Τι είναι το 4motion; Περιγραφή και αρχή λειτουργίας

Τι είναι το 4motion; Περιγραφή και αρχή λειτουργίας

Το 4motion  αποτελεί μια κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εταιρική επωνυμία για τα συστήματα τετρακίνησης, που εξοπλίζουν τα αυτοκίνητα της Volkswagen. Η χρήση του ξεκίνησε το 1998. Πριν από αυτό, οι τετρακίνητες εκδόσεις αναφέρονταν ως “Syncro”. Οι αυξημένες εκτός δρόμου ικανότητες σε τραχύ έδαφος και χαλαρά ή ολισθηρά οδοστρώματα, αποτελεί ένα από τα βασικά προτερήματα του συγκεκριμένου συστήματος.

Πώς λειτουργεί

Η μόνιμη τετρακίνηση 4motion εξοπλίζει οχήματα με τους διαμήκεις εγκατεστημένους κινητήρες. Λειτουργεί χάρη στο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης Torsen, το οποίο διανέμει τη ροπή του κινητήρα με βάση τις οδικές συνθήκες, μεταδίδοντας το πιο μεγάλο μέρος της στον άξονα με την πιο καλή πρόσφυση.

Το σύστημα κατ’ επιλογήν τετρακίνησης περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη Haldex. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ολόκληρη η ισχύς κατανέμεται αποκλειστικά στον εμπρόσθιο άξονα. Όταν οι τροχοί του ξεκινήσουν να ολισθαίνουν, οι οπίσθιοι τροχοί εμπλέκονται και σε αυτά τα σύντομα χρονικά διαστήματα μπορεί να διανεμηθεί σε αυτούς μέχρι και το 100% της ροπής.

Η μερική τετρακίνηση (4WD) είναι λιγότερο διαδεδομένη. Η ενεργοποίησή της γίνεται από τον οδηγό και διασφαλίζει τη σταθερή σύνδεση του εμπρόσθιου με τον οπίσθιο άξονα. Είναι σχεδιασμένη αποκλειστικά για εκτός δρόμου οδήγηση, καθώς και για οδήγηση σε ολισθηρά οδοστρώματα.

Τα μοντέλα της Volkswagen που είναι εφοδιασμένα με την 4motion

Είδος κίνησηςΑυτοκίνητα
Μόνιμη τετρακίνηση με διαφορικό TorsenPassat B5; Phaeton 3D1, 3D2, 3D3, 3D4, 3D6, 3D7, 3D8, 3D9.
Κατ’ επιλογήν τετρακίνηση με συμπλέκτη HaldexGolf 1J1, 1K1, 1K5, 5K1; Bora 1J2, 1J6; Passat B6, B7; Tiguan 5N, AD1, BW2.
Μερική τετρακίνηση (4WD)Amarok 2HA, 2HB, S1B, S6B, S7A, S7B.

Σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *