Τι σημαίνει η ένδειξη check engine

Τι σημαίνει η ένδειξη check engine

Πίνακας οργάνων αυτοκινήτου. Αυτός ο γνωστός άγνωστος. Ο λόγος ύπαρξής του είναι η ενημέρωση του οδηγού για τα δεδομένα λειτουργίας του οχήματος, αλλά και η άμεση προειδοποίησή του σχετικά με προβλήματα ή δυσλειτουργίες των συστημάτων του οχήματος.

Κάθε προειδοποιητική λυχνία αφορά στις δυσλειτουργίες ή την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση κάποιου διαφορετικού συστήματος. Μία από όλες τις λυχνίες είναι και η σημαντικότερη ίσως, χωρίς να μειώνεται η σημασία των υπολοίπων. Πρόκειται για τη λυχνία «ελέγχου κινητήρα» (check engine), η οποία αποτελεί ουσιαστικά την ενδεικτική λυχνία βλάβης του κινητήρα.

Ας δούμε όμως τι είναι η ένδειξη check engine και πώς βοηθά ή μπερδεύει ενδεχομένως τον οδηγό τρομοκρατώντας τον.

Η ενδεικτική λυχνία ελέγχου κινητήρα αποτελεί τμήμα του διαγνωστικού συστήματος του αυτοκινήτου. Από το 1980, ενσωματωμένοι στο όχημα υπολογιστές άρχισαν να ελέγχουν όλο και πιο πολύ τις παραμέτρους λειτουργείας του οχήματος, παρέχοντας τη ρύθμιση μεταβλητών, όπως σ.α.λ. του κινητήρα, το μείγμα καυσίμου και ο χρονισμός ανάφλεξης. Στις ημέρες μας, αυτοί οι έλεγχοι και οι ρυθμίσεις αφορούν πια σχεδόν κάθε παράμετρο του οχήματος.

Μόλις λοιπόν αυτός ο υπολογιστής εντοπίσει κάποια δυσλειτουργία στον κινητήρα, την οποία δεν μπορεί να ρυθμίσει, ενεργοποιείται η λυχνία «ελέγχου κινητήρα», ή η αντίστοιχη ένδειξη ανάλογα με το μοντέλο και ο έτος κατασκευής του οχήματος. Παράλληλα ωστόσο, πέραν της ένδειξης, ο υπολογιστής αποθηκεύει και έναν «κωδικό προβλήματος» στη μνήμη του που αναφέρει επακριβώς το πρόβλημα ή την αιτία. Αυτός ο κωδικός μπορεί να διαβαστεί από τον ειδικό σαρωτή που διαθέτουν τα συνεργεία, αλλά είναι διαθέσιμος και στο εμπόριο για τους ιδιώτες.

Check engine αναβοσβηνει

Ανάλογα με τη δυσλειτουργία ή την βλάβη η λυχνία ελέγχου κινητήρα, ενδέχεται να αναβοσβήνει ή να παραμένει μόνιμα αναμμένη. Συνήθως, όταν είναι μόνιμα αναμμένη έχει κίτρινο ή πορτοκαλί φως, ενώ όταν αναβοσβήνει, κόκκινο. Όταν ανάβει το λαμπάκι check engine το πρόβλημα ή η δυσλειτουργία δεν είναι κρίσιμη, αλλά και πάλι απαιτείται η όσο το δυνατόν ταχύτερη επίσκεψη σε κάποιο συνεργείο για έλεγχο.

Όταν το check engine αναβοσβήνει, υποδεικνύει την ύπαρξη κάποιας σοβαρής δυσλειτουργίας του κινητήρα, που αν δεν επισκευαστεί άμεσα, ενδέχεται να προκαλέσει ακριβές ζημιές, οπότε και η βέλτιστή λύση είναι η μεταφορά του οχήματος για έλεγχο από τους ειδικούς κάποιου συνεργείου.

 Ας δούμε λοιπόν κάποιους από τους λόγους που ενδέχεται να οδηγήσουν στην ενεργοποίηση της λυχνίας «ελέγχου κινητήρα». 

Πέραν των πιο πάνω συνηθέστερων προβλημάτων, υπάρχουν και πολλά άλλα. Παράλληλα ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι όταν ανάβει το λαμπάκι του κινητήρα, μπορεί απλά να υποδεικνύει κάποιο προσωρινό πρόβλημα το οποίο να οφείλεται σε υψηλά ποσοστά υγρασίας, νοθευμένη βενζίνη ή άλλους παράγοντες. Στην περίπτωση αυτή, το λαμπάκι θα σβήσει μόνο του μετά από λίγο.

Σε κάποια οχήματα, η λυχνία «ελέγχου κινητήρα» μοιάζει με τη λυχνία συντήρησης, με αποτέλεσμα ο οδηγός να μπερδεύεται. Οι δύο λυχνίες δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, πέραν από την οπτική ομοιότητα, με τη δεύτερη απλά να δηλώνει πως πλησιάζει ο καιρός για το προγραμματισμένο σέρβις του αυτοκινήτου.

Τι πρέπει να κάνω όταν ανάψει η λυχνία «ελέγχου κινητήρα»;

Check engine τι ειναι
 Σαφώς προτού τρομάξουμε και καλέσουμε οδική βοήθεια, υπάρχουν και κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, αλλά και επιτόπου. Ας τα δούμε σε μια λίστα: 
  • i Αρχικά, θα πρέπει να τσεκάρουμε αν όντως υπάρχει κάποιο άμεσο σοβαρό πρόβλημα. Η πρώτη κίνηση είναι να ελέγξουμε όλα τα όργανα στο ταμπλό, αναζητώντας χαμηλή πίεση λαδιού, πολύ υψηλή θερμοκρασία κινητήρα κ.λπ. Αν εντοπίσουμε κάτι, θα πρέπει να βγάλουμε το αυτοκίνητο από το δρόμο και να καλέσουμε οδική βοήθεια. Κάποια οχήματα, θα περάσουν σε λειτουργία ασφαλείας, οπότε δεν θα ανεβάζουν πάνω από 1.500 σ.α.λ.
  • i Στη συνέχεια, θα πρέπει να τσεκάρετε και να σφίξετε, αν χρειάζεται, την τάπα πλήρωσης καυσίμου, αν το όχημα δεν διαθέτει φυσικά την αντίστοιχη προειδοποιητική ένδειξη. Σε αρκετές περιπτώσεις, η λυχνία θα σβήσει μετά από κάποιο διάστημα.
  • i Επόμενη κίνηση, αν πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσετε να οδηγείτε, είναι να αρχίσετε να κινήστε με μικρότερη ταχύτητα κι αν μεταφέρετε μεγάλα φορτία, να τα μεταφορτώσετε σε κάποιο άλλο όχημα ή να τα αφήσετε κάπου στη διαδρομή. Φυσικά αμέσως μετά, θα πρέπει να πάτε το όχημα για έλεγχο.
  • i Αν το όχημα διαθέτει αυτόματο διαγνωστικό έλεγχο, εκτελέστε τον.

Σίγουρα κάποιο συνεργείο στην περιοχή σας, ακόμη κι αν δεν είναι αντιπροσωπεία, θα διαθέτει σαρωτή, οπότε θα μπορέσει με χαμηλό κόστος να ελέγξει το όχημα και να σας πει επακριβώς τον κωδικό της βλάβης που ενεργοποίησε τη λυχνία, αλλά και το επακριβές πρόβλημα.

Ακόμη, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στο εμπόριο σε αρκετά χαμηλές τιμές, σαρωτές για προσωπική χρήση που συνδέονται με τη θύρα OBD (κάτω από το ταμπλό συνήθως στην πλευρά του οδηγού) και που θα σας δώσουν τον κωδικό βλάβης. Η επεξήγηση των κωδικών είναι τις περισσότερες φορές, διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο. Σε κάθε περίπτωση φυσικά, αφού βρεθεί η βλάβη θα πρέπει να επισκευαστεί από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Πώς σβήνω το check engine;

Υπάρχουν οι εμπειρικοί τρόποι και ο σωστός τρόπος. Οι εμπειρικοί τρόποι που συνήθως γίνονται γνωστοί από τα διάφορα φόρουμ του διαδικτύου είναι απλοί. Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να σβήσετε και να ανάψετε τον κινητήρα τρεις συνεχόμενες φορές. Αν η βλάβη δεν είναι σοβαρή και η ένδειξη εμφανίστηκε λόγω νοθευμένης βενζίνης για παράδειγμα, η λυχνία θα απενεργοποιηθεί.

Ο δεύτερος τρόπος είναι με την αποσύνδεση της μπαταρίας για δέκα δευτερόλεπτα και την επανασύνδεσή της. Ισχύει ότι και πιο πάνω, αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι εμπειρικοί τρόποι δεν συνίστανται, μιας και ενδέχεται να επιφέρουν περαιτέρω προβλήματα.

Ο τρίτος και σωστός τρόπος είναι η διαγραφή του κωδικού βλάβης και το σβήσιμο της λυχνίας μέσω του σαρωτή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των σαρωτών παρέχει τη δυνατότητα καθαρισμού της μνήμης από κωδικούς. Φυσικά, αν δεν επισκευαστεί η βλάβη, η λυχνία «ελέγχου κινητήρα» θα ενεργοποιηθεί και πάλι μετά από λίγο, οπότε δεν υπάρχει λογική στην απλή διαγραφή των κωδικών βλάβης.

Το προφίλ σας είναι ο προσωπικός σας βοηθός.

Παρακολούθηση εξόδων, μητρώο αυτοκινήτου, πρόγραμμα αντικατάστασης, αποθήκευση αγαπημένων υλικών, σημειώσεων & εγγράφων