Τι είναι το M57D30; Χαρακτηριστικά απόδοσης του κινητήρα

Τι είναι το M57D30; Χαρακτηριστικά απόδοσης του κινητήρα

Ο M57D30 αποτελεί έναν υπερτροφοδοτούμενο (τούρμπο) κινητήρα ντίζελ με σύστημα ψεκασμού καυσίμου κοινού δοχείου (Common Rail). Η παραγωγή του γινόταν στο εργοστάσιο του ομίλου BMW στο Steyr της Αυστρίας, από το 1998 μέχρι το 2012. Ο συγκεκριμένος κινητήρας τοποθετούταν σε κάποια μοντέλα αυτοκινήτων των BMW, Range Rover και Opel.

Τα χαρακτηριστικά των κινητήρων M57D30

Ο κινητήρας διέθετε 6 κυλίνδρους εν σειρά, και 24 βαλβίδες. Το μπλοκ του κινητήρα φτιαχνόταν από χυτοσίδηρο και η κεφαλή των κυλίνδρων από αλουμίνιο. Το σύστημα καυσίμου κοινού δοχείου (Common Rail) κατασκευαζόταν από τη γερμανική εταιρεία Bosch, ενώ ο στροβιλοσυμπιεστής από την αμερικανική εταιρεία Garrett. Οι εκδόσεις που ήταν εφοδιασμένες με τον συγκεκριμένο κινητήρα διέθεταν και ιντερκούλερ. Ο μηχανισμός χρονισμού των βαλβίδων κάνει χρήση καδένας.

Οι τεχνικές προδιαγραφές των κινητήρων M57D30 

Κωδικός κινητήραΚυβισμός κινητήρα, λίτραΜέγιστη ισχύς, ίπποι (hp)Μέγιστη ροπή, NmΜοντέλα αυτοκινήτων εφοδιασμένα με αυτό το είδος κινητήρα
M57D303.0184-193390 -410Range Rover L322; Opel Omega В; BMW 5 series E39; BMW 3 series E46; BMW 7 series E38; BMW X5 E53.

Οι συνηθέστερες δυσλειτουργίες των M57D30 

  • Η τροχαλία του στροφαλοφόρου άξονα του κινητήρα χαλάει σε σχετικά λίγα διανυθέντα χιλιόμετρα.
  • Τα τμήματα του συστήματος καυσίμου είναι ευαίσθητα όσον αφορά στην ποιότητα των καυσίμων και φράζουν γρήγορα.
  • Ορισμένες φορές, τα πτερύγια της πολλαπλής εισαγωγής σπάνε και εισέρχονται στους κυλίνδρους του κινητήρα, με αποτέλεσμα τις ακριβές επισκευές.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *