Τι είναι το SRS; Λειτουργίες, τύποι και τρόπος λειτουργίας

Τι είναι το SRS; Λειτουργίες, τύποι και τρόπος λειτουργίας

Το SRS (Supplemental Restraint System – Συμπληρωματικό Σύστημα Συγκράτησης), αποτελεί ένα σύστημα παθητικής ασφάλειας, με στόχο την προστασία τόσο του οδηγού, όσο  και των επιβατών, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

 Το SRS αποτελείται από τα παρακάτω τμήματα: 
  • εμπρόσθιοι και πλευρικοί αερόσακοι.
  •  ενεργά προσκέφαλα.
  •  προεντατήρες ζωνών ασφαλείας,
  •  αισθητήρες.
  • μονάδα ελέγχου.

Τα τμήματα του SRS, υπάρχει η δυνατότητα να τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία του οχήματος: κάτω από το καπό, στα καθίσματα ή ακόμη και στην κεντρική κονσόλα.

Οι αισθητήρες του SRS μετρούν τις παραμέτρους κίνησης του αυτοκινήτου και ελέγχουν τη θέση των επιβατών στην καμπίνα επιβατών. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες μεταβιβάζονται στη μονάδα ελέγχου, η οποία δίνει οι εντολές στις λειτουργικές μονάδες.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν παραδείγματος χάρη, το όχημα συγκρούεται με κάποιο εμπόδιο κατά την οδήγηση με ταχύτητα από 50 χλμ/ώρα και πάνω, ενεργοποιούνται οι αισθητήρες αδράνειας. Έτσι, η μονάδα ενεργοποιεί τα φορτία προώθησης των αερόσακων, με αποτέλεσμα να ανοίγουν οι  αερόσακοι.

Οι αισθητήρες του SRS

Το φούσκωμα των αερόσακων γίνεται με τη χρήση ξηρού αερίου που βρίσκεται μέσα σε ειδικές κάψουλες: από την επίδραση του ηλεκτρισμού, οι κάψουλες λιώνουν και το αέριο απελευθερώνεται, φουσκώνοντας τον αερόσακο.

 Τα φορτία προώθησης δεν ενεργοποιούνται, όταν: 
  • Το αυτοκίνητο συγκρούεται με κάποιο μαλακό αντικείμενο.
  • Η πρόσκρουση γίνεται στο οπίσθιο μέρος του οχήματος (ενεργοποιούνται τα ενεργά προσκέφαλα).
  • Η πρόσκρουση γίνεται από τα πλάγια και δεν υπάρχουν πλευρικοί αερόσακοι.

Διαφορετικοί αισθητήρες ελέγχουν αν το άτομο έχει δέσει τη ζώνη του ή όχι. Η ένταση των ζωνών ασφαλείας αυξάνεται, αφού ληφθεί το ανάλογο σήμα από τη μονάδα ελέγχου του SRS.

Το σύστημα του SRS αλληλεπιδρά με το κεντρικό κλείδωμα του οχήματος: αν οι πόρτες ήταν κλειδωμένες τη στιγμή του ατυχήματος  ξεκλειδώνουν, λαμβάνοντας το ανάλογο σήμα από το SRS, παρέχοντας στους διασώστες πρόσβαση σε τυχόν τραυματίες.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *