικαθίσεων στα τμήματα του σώματος της πεταλούδας του γκαζιού.

Συμπέρασμα

Η σταθερότητα και η απόδοση του κινητήρα έχουν να κάνουν με τη ορθή λειτουργία των σχετικών μονάδων. Άρα, το καθάρισμα του σώματος τηςπεταλούδας του γκαζιού αποτελεί μια από τις υποχρεωτικές διαδικασίες συντήρησης του συστήματος εισαγωγής. Οι συμβουλές μας θα σας παράσχουν βοήθεια ώστε να το κάνετε μόνοι σας και να εξοικονομείτε χρήματα από τις υπηρεσίες των συνεργείων.

[Total:    Average: /5]